Romania are la aceasta ora cea mai mare suprafata cultivata cu plante Modificate Genetic (MG) din Europa. 140.000 ha au fost plantate in acest an cu soia, din care numai jumatate sunt oficial inregistrate ca fiind MG, rezulta dintr-un studiu facut de Greenpeace.

Conform unor asociatii de fermieri si chiar spuselor fostului country manager al companiei Monsanto in Romania, in realitate, soia MG acopera 90% din totalul suprafetelor cultivate cu soia si nimeni nu detine controlul asupra situatiei.

Din totalul la nivel de tara, al culturii de soia modificata genetic, 289 de ha se afla pe raza judetului Cluj, mai exact in bazinul Turzii.

Pentru aceste culturi s-a lucrat cu seminte produse de firma Monsanto, una dintre cele doua companii americane – cealalta fiind Pioneer – , care produce astfel de organisme modificate genetic si care le distribuie pe piata.

"Aceste culturi de soia modificate genetic sunt sub supravegherea specialistilor, sunt luate in evidenta si bineinteles ca ajung pe piata pana nu sunt controlate.

Modificarile aduse acestor seminte dau rezistenta plantei, duc la obtinerea unei culturi curate si la o productie superioara fata de cea obtinuta prin procedee clasice", a declarat Istvan Vakar, director executiv adjunct la Directia Agricola si Dezvoltare Rurala din Cluj-Napoca.

Greenpeace a inspectat in august 2005 culturi comerciale de soia pentru a identifica plantarile de soia MG, iar rezultatele dovedesc ca Romania este invadata de astfel de organisme si multe dintre culturi sunt ilegale.

Un motiv ar fi acela ca singurul mod de a face o afacere buna, este pentru fermieri, acela de a pastra recoltele de soia MG ca seminte pentru anul urmator si de a le vinde sau planta din nou, dar ilegal.

Cu asemenea practici ei pot obtine un profit de 100 de euro la fiecare hectar, doar din reducerea costurilor pentru simplul fapt ca nu mai trebuie sa cumpere semintele de la companiile care cer drepturi de autor.

Tot in urma investigatiilor facute s-au scos la iveala si numeroase experimente realizate pe pruni, tot ilegal, pentru ca la nivelul tarii, in acest moment numai culturile modificate de soia si de porumb sunt omologate, nicidecum si alte asemenea produse.

Procesul modificarii genetice, nu este atat de complicat precum s-ar crede, insa este unul foarte costisitor, motiv pentru care nu se poate lucra in Romania, si semintele trebuie importate. "Procesul modificarii presupune schimbarea unei singure gene, care este introdusa de la alta planta, bacterie, virus sau animal.

Cele mai multe sunt luate de la plante, iar noua gena are capacitatea de a face descompunerea ierbicidelor si duce la o cultura foarte reusita. Intregul circuit este marcat, este controlat si mai apoi i se da drumul pe piata. Fara analize nu poate iesi", a precizat Ioan Has, directorul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Agricola din Turda.

Uniunea Europeana a impus unele norme privind aceste organisme, care daca nu sunt indeplinite, risca sa scoata tara noastra din circuit. Studiul Greenpeace arata ca din cauza lipsei masurilor de control, care includ testarea, infrastructura pentru etichetare sau monitorizarea Romania se afla in imposibilitatea de a-si armoniza legislatia cu cea din UE.

Exporturile de produse agricole si cele de alimente ar putea fi interzise pe piata unica europeana, fie pentru ca nu indeplinesc standardele UE de etichetare, fie pentru ca nu indeplinesc cererile consumatorilor care resping in marea lor majoritate alimentele MG.

Cu toate acestea Has, care preda si la facultate cursuri privind modificarea genetica a organismelor, considera ca acestea nu constituie o problema pentru om. "Toata Europa se hraneste cu carne modificata genetic, nu-i nici o problema pentru om. Uniunea Europeana a fost la inceput impotriva datorita factorului economic, dar acum au dat liber la porumbul modificat genetic.

Folosirea acestor organisme are si avantaje, se folosesc mai putine ierbicide, cultura iese curata iar productia este ridicata. Noi am vrut sa lucram cu compania Monsanto, dar nu am ajuns sa cumparam licenta pentru seminte.

As vrea sa avem posibilitatea sa lucram cu astfel de organisme, dar este foarte costisitoare ingineria genetica", a mai spus directorul SCDA Turda.

In ceea ce priveste culturile cu soia nemodificate – soiurile Agat, Safir, Perla, Diamant – suprafata lor depaseste 500 de ha, dar acest lucru nu impiedica dorinta de raspandire a soiurilor modificate genetic, chiar daca implica numeroase dezavantaje.