Reprezentantii Siemens sustin ca proiectul iluminatului public din municipiul Cluj-Napoca este una din prioritatile firmei in regiune.

Firma Va Tech a castigat contractul privind iluminatul public in Cluj-Napoca atat in urma unei licitatii, consfintite printr-o hotarare a Consiliului Local, cat si in urma unui proces cu Primaria, incheiat definitiv in favoarea Va Tech in urma cu cateva luni.

Demersurile de semnare a contractului cu Va Tech au fost amanate de primarul Emil Boc, pe motiv ca acest contract reprezinta o "castana" mostenita de la administratia Funar. Astfel incat cei de la Va Tech, desi cu sentinta definitiva „in buzunar", nu au fortat lucrurile.

A urmat achizitionarea acestei companii de catre grupul Siemens care, in luna septembrie, a si deschis la Cluj un birou regional care, in prima faza, va acoperi domeniile tehnica si solutii medicale, automatizari si actionari, respectiv telecomunicatii fixe. Cu acest prilej, dar si ulterior, autoritatile municipale au avut o serie de intalniri cu reprezentantii Siemens.

"A venit o delegatie la mine in audienta si mi-a comunicat datele privind fuziunea sau achizitionarea companiei Va Tech de catre Simens. Dar am solicitat si documentele oficiale din care sa reiasa aceasta fuziune sau preluare pentru ca noi, ca Primarie, avem o sentinta si o Hotarare de Consiliu in care este mentionata societatea Va Tech, si nu Siemens.

Or, eu doresc sa merg in fata alesilor locali cu acest contract si trebuie sa am acte doveditoare de ce el se semneaza cu Siemens si nu cu Va Tech", a explicat primarul Emil Boc. Potrivit acestuia, reprezentantii Siemens au detaliat si cateva proiecte pe care firma le are in plan pentru zona Cluj, solicitand si o suprafata mare de teren.

"Din pacate, noi - ca Primarie - nu dispunem la aceasta ora de terenul de care dansii au nevoie, dar, daca reusesc sa identifice o locatie si sa isi cumpere din proprietate privata acest teren, putem sa ii sprijinim cu utilitatile pentru acel teren sau cu autorizatiile necesare", a adaugat Boc.

Primarul spune ca, pentru iluminatul public, fiind vorba de un contract serios pe urmatorii sapte ani, e firesc sa se asigure inainte de semnarea lui. Potrivit primarului, cel mai probabil, semnarea se va face abia la inceputul anului urmator.

Iluminat performant

Conform vechii intelegeri cu firma Va Tech, contractul se va incheia pe o durata de sapte ani, pentru modernizarea iluminatului public, si 15 ani, pentru intretinerea sistemului de iluminat. Suma minima care se va aloca in fiecare an de catre Primarie va fi de 800.000 de euro. Valoarea reala a contractului va rezulta, insa, abia dupa realizarea auditului sistemului de iluminat.

In prezent, intretinerea sistemului de iluminat public este asigurata de SC Electrica SERV SA, A.I.S.E. Cluj. Costurile pentru intretinere sunt, in medie, intre 70.000-80.000 RON/luna, iar corpurile de iluminat noi sunt achizitionate de Primaria municipiului Cluj-Napoca.

"Nu suntem multumiti de operativitatea si eficienta cu care se intervine, pentru ca firma care se ocupa acum de iluminatul public se ocupa si de toate interventiile din oras, interventii pentru care are doua echipe si doua masini.

Este clar ca, la un oras de dimensiunile Clujului, e nevoie de servicii specializate in acest caz", a declarat viceprimarul Adrian Popa, care este nemultumit si de costurile ridicate ale intretinerii iluminatului public la momentul actual. "In urma achizitionarii companiei Va Tech, Siemens va coordona toate activitatile si proiectele existente in Romania.

Intentia pe care o avem este de a semna, incepe si finaliza acest proiect al iluminatului public in cel mai scurt timp posibil", a declarat pentru ZIUA de Cluj Marius Georgescu, director Dezvoltare Regionala la Siemens Romania.

Proiectul Siemens presupune modernizarea iluminatului public prin achizitionarea a noi corpuri de iluminat, precum si extinderea retelei in zonele in care iluminatul public este inexistent in momentul de fata.

"Prin sistemul propus de Siemens/Va Tech, este posibila reducerea semnificativa a costurilor, datorita unei gestionari ce permite ca, intre anumite intervale orare si in anumite zone, intensitatea luminii sa fie modificata in functie de intensitatea luminii naturale si de traficul din zonele respective, asigurandu-se astfel o reducere a costurilor cu energia electrica cu pana la 50%", a subliniat

Georgescu. Acesta a declarat ca, in urma discutiilor cu primarul Emil Boc, s-a cazut de acord ca, respectand toate aspectele legale, sa se demareze activitatile legate de semnarea contractului cu municipalitatea clujeana.

"Noi speram ca acest contract sa fie semnat in cel mai scurt timp, pentru ca municipiul Cluj-Napoca sa beneficieze pe deplin de tehnologia de ultima generatie propusa de Siemens/Va Tech", a declarat Marius Georgescu.

Proiecte pentru regiunea Cluj

Prin biroul regional Siemens de la Cluj sunt coordonate judetele Cluj, Bihor, Salaj, Satu Mare, Maramures si Bistrita-Nasaud. Siemens isi propune sa infiinteze sase astfel de centre regionale, ce vor avea ca scop dezvoltarea companiei in respectivele zone geografice.

Referitor la Cluj, filiala din regiune va cunoaste in viitorul apropiat o dezvoltare accentuata prin angajarea de personal aditional, precum si prin contracte de subantrepriza cu partenerii locali pentru diverse lucrari in cadrul proiectului cu municipalitatea. "In momentul de fata, prin reprezentanta de la Cluj, Siemens are bazele dezvoltarii ulterioare a proiectului.

Dupa semnarea contractului cu municipalitatea, se vor face toate solicitarile necesare pentru eventuala extindere a infrastructurii existente.

Bineinteles ca partea de iluminat public va fi una dintre prioritati, mai ales ca strategia de dezvoltare regionala gandita de Siemens este in concordanta cu proiectele de infrastructura unde vor fi implicate organismele europene de finantare", sustine Marius Georgescu.

In municipiul Cluj-Napoca, grupul Siemens isi propune sa se implice in imbunatatirea si extinderea infrastructurii de comunicatii, fluidizarea traficului rutier printr-un management corespunzator, precum si in proiecte ce vizeaza tehnologia in constructii, cu tot ce tine de partea electrica, acces, comunicatii sau supraveghere video.