Firma la care deputatul PD de Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a fost director sase ani, respectiv administrator unic timp de patru ani, si la care detine trei la suta din pachetul de actiuni este in faliment.

Tribunalul Caras-Severin, respectiv Curtea de Apel Timisoara, au respins un plan de reorganizare al SC "Fagex" SA Caransebes, propus de administratorul judiciar, si au decis, la solicitarea creditorilor, inceperea procedurii falimentului firmei cu obiect de activitate in domeniul prelucrarii brute a lemnului.

Evolutia economica negativa a societatii a avut loc in perioada cat "Fagex" SA a fost condusa din postura de director general si administrator unic de deputatul Ghiorghioni. De exemplu, la finalul anului 2003, firma avea pierderi de 29 miliarde lei.

Desi anul trecut s-a reusit scaderea pierderilor la 4 miliarde lei, datoriile mari fata de creditori, cifrate la peste 60 de miliarde, din care aproape 50 de miliarde la bugetul statului, au inclinat balanta spre faliment.

Prin planul de reorganizare propus de administratorul judiciar se intentiona retehnologizarea fabricatiei, repunerea in functiune a Fabricii "Voislova", reducerea consumurilor materiale, reducerea numarului de personal cu 50 la suta si reabilitarea instalatiilor si utilajelor.

Acest plan nu i-a convins, insa, pe principalii creditori - Directia Generala de Finante Publice Caras-Severin si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - ai caror reprezentanti au considerat ca nu este viabil si au solicitat respingerea si deschiderea procedurii falimentului.

In aceste conditii, judecatorul sindic a respins planul de reorganizare depus la dosar si a dispus lichidarea averii debitorului SC "Fagex" SA. De asemenea, instanta a mai dispus dizolvarea firmei, respectiv ridicarea dreptului de administrare si de a-si mai conduce activitatea.

Judecatorul sindic a numit ca lichidator judiciar la "Fagex" SA, firma "Miriana Mircov Relicons" SRL Timisoara. Procedura de reorganizare judiciara a societatii din Caransebes a fost declansata de Tribunalul Caras-Severin in aprilie 2004, perioada in care deputatul Ghiorghioni se afla inca la conducerea societatii.

Implicare "civica" in privatizare

Administratorul judiciar Bratu Doru-Cristian nu a reusit sa ofere solutii viabile pentru relansarea activitatii, motiv pentru care s-a ajuns la faliment. In aprilie 2005, intr-o sedinta a Adunarii Generale a Actionarilor, la care a fost prezent si parlamentarul, a hotarat mutarea sediului firmei din Caransebes in comuna Zavoi.

Trecutul lui Ghiorghioni este strans legat de activitatea de prelucrare a lemnului. In CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, el sustine ca si-a inceput activitatea in 1968 ca muncitor sortator la IFET Caransebes. Dupa 1980 a fost tehnolog la Fabrica de cherestea din Zavoi, pentru ca in perioada 1990-1998 sa fie director la aceasta unitate economica.

Din 1998 si pana in 2004 a fost director general la "Fagex" SA, iar din 2001 a preluat si functia de administrator unic.

Ghiorghioni este membru PD din 1996, el detinand o functie de vicepresedinte al organizatiei judetene. Si-a trecut in CV si doua activitati civice pe care le-a promovat, respectiv "implicarea in obtinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera in judetul Caras-Severin" si "implicarea si realizarea privatizarii SC "Fagex SA"".

Totodata, deputatul democrat mai este presedinte la doua composesorate, la Asociatia Proprietarilor de Paduri - filialele din Caras-Severin si Timis, si la o asociatie de vanatoare din Otelu Rosu. In declaratia de avere a trecut ca valoarea actiunilor detinute la "Fagex" este de 250 de milioane de lei.

Parlamentarul are impreuna cu persoana fizica Costel Ciobanu (48,37 la suta) pachetul majoritar de actiuni la societatea aflata in faliment. Ceilalti actionari sunt SIF Banat-Crisana (25,46 la suta) si altii (23 la suta).