Situatie critica in judetul Constanta. Furia apelor a facut aseara o victima, in localitatea Silistea, iar prefectul judetului Constanta, Danut Culetu, este hotarat ca maine sa limpezeasca situatia si cu autoritatile locale din Dobrici, Bulgaria.

Motivul este acela ca, pe langa natura care s-a dezlantuit incepand de dupa-amiaza si culminand cu ploi abundente seara, vecinii nostri bulgari ne-au facut „un pustiu de bine” ieri si au dat drumul la un stavilar care a luat „pe sus” mai multe localitati constantene.

Deocamdata, din datele centralizate aseara nu s-a ajuns la concluzia ca ar exista vreo casa distrusa sau afectata de infiltratii, desi la un moment dat in cursul zilei de ieri au fost vehiculate informatii cum ca un numar de 5 case au cazut la pamant. In schimb, mai multe gospodarii (gradini) au fost distruse de ape in localitatile Silistea, Cerchezu si Tepes Voda.

Ieri, inca de la orele 16.00, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta a fost anuntat cu privire la o rupere de nori in zona localitatilor Galbiori si Tepes Voda.

Autoritatile au intrat in alerta inca din acel moment, mai ales ca existau informatii potrivit carora si la vecinii nostri bulgari sunt probleme de acest gen, motiv pentru care a fost luata in calcul si posibilitatea unei viituri, in conditiile unor precipitatii abundente. Ceea ce s-a si intamplat de altfel.

Precipitatiile cazute au fost aproximativ 30-35 de litri pe metrul patrat, dupa cum a informat Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea” al judetului Constanta. Potrivit colonelului Niculae Coman, din cadrul ISU Constanta, cantitatile mari de apa din urma ploii s-au acumulat intr-un canal colector al localitatii Silistea, care se afla in aval.

Acesta nu a reusit sa preia toata cantitatea de apa, fapt care a dus la inundarea mai multor gradini ale locuitorilor din zona. Din nefericire, viitura a facut si o victima - este vorba despre Costel Clinciu, de 57 de ani.

Tornada si ape de la vecinii de peste granita

„Am fost anuntat de situatie, la fata locului s-a deplasat, alaturi de reprezentantii Inspectoratului pentru situatii de Urgenta, si subprefectul Adrian Nicolaescu. Situatia nu este foarte grava, dar nenorocirea a facut sa pierdem o viata omeneasca.

Primarul localitatii Silistea, din cate m-a informat, l-a atentionat pe barbatul al carui cadavru speram sa-l gasim maine dimineata, sa intre la adapost. Nu a ascultat si uite ce nenorocire s-a intamplat”, a declarat, pentru „Replica”, prefectul Danut Culetu.

Acesta a adaugat ca situatia este in permanenta monitorizata si ca, tot aseara a fost sunat si de primarul din Cerchezu, care i-a spus ca pagubele nu sunt extrem de importante. In plus, potrivit adjunctului inspectorului sef al ISU, col.

Neculai Coman, apa este in scadere, iar trei ofiteri din gruparea operativa si un echipaj de salvare de pe o autospeciala lucreaza pentru recuperarea cadavrului lui Costel Clinciu, barbatul luat de viitura in Silistea. De asemenea, de mentionat ca, potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea”, localitatile afectate de ape primisera avertizarea meteo.

Pe langa furia apelor revarsate, tot ieri, inspre localitatea Cogealac a fost sesizat un fenomen meteorologic care semana foarte mult cu o tornada. Revenind insa la situatia localitatilor lovite de ape, prefectul Danut Culetu a tinut sa adauge ca: „Maine (nr.

astazi, 19 mai a.c.) voi lua legatura cu autoritatile bulgare de la Dobrici pentru ca am inteles, din ce mi s-a raportat, ca amploarea situatiei, viitura, a fost creata de un stavilar. Bulgarii, se pare, au dat drumul la un stavilar din Dobrici, iar apele au venit inspre localitatile noastre.

Voi discuta cu cei de acolo pentru ca nu cred ca asa trebuie inteleasa colaborarea dintre noi si ei”.