In bugetul pe anul 2006 al municipalitatii clujene, act aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, se prevede alocarea a un milion RON (10 miliarde lei vechi) pentru crearea unui incubator de afaceri.

In cadrul acestuia vor fi incluse, timp de cinci ani, 20 de firme care vor beneficia timp de cinci ani de consultanta in afaceri, loc pentru productie si spatii de prezentare, toate acestea fiind oferite gratuit in primul an, costurile urmand apoi sa creasca progresiv, astfel incat in al cincilea an firmele vor plati integral chiria.

Administratia locala clujeana se mandreste ca proiectul va fi demarat in cel mai scurt timp.

Idee americana

Incubatorul de afaceri este o idee a primarului Boc pe care edilul preluat-o in urma vizitei din SUA de la finele anului 2005. Totusi, de la stadiu de idee pana la punerea in practica a proiectului este o cale lunga. Astfel, costurile acestui proiect atingeau sume exorbitante - 3 milioane de euro - pe care municipalitatea clujeana nu si le putea permite.

In aceste conditii, s-a apelat la fonduri Phare. Insa, pentru a accesa aceste fonduri, trebuiau indeplinite anumite conditii, pe care Primaria Cluj-Napoca nu le intrunea singura.

"Tinand cont ca proiectul Phare trebuia inceput de mult, iar noua ne-a venit ideea tarziu, am facut demersuri pentru ca Baia Mare, care avea un proiect similar cu al nostru, sa ne primeasca si pe noi in cadrul proiectului. Mai mult, Phare pune accent pe experienta in astfel de proiecte.

Cum noi nu aveam deloc un trecut in astfel de initiative, iar Baia Mare avea, in acest sens fiind cunoscut cazul centrului de afaceri Millenium, am decis ca ei sa fie aplicantii proiectului. La Cluj-Napoca, in realizarea incubatorului de afaceri, va contribui si Consiliului Judetean.

Acesta va pune la dispozitie pentru proiect un teren de 5.000 metri patrati in spatele parcului industrial Tetarom 1.

Tinand cont ca nu am avut de unde sa facem rost de un teren de 5.000 metri patrati, cerinta a Phare, am fost nevoiti sa apelam la sprijinul CJ, administratia judeteana fiind bucuroasa sa ne ajute", a declarat Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

"Va fi o cladire care va avea birouri, sali de conferinte, locuri de prezentare si hale de productie. Firmele care vor fi incluse in program vor beneficia de o serie de avantaje.

Deocamdata, proiectul este in curs de aprobare si in cel mai scurt timp banii vor intra in conturile nostre. Pana cand nu vom obtine fondurile de la Phare, nu putem face nimic. Dupa ce le vom obtine, vom organiza o licitatie pentru a stabili constructorul incubatorului de afaceri", a incheiat Raimonda.

Proiectul aferent celor doua localitati este in valoare de peste 7 milioane euro, contributia Phare urmand sa fie de 80%. In ceea ce priveste firmele care vor benefica de incubatorul de afaceri, acestea vor fi selectate de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Varianta PNL

Ideea municipalitatii clujene nu este singulara. Mai exista inca un "Incubator de afaceri", de aceasta data ideea apartinand PNL. „Noi avem in derulare un proiect propriu de incubator de afaceri. Spre deosebire de cel al primariei insa, noi nu construim nimic.

Folosim ca spatiu de promovare a produselor o locatie aflata in proprietatea nostra. In acest moment, in acel spatiu se afla Arcada Grup, insa societatea respectiva este pe punctul de plecare. In locul ei va veni un tanar pictor care isi va prezenta lucrarile.

Atat proiectul primarului Boc, cat si cel al PNL sunt foarte bune, mai ales ca ajuta tinerele firme care sunt la inceput de drum si nu au experienta in domeniul afacerilor", a declarat Adrian Popa, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca si presedintele filialei locale a PNL.

Incubator de miliardari

GAZETA v-a informat pe larg despre dedesubturile afacerii "Incubatorul de afaceri PNL" inca din vara anului trecut.

La momentul respectiv, ca de altfel si saptamana trecuta, de binefacerile incubatorului de afaceri beneficia societatea Arcada, firma a multimilionarilor Sorin Dan, Marius Ciurchea sau Nicolae Badiu.

Chiar daca Arcada Grup este o firma tanara, fiind infiintata in 2004, societatea nu este nici macar de departe una la inceput de drum, care sa aiba nevoie de sprijin.

Arcada este o firma care construieste un cartier rezidential in Borhanci, investitie in valoare de 15 milioane de euro.

Este foarte ciudat cum o firma care isi permite sa investeasca 15 milioane de euro se foloseste de avantajele unui incubator de afaceri, care, in mod normal, ar trebui sa ajute si sa lanseze in lumea afacerilor firme mici si nicidecum mastodonti de talia Arcada Grup.

Cat priveste criteriile de selectie in urma carora Arcada Grup a reusit sa fie prima firma care sa ocupe spatiul ultracentral al PNL, acest lucru ramane un mister.

Raspunsul la aceste neclaritati gasiti in paginile GAZETEI.