In Cluj exista sapte cimitire, fiecare din ele avand aproximativ 1.000 de locuri de veci. Cu toate acestea, cimitirele functioneaza la capacitate maxima. Mai mult, in cimitirul parohial din Manastur, care are in jur 30 de mii de locuri de veci, nu mai este loc nici macar pentru un singur mormant.

Cum locurile de veci sunt pe cale de disparitie, Primaria municipiului Cluj-Napoca a decis sa faca un troc cu persoanele care au in proprietate terenuri aflate in apropierea unui cimitir.

Cu alte cuvinte, persoanele care au terenuri in apropierea unui cimitir ar putea sa le cedeze in schimbul unor terenuri aflate in alte zone, estimate la aceeasi valoarea ca si cele detinute initial.

Offff, primaria mea!

Povestea cimitirului de pe Valea Chintaului incepe in anul 1950, cand terenul pe care se afla acum locurile de veci a fost donat de catre un localnic. De aici insa, incepe telenovela! Prin anii 1960-1962, pe terenul cimitirului erau aproximativ 10 case. De atunci numarul caselor a crescut anual, fara ca cineva sa ia masuri.

"In jurul anului 1987, au fost inregistrate alunecari de teren, soldate cu distrugerea imobilelor. In consecinta, toti cei care aveau case acolo au fost expropriati, primind in schimb suma de 80 de mii de lei si un apartament in Cluj.

Intelegerea dintre primarie si cetateni era ca locuitorii sa accepte banii si apartamentul, parasind fostele case si cedand terenul municipalitatii. Greseala primariei a fost ca nu a intabulat terenul respectiv si astfel "evacuatii" au ramas in continuare proprietari cu acte in regula.

Mai mult, unii chiar au vandut terenul pentru a doua oara, ramanand si cu banii, si cu apartamentul, imbogatindu-se peste noapte", a declarat proprietarul livezii din apropierea cimitirului de pe Valea Chintaului, persoana care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Se fura ca-n codru!

O dovada vie a creativitatii romanului este povestea locatarul de la nr. 284 de pe strada Pometului, Ioan Gherman. Acesta, profitand de faptul ca gardul cimitirului se afla exact in "batatura" casei, si-a insusit o parte din gard, completandu-si astfel "arhitectura" gradinii.

"Cum urci de pe strada Oasului pe strada Pometului, pe partea stanga, era cimitir acolo.

Casele care sunt acum acolo nu ar trebui sa existe, nu au autorizatie de constructie, sunt ilegale! In mod normal, cimitirul ar trebui sa aiba o suprafata totala de aproximativ 22 ha, dar, cum s-a furat teren, actuala suprafata a acestuia este necunoscuta.

In ideea in care locurile de veci aproape ca nu mai exista, faptul ca primaria nu face nimic este absurd!", a precizat acelasi proprietar al livezii din apropierea cimitirului. Astfel, desi exista teren pentru a suplimenta locurile de veci, primaria prefera sa se joace cu terenul contribuabililor ca si cu piesele de puzzle.

X Files

Contactat telefonic, Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei Cluj-Napoca, s-a spalat pe maini si a aruncat pisica in curtea vecinului: "Recunosc sincer ca nu stiu prea multe despre acest subiect, va rog sa-i contactati pe cei de la Directia de Control Urbanism".

Astfel, la repetatele sesizari ale GAZETEI, angajatii directiei de Control Urbanism au verificat situatia cimitirului de pe Valea Chintaului. Raspunsul oficial a venit din partea biroului mass media din cadrul Primariei municipiului Cluj-Napoca. GAZETA a avut din nou dreptate! "Intr-adevar, cimitirul nu este imprejmuit asa cum ar trebui.

In acest sens, se vor lua masurile necesare. Cat priveste casele construite pe terenul cimitirului, acest lucru nu este adevarat. Casele sunt acolo inca din 1960".

In aceste conditii avem de-a face cu un episod din X Files: case construite in 1960, cu arhitectura si materialele de constructie ale anilor ‘90.

Aceeasi Marie…

Potrivit declaratiilor lui Apostu, institutia pe care o reprezinta refuza sa mai faca negot cu locuri de veci. Cu toate acestea, Apostu sprijina trocul primarului Boc, care nu e altceva decat "aceeasi Marie, cu alta palarie".

Daca pana acum se faceau afaceri cu locuri de veci, oportunistii se vor reprofila pe afaceri cu terenurile din preajma cimitirelor.

In continuarea cimitirului de pe Valea Chintaului, se afla un teren de 3.700 mp, scos la vanzare de proprietar la pretul de 30 de euro/mp. Deocamdata, actualul proprietar al terenului nu pare a fi interesat sa faca vreun troc cu primaria.

Totusi, la un pret acceptabil, acesta s-ar putea razgandi, atata timp cat terenul ar fi potrivit pentru suplimentarea locurilor de veci in acea parte a cimitirului.