Situatia de la conducerea Consiliului Judetean este anormala! Aceasta este opinia deputatului democrat, Horia Vasioiu. Mai mult, parlamentarul a declarat ca i-a delegat consilierului judetean, Mario Da’Ros misiunea de a ridica aceasta problema in plenul urmatoarei sedinte a Consiliului.

"Cred ca atat Stancu cat si Chriu au partile lor de vina. Nu cred ca problemele se pot rezolva in a-i lua lui Chiru telefonul, masina sau a-l trimite cu biroul la poarta sau lui Stancu sa i se faca tot felul de plangeri penale.

Modul lor de conlucrare (daca mai exista) trebuie sa inceteze pentru ca Consiliul Judetean este beneficiarul acestei certe dintre ei care trebuie sa inceteze si sa se apropie de normalitate. Daca este adevarat ca acolo se fac angajari pe criterii clientelare, este destul de grav. Intotdeauna am spus ca trebuie sa primeze legea.

Din pacate, au fost multe lucruri care, chiar daca sunt marunte, tot nerespectari ale legii inseamna. Ca exemplu as da incompatibilitatile din CJ care au dainuit de la formarea Consiliului si pana in prezent. Ma refer la doctorul Ionica Smochina, care este clar incompatibila.

La fel se intampla si la Alexandru Sculschi. Nu poti ca presedinte de institutie aflata in subordinea CJ sa te duci sa-ti votezi bugetul. Acestea sunt vizibile cu ochiul liber. Dar cred ca mai este cineva. Cat priveste presedintele, trebuie vazuta incompatibilitatea privind conflictul de interese.

La CJ exista o comisie de validare, una juridica, de ce nu-si vad de treaba lor?".

Cu privire la acest subiect, consilierul judetean, Mario Da’ Ros a declarat ca vina este undeva la mijloc. "Mai mult decat sa facem o interpelare in Consiliul Judetean, legal nu avem cum sa-i sanctionam, deoarece aceste certuri afecteaza imaginea Consiliului.

Dar, sa stiti ca si doamna vicepresedinte Niculina Moisescu atata spiritele in acest conflict. Interpelarea va fi facuta la adresa celor trei, inclusiv a doamnei Moisecu pentru ca si ea alimenteaza acest conflict".

Mai mult, deputatul Vasioiu a subliniat ca se va propune sanctionarea celor doi deoarece legea permite acest lucru. "Cei 33 de consilieri judeteni au dreptul sa-i sanctioneze.

In lege este prevazuta sanctionarea presedintilor, vicepresedintilor, primarilor si viceprimarilor cu 2/3 din vot la demitere si jumatate plus unu la avertisment. Dar nu cred ca trebuie sa ajungem la tiganeala...

Pana la urma Gheorghe Chiru este un presedinte de organizatie al unui partid, este si vicepresedinte al Consiliului. Dar sa ne aducem aminte ce s-a intamplat acum un an si opt luni cand PSD l-a sustinut pe Chiru in a ocupa aceasta functie.

Atunci s-a amanat de multe ori sedinta de constituire a Consiliului Judetean deoarece noi nu ne prezentam pentru ca nu ajungeam la un compromis cu Chiru si cu Moisescu. Iar ei au ajuns pe aceste functii pentru ca a vrut PSD. Asa ca, sa si-i asume".

In ceea ce-l priveste pe presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu acesta a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca scandalul dintre el si vicepresedintele Chiru este unul artificial "dirijat de niste incompetenti, care mai sunt si sefi de partid si care cred ca eu ma sperii si plec de la

Consiliul Judetean. Eu nu am de gand sa plec, am suficienta sustinere". Referitor la sanctionarea sa, presedintele Consiliului Judetean a precizat ca daca i se spune si textul de lege prin care poate fi sanctionat, nu are nimic impotriva "dar acest lucru trebuie si probat.

Promovarea de catre PSD a vicepresedintelui Chiru a fost un joc politic. Daca era in tabara PNL-PD era probabil mai bine. Ca astazi nu ne mai este necesar, ne este ostil, alimentat de nu stiu cine care i-a promis ca-l pune presedinte, este problema lui.

Probabil ca foarte curand vom da publicitatii cu ceea ce se ocupa domnul Chiru la CJ, ce abuzuri a facut, toate probate cu documente...Acestea sunt niste prostii ale unui om care nu are habar.

Care este sanctiunea care poate fi data unui presedinte? Nu cumva in spatele acestor atacuri se afla chiar cel care doreste aceasta sanctiune?!".

Potrivit legii nr.215/2001 a administratiei publice locale, sectiunea III, art.

113, alin.2 "eliberarea din functie a presedintelui consiliului judetean se face prin votul secret a cel putin doua treimi din numarul consilierilor in functie, la propunerea a cel putin unei treimi din numarul acestora, daca a emis, in decurs de 3 luni, cel putin 3 dispozitii care au fost anulate irevocabil de instanta de

judecata intrucat au contravenit intereselor generale ale statului ori ale judetului sau au incalcat Constitutia si legile tarii.

Vicepresedintii pot fi eliberati din functie, in aceleasi conditii, numai daca s-a constatat prin hotarare judecatoreasca irevocabila ca acestia au contravenit, in exercitarea sarcinilor ce le-au revenit, intereselor generale ale statului sau ale judetului ori au incalcat Constitutia si legile tarii".

Ada MIHALIAN