Saptamana care se incheie a fost, poate, cea mai solicitanta pentru politicienii din Timisoara. De la initiativa PSD de a "analiza" activitatea viceprimarului PPCD Adrian Orza, pe scena politicii de pe Bega s-a trecut la negocieri intre partide aflate la Putere cu cele din Opozitie, pentru ca, in final, sa se ajunga si la o demisie.

Consilierul local PNL Sergiu Stirbu si-a inaintat demisia din formatiunea condusa acum, interimar, de vicepresedintele Consiliului Judetean, Liviu Borha. Stirbu a fost prezent, ieri, la Bucuresti pentru a informa si conducerea partidului de acest demers al sau.

Indepartat de grup, pentru ca vota cum ii dicta constiinta

Principala motivatie a alesului local, fost presedinte al ApR Timis, este prestatia proasta a filialei liberale din ultima vreme. "A fost o organizatie puternica, dar a ramas pe loc.

Am sustinut fuziunea dintre ApR si PNL tocmai pentru ca am crezut in spiritul liberal si inca mai cred, asa ca am mentionat in demisie ca imi rezerv dreptul de a ma intoarce in acest partid atunci cand va fi condus de liberali cu adevarat liberali", a declarat Stirbu.

Din declaratiile consilierului, colegii liberali din CL Timisoara au incercat sa il tina deoparte atunci cand se discuta despre felul in care grupul PNL va vota la urmatorul plen. "De mai bine de un an nu am mai fost chemat la sedintele din preziua sedintelor din plen.

Asta, pentru ca eu am votat mereu cum imi dicta constiinta, nu cum dadea dispozitie Ovidiu Draganescu (fostul lider al PNL Timis, in prezent prefect ‹ n. r.). Nu vreau beneficii si foloase din functiile pe care le am", a mai spus Stirbu.

Alianta "D.A." a mai pierdut un consilier local, la finele anului trecut, cand democratul Horea Bacanu s-a mutat in "tabara" Opozitiei.

Liderii judeteni ai PNL nu au comentat prea mult decizia consilierului, insa au precizat ca acesta ar trebui sa isi dea demisia si din functia de ales local. "Nu mai poate fi un reprezentant al PNL in plenul Consiliului Local Timisoara din moment ce crede ca partidul nu este condus de adevarati liberali. Pierderea sa nu e grava pentru partid, mai ales ca vota des impotriva deciziei grupului.

Era, deci, intr-o incompatibilitate morala. Va reveni la statutul de persoana morala si il voi felicita doar daca isi da demisia si din CLT ", a reactionat liderul filialei, Liviu Borha.

In schimb, Sergiu Stirbu a respins din start aceasta idee, pentru ca este constient ca PNL a ajuns sa ocupe scaune in CL tocmai prin prezenta sa in acest partid. "Sunt constient ca pot servi orasul mai bine ca oricare, mai ales in domeniul cultural", a replicat proaspatul consilier independent.

Jocuri de imagine pentru PSD

Pe de alta parte, Comitetul Executiv Teritorial al filialei PNL se delimiteaza de initiativa PSD, sustinuta de PRM, de a-l demite pe viceprimarul Adrian Orza. "Organizatia judeteana a liberalilor nu a incheiat si nu va incheia nici o alianta cu social-democratii.

Consideram ca initiativele lor nu sunt altceva decat tentative de a submina Alianta "D.A." si protocolul incheiat de aceasta la nivel local cu PPCD", a fost pozitia unuia dintre liderii liberali. Acestia sustin ca protocolul pe care il au cu formatiunea condusa de primarul Gheorghe Ciuhandu este inca in vigoare, atata timp cat nu o denunta nici una din partile semnatare.

Totusi, liberalii recunosc ca, in cazul in care colegii democrati decid sa rupa protocolul, vor merge alaturi de ei, "deoarece cu PD avem o alianta, iar cu PPCD doar o intelegere". La fel se va intampla si daca unul din liderii celor trei partide vor fi descoperiti cu ilegalitati.

Opozitia social-democrata se apara, din nou, si sustine ca "cei din PNL sunt total rupti de realitatea politica si administrativa. E clar ca organizatia judeteana a PNL se indreapta incet spre disolutie".

Speculatiile sunt duse atat de departe incat s-a ajuns la varianta in care PPCD va face o alianta cu PSD, PRM si cu votul lui Sergiu Stirbu, pentru a cere analizarea activitatii celuilalt viceprimar, democratul Dorel Borza.

Presedintele crestin-democratilor, Gheorghe Ciuhandu, a recunoscut ca exista si varianta unei sedinte extraordinare cu acest subiect, in timp ce conducerea fostului partid de guvernamant dezminte zvonurile ca ar fi discutat cu reprezentantii PPCD pe aceasta tema.