In calitate de presedinte al Comandamentului antiepizootic judetean, prefectul Cosmin Covaciu a anuntat intr-o conferinta de presa suspiciunea de gripa aviara prin teste rapide pentru ferma si abatorul apartinand SC Itul SRL Santimbru, cu un efectiv de 36225 pui si in 4 gospodarii (1 gospodarie cu 14 gaini si 83 pui, 1 gospodarie cu 6 gaini, una cu 4 gaini si 1 gospodarie cu 9 gaini).

Inca de joi seara au fost recoltate probe din ferma si gospodarii, care au fost trimise Institutului de Diagnostic si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti pentru confirmarea existentei suspiciunii, deoarece numai la 48 de ore de la izolarea in laborator a virusului H5N1 se va putea spune cu certitudine despre aparitia gripei aviare.

Primele rezultate au fost neconcludente, motiv pentru care s-au reluat analizele. In cazul celor 3 gaini de la ferma avicola rezultatele testelor rapide au fost pozitive, dar probele au plecat spre Bucuresti abia ieri spre orele pranzului.

Gainile din gospodarii au fost eutanasiate, arse si ingropate si a fost facuta dezinfectia de catre echipe ale DSVSA Alba, cu dotarea corespunzatoare in astfel de cazuri, urmand sa fie repetata astazi.

Pana la eventuala confirmare oficiala a gripei aviare de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, unde au fost transmise probele, comandamentul s-a intrunit de mai multe ori incepand din cursul noptii de joi spre vineri pentru a dispune masurile care se impun.

Gospodariile, ferma si abatorul au fost izolate total si sunt supravegheate de politisti si veterinari. Cei 25-30 de angajati ai fermei care au lucrat in schimbul de noapte au fost supusi operatiunii de dezinfectie si au fost consultati de medicul fermei. Pentru cei doi frigotehnisti ramasi se va asigura hrana si apa.

Directia de Sanatate Publica Alba a trecut la inventarierea tuturor persoanelor care au intrat in contact cu personalul SC Itul in ultimele 30 de zile, pentru a-i informa despre modalitatea de transmitere a bolii si simptome, urmand sa se prezinte la medicii lor de familie daca se simt rau.

Au fost administrate medicamente virale personalului veterinar si cetatenilor din focarele amintite-in total aproximativ 60 de oameni.

In plus, se va intocmi o situatie si cu persoanele care au fost vaccinate antigripal. Au fost instruiti medicii de familie din Santimbru, li s-au distribuit doze de Tamiflu pentru urgente, sunt pregatite Serviciul Judetean de Ambulanta, Sectia de contagioase si Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean.

Totodata, va fi elaborata o lista cu persoanele fizice si juridice care au cumparat carne si produse din carne de la firma din Santimbru, situatia urmand sa fie transmisa apoi la Bucuresti, deoarece exista foarte multe unitati din afara judetului Alba care au facut tranzactii cu SC Itul.

Intrebat cum se explica faptul ca tocmai la niste gospodarii situate in apropiere a doua mari combinate de crestere a pasarilor a aparut suspiciunea gripei aviare, prefectul a spus ca foarte multi locuitori din comuna Santimbru se ocupa cu cresterea puilor, avand incubatoare, iar acestea functioneaza "aproape ilegal".

Din acest motiv, el nu exclude posibilitatea ca virusul sa fi fost adus in urma unor astfel de tranzactii, ouale din gospodaria cu 83 de pui, de exemplu, provenind din judetul Valcea.

Deocamdata, nu a fost instituita starea de carantina in Santimbru, dar incepand de aseara, de la ora 18.00, au fost instalate covoare dezinfectante la intrarea si iesirea din comuna, iar circulatia rutiera pe ruta Alba Iulia - Blaj a fost deviata prin orasul Teius, cu exceptia riveranilor, masinile fiind decontaminate de veterinari cu atomizoare cu substante dezinfectante.

Totodata, prefectul a spus ca nu va lua masuri administrative impotriva conducerii DSVSA Alba, cum s-a intamplat la ANSVSA, deoarece nu s-a incercat sa se ascunda situatia, ci s-a actionat prompt.

Pe de alta parte, vor fi continuate controalele la toate fermele de pasari si unitatile care comercializeaza carne de pasare din judet de catre inspectorii veterinari si va fi supravegheata cu strictete de catre politisti circulatia pasarilor vii.

La DSP Alba si DSVSA Alba functioneaza permament celule de criza pentru preluarea oricarei informatii privind suspiciunile de gripa aviara, avand numarul de telefon 835.915. Prefectul a spus ca oamenii nu trebuie sa intre in panica, ci sa respecte recomandarile autoritatilor.

Pe parcursul dupa-amiezii s-au reluat de mai multe ori analizele de laborator, fiind amanata comunicarea unui raspuns clar, poate si pentru faptul ca SC Itul Santimbru este a doua ferma avicola din tara, dupa Codlea, unde planeaza suspiciunea de gripa aviara. Ultima comunicare primita la ora 18.45 a aratat ca rezultatele examinarilor facute la Bucuresti au fost neconcludente.