Liga Pro Europa a intrat in forta in acest an si, pe langa problema integrarii in Uniunea Europeana, isi concentreaza atentia asupra aspectelor care au consacrat activitatea organizatiei neguvernamentale: reformarea sistemului politico-administrativ vizand in special descentralizarea, subsidiaritatea, regionalizarea si autonomia, dar si consolidarea protectiei minoritatilor.

Conducerea Ligii a sesizat ca predarea religiei in scoli se face haotic, ca din cauza accentului exclusiv pe ortodoxie, exista riscul de a se produce o discriminare, de formare a unei conceptii eronate fata de celelalte culte.

Copresedintele Ligii, Smaranda Enache, a adus in sprijinul afirmatiilor sale rezultatele unui sondaj de opinie efectuat recent la comanda Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Astfel, potrivit acestuia, 60% dintre repondenti au declarat ca nu au incredere in cei care au alta religie, decat ortodoxa, afirmatii de natura sa provoace ingrijorari. Smaranda Enache considera ca acest lucru poate fi remediat daca in scoli invatamantul religios s-ar baza pe o curicula mai generala.

De exemplu, nu se studiaza Istoria religiilor si nu se aprofundeaza alte mari curente religioase. De asemenea, ridicarea de capele ortodoxe in perimetrul scolilor reprezinta un alt aspect alarmant.

Usor, copiiilor si tinerilor li se induce ideea ca doar religia ortodoxa este buna, ceea ce ulterior ii face sa dispretuiasca alte curente.

Liga Pro Europa va initia dezbateri pe aceasta tema cu ministerele Educatiei, Culturii si Cultelor si va presa autoritatile sa faca modificari. Noile manuale ar trebui sa reflecte mai substantial istoria comunitatilor minoritare, istoria regionala si istoria locala.

Se impune elaborarea de catre MEC a unor manuale noi si renuntarea la cele editate de culte, care prezinta conceptii unilaterale si lacunare.

De asemenea Liga mai propune ca, pentru garantarea de sanse egale, in regiunile unde minoritatile ating proportii semnificative, scolile sa ofere oportunitati de invatare, in regim facultativ, a limbii minoritare pentru elevii majoritari.

Doi dolari pe cap de rom

Reprezentantii Ligii s-au declarat nemultumiti si de masurile care se iau in ceea ce priveste politica de eliminare a discriminarii romilor si cere ca pentru acest lucru sa se aloce fonduri suplimentare de la buget.

Daca in Romania traiesc 2 milioane de romi, acestia reprezinta 10% din populatie, iar excluderea lor pe termen lung poate provoca multe convulsii, ceea ce ar insemna o grava destabilizare. Incepand de anul trecut Romania detine presedintia Decadei romilor care desfasoara prin Banca Mondiala un program de integrare a acestora.

Bugetul este insa mult prea mic, cam 2 dolari pe cap de rom, iar statul roman participa cu o suma si mai mica. "Masurile sunt excelente pe hartie, dar lipsesc fondurile", a spus Smaranda Enache.

Copresedintele Ligii a dat exemplul Liceului Pedagogic, unde s-au desfiintat clasele pentru institutori romi din cauza ca celor 20 de cursanti nu li s-a oferit o bursa, care sa le asigure cazarea si masa. "Bugetul este prost structurat.

Se dau bani pentru tot felul de focuri de artificii, pentru distractii, dar nimeni nu s-a gandit sa ofere fonduri pentru a asigura continuitatea acestor clase. La un pol se strang prea multe bogatii, iar la celalalt pol se acumuleaza o bomba sociala", a spus Smaranda Enache.

Nu numai Romania este in aceasta situatie, Ungaria si Bulgaria primind critici de la UE pentru problemele romilor.

Procesul pasapoartelor

Liga Pro Europa s-a sesizat si in problema confiscarii pasapoartelor cetatenilor care au stat mai mult de 90 de zile in alta tara, asupra careia s-a revenit in aceasta saptamana.

Procedura este considerata anticonstitutionala, reprezentantii Ligii solicitand Ministerului Administratiei si Internelor sa faca o ancheta pentru a vedea cine se face vinovat de initierea ei. "Vom intenta un proces in numele tuturor cetatenilor vatamati.

Initial va fi o reclamatie administrativa, iar daca nu se da curs vom deschide un proces in contencios-administrativ. Este un proces model, care sa inhibe, de acum inainte, pornirile antidemocratice. Cei care se considera prejudiciati, material sau moral, sunt indreptatiti sa ceara daune.

Nici un stat democratic din lumea asta nu interzice cetatenilor sa iasa din tara. Se poate interzice intrarea intr-o tara, nu iesirea", a spus seful Biroului pentru Drepturile Omului, Haller Istvan.

Alte pozitii

Liga Pro Europa si-a mai precizat pozitia in legatura cu alte cateva aspecte.

LPE isi reafirma sprijinul pentru ministrul Justitiei, Monica Macovei, sprijina intiativa de condamnare oficiala a regimului comunist ca regim criminal si isi exprima ingrijorarea in cazul interceptarii convorbirilor telefonice dand exemplu cazul Patriciu.

De asemenea cere politicienilor, in special celor implicati in ancheta parlamentara privind presupusele cazuri de tortura petrecute pe teritoriul Romaniei, sa nu se mai antepronunte in diferite talk-show-uri televizate. In opinia reprezentantilor Ligii ancheta ar trebui finalizata inainte de raportul intermediar din luna mai a Comisiei Europene.

LPE insista asupra sistarii imediate a constructiei bisericii ortodoxe din Ungheni in jurul vechii biserici greco-catolice. In acest sens LPE va cere interventia prefectului de Mures si a Ministerului Culturii si Cultelor.