La unele cabinete notariale din Oradea se incheie contracte de vanzare-cumparare in loc de contracte de imprumut, prin care, ulterior, camatarii inhata casele oamenilor nevoiasi

In acest fel, ca sa plateasca o datorie la intretinere, Maria Moroca si-a „vandut" apartamentul cu incredibila suma de 2400 DM

Aceiasi escroci, prin aceleasi metode, au lasat-o fara locuinta si pe Margareta Pek

De aceste fapte nu este strain notarul Ilie Dragoi, cel in biroul caruia au fost pacalite victimele

Apartament de 2400 de marci

„Am trei copii si sunt despartita de sot. In anul 1997, am fost trecuta in somaj si am ramas fara bani. Ca sa ma pot descurca, i-am primit in chirie pe Molnar Ludovic si Marcu Elena.

La a patra somatie facuta de asociatia de proprietari, ca daca nu platesc restantele voi fi trimisa in judecata, i-am intrebat pe chiriasi daca nu cunosc ei pe cineva de la care as putea lua un imprumut, sa pot sa-mi platesc datoria la asociatie.

Ei mi-au recomandat rapid un camatar, pe nume Gabor Marius, care m-a dus la notarul Ilie Dragoi, unde, in loc de contract de imprumut, am fost pusa sa semnez unul de vanzare-cumparare. Apoi, am fost scoasa in strada de escroci" – ne-a declarat Maria Moroca.

Femeia a depus la parchet o plangere penala impotriva celor care au lasat-o fara casa. „In data de 22 iulie 1998, am cerut un imprumut de 2400 DM de la numitul Gabor Marius Ilie.

Imprumutul trebuia sa il restitui intr-un an de zile, cu o dobanda de 10%… Ne-am inteles ca, in cazul in care nu voi putea restitui acel imprumut, eu, proprietara apartamentului, voi vinde apartamentul si, din contravaloarea lui, am sa-i dau banii imprumutati, cu dobanda cu tot, dupa un an de zile.

Precizez ca Gabor Marius mi-a facut acte false la biroul notarial, adica contract de vanzare-cumparare pe apartament. Molnar Ludovic mi-a sustras cu forta actele (contractul de mana) privind acel imprumut de 2400 DM pe baza caruia a facut contractul de vanzare-cumparare… Gabor Marius a cerut sa mergem la notariat sa facem actele de imprumut.

Am fost personal la notarul Dragoi Ilie, impreuna cu Marius Gabor, si, fara sa mi se explice, mi s-a dat sa semnez un document batut la masina, iar cand am ajuns acasa mi-am dat seama, dupa ce am citit, ca de fapt am semnat contractul de vanzare-cumparare pe apartamentul meu".

„Suveica"

„Totul a fost o inselatorie, profitand de nepriceperea mea si de faptul ca eu am fost de buna credinta, crezand ca totul se face legal privind acel imprumut.

Precizez ca Gabor Marius impreuna cu prietenii lui veneau la mine tot din doua in doua zile (dupa 27 iulie 1998), amenintandu-ma sa ies afara din apartament, ca de fapt nu mai este al meu, ca ei sunt proprietari, prin acel act de vanzare-cumparare.

M-a amenintat ca ma arunca de la balcon daca nu eliberez apartamentul.

In data de 26 august 1998, au venit la mine Gabor Marius cu 12 persoane, agresandu-ma in mod bestial si m-au aruncat afara din locuinta, eu fiind foarte speriata si disperata… Gabor Marius Ilie a vandut apartamentul meu prin Agentia Imobiliara «Dedal», lui Tataru Cornel si Tataru Adina Livia, din Timisoara, care, sfatuiti de Gabor Marius, si-au intocmit actele de intabulare pe apartament fara stirea mea… Cele de mai sus pot fi confirmate de dosarele cu numerele 10.329/98 si 10.334/98, care se gasesc in arhiva Judecatoriei Oradea, Politiei si Parchetului de pe langa Curtea de Apel, in care se bate pasul pe loc.

Toate dosarele sunt clasate, eu fiind hartuita tot timpul de oamenii legii… Am fost nedreptatita, fiind evacuata fortat fara sentinta ramasa definitiva, in ciuda faptului ca aveam martori, probe si fotografii. Politia refuza sa-mi dea copie dupa sentinta de evacuare din apartamentul meu. Precizez ca familia Tataru mi-a revandut apartamentul din nou".

Notarul hotilor

Reporterii nostri l-au interpelat despre „afacerea Moroca" si pe notarul Ilie Dragoi. Vizibil iritat, acesta a refuzat sa dea orice declaratie, sustinand formal ca victima ar fi semnat contractul de vanzare-cumparare prin care si-a semnat, practic, aruncarea in strada, in cunostinta de cauza.

Din pacate pentru notarul Dragoi, mai multe persoane s-au plans de faptul ca aceiasi indivizi le-au inselat prin metodele amintite mai sus, deposedandu-le de locuinta, iar actele, au fost intocmite, nu intamplator, la biroul sau notarial.

Astfel, dna Elisabeta Pek din Oradea, care a fost proprietara apartamentului situat pe strada Bernard Shaw nr. 11, bl. X6, ap. 5, in plangerea penala depusa impotriva lui Marius Gabor si a complicilor acestuia, afirma:

„In data de 9 februarie 1999, Gabor Teofil (fratele lui Gabor Marius - n.n.) a venit la noi… Impreuna cu fiul meu, am fost dusi la biroul notarului Dragoi Ilie, pe strada George Enescu. La intrare ne astepta Gabor Marius. Am intrat in anticamera notarului, mi s-a cerut buletinul si ni s-a spus sa asteptam.

Gabor Marius a intrat la notar si, dupa un timp, am fost chemati inauntru si mi s-a prezentat un act spre semnare. Am inteles ca semnez un act de garantie pentru fiul meu.

Actul a fost citit foarte repede, dar sunt sigura ca in nici un moment nu a fost pronuntat cuvantul «vanzare» sau «cumparare» si nu s-a pomenit de vreo suma de bani. Notarul mi-a spus sa semnez tinand teancul de hartii de semnat in mana lui, doar cu capatul de jos pe masa.

Cand m-a vazut ca ezit, tot notarul m-a asigurat ca pot semna cu incredere, caci Gabor Marius este un om cinstit, vechi client de-al lui.

L-am intrebat pe notar daca semnarea actului nu afecteaza in vreun fel locuinta, si el m-a asigurat ca nu… In ziua de 12 februarie 2000, a venit la mine sora mea si, afland ca am semnat un act la notar pentru a garanta pentru fiul meu, a cerut sa vada actul.

Cand i-am comunicat ca nu am primit nici un act, a venit cu mine la biroul notarului Dragoi, ca sa cerem exemplarul cuvenit mie.

Am primit o copie xerox, afland cu mare mirare ca ceea ce mi s-a dat sa semnez era de fapt un act de vanzare-cumparare al locuintei, prin care vindeam locuinta lui Gabor Marius si, mai mult chiar, declaram ca am primit suma de 45.000.000 lei, contravaloarea ei… Notarul mi-a raspuns doar ca am semnat si cu asta discutia o considera incheiata.

I-am adus la cunostinta ca ma consider victima unei inselatorii perfect regizate si ca merg la politie pentru a depune plangere".

Batista pe tambal

In ciuda celor aratate mai sus, Ilie Dragoi n-a avut nici o neplacere.

Toate plangerile impotriva sa au fost respinse, desi Legea notarilor publici prevede, la articolul 6, ca notarii au obligatia „sa verifice ca actele pe care le instrumenteaza sa nu cuprinda clauze contrare legii si bunelor moravuri, sa ceara si sa dea lamuriri partilor asupra continutului acestor acte, spre a se convinge ca le-au inteles sensul si le-au acceptat efectele, in scopul prevenirii litigiilor".

In alta ordine de idei, camatarii care ii escrocheaza in acest fel pe naivi incalca Legea Bancara si Legea privind impozitul pe venit.

Indivizii care le-au escrocat pe cele doua femei sunt bine, mersi, iar victimele lor se lupta zadarnic sa-si recapete locuintele de care au fost deposedate prin astfel de smecherii ieftine, care nu ar fi fost posibile fara complicitatea notarului.

Maria Moroca este disperata si solicita ajutor financiar pentru a-si putea sustine cauza in instanta. Eventualii binevoitori sunt rugati sa ia legatura cu ea, la locuinta de pe strada Rampei nr. 30, sau prin intermediul redactiei noastre.