Miercuri, 26 octombrie, sala de conferinte a Prefecturii Giurgiu a fost gazda deschiderii oficiale a celui de-al 13-lea terminal al Bursei Romane de Marfuri, terminal care va functiona pe langa Camera de Comert Industrie si Agricultura.

La eveniment au participat, din partea BRM, Mircea Filipoiu ? presedinte- director general si Ion Teodor - vicepresedinte al Consiliului de Administratie, care, de altfel, va coordona activitatea Terminalului Giurgiu.

Alaturi de ei, presedintele Camerei de Comert Giurgiu ? Alexandru Epangeac, prefectul Norut Stanisteanu si vicepresedintele Consiliului Judetean ? Octavian Dascalu au apreciat nasterea noului punct de lucru al Bursei. De asemenea, au fost invitati reprezentanti ai Primariei, institutiilor deconcentrate ale statului si oameni de afaceri.

Conducerea BRM a explicat celor prezenti care sunt avantajele tranzactionarii prin Bursa si de ce a fost ales acest moment pentru infiintarea Terminalului Giurgiu.

Prefectul Norut Stanisteanu s-a rezumat in discursul sau la aprecierea ca initiativa BRM prezinta avantaj in special pentru mediul de afaceri, datorita sigurantei si transparentei achizitiilor.

Mai multe detalii despre ce presupune tranzactionarea bursiera a oferit celor prezenti presedintele - director general al BRM, Mircea Filipoiu care a precizat, in prima instanta, ca Terminalul Giurgiu este cel de-al 12-lea la nivel de tara, deoarece cel deschis la Oradea nu a functionat. "Sunt multumit de felul cum a fost primita Bursa la Giurgiu.

Am deschis terminale, de obicei, in orasele mari ale tarii, sau la nivel regional, cum este cazul Craiovei, care curpinde toata regiunea Oltenia. Acum era momentul pentru infiintarea Bursei la Giurgiu, datorita dezvoltarii noastre si a mediului de afaceri. Bursa aduce transparenta, corectitudine si rapiditate.

Am deschis Ringul Produselor Agricole la Slobozia dar nu a functionat din motive obiective. Avand in vedere faptul ca Giurgiu este un judet preponderent agricol, vom lansa si aici Ringul Produselor Agricole" a declarat Filipoiu.

El a mai precizat ca Bursa se adreseaza nu numai agentilor economici ci si institutiilor bugetare, aducand la cunostinta celor prezenti ca deja multe consilii judetene au apelat la serviciile bursiere, iar o reticenta accentuata se simte din partea primariilor. De asemenea, companiile cu capital majoritar de stat lucreaza de multi ani cu tranzactiile bursiere.

Presedintele BRM spune ca, prin Bursa, banii publici pot fi cheltuiti eficient si judicios, limitandu-se acuzatiile de incorectitudine a licitatiilor pentru diverse contracte.

Reprezentantii BRM au trecut in revista cadrul legislativ pe baza caruia functioneaza, precum si problemele aparute de la infiintarea Bursei si pana in prezent, subliniind ca o noua lege care reglementeaza activitatea bursiera, mult mai bine asezata decat precedentele, este discutata in Parlamentul Romaniei si urmeaza a fi adoptata cat mai curand posibil.

Ce insemna Bursa de Marfuri? Ion Teodor, vicepresedinte al Consiliului de Administratie si coordonatoarul noului punct de lucru, spune ca regula pietei este ?unii doresc sa vanda scump si ceilalti sa cumpere ieftin?, iar Bursa regleaza prin mecanismele ei cererea si oferta specifica economiei de piata, aducand la un echilibru cele doua pozitii distincte.

Acum, BRM ? Terminalul Giurgiu isi asteapta clientii pentru a derula prima licitatie. In lista de clienti care au accesat serviciile Bursei in anul 2005 se afla si Zona Libera Giurgiu, acesta putand reprezenta un prim semnal ca, la Giurgiu, Terminalul BRM are sanse sa devina functional.