In perioada 16 mai - 16 iunie, trebuie inregistrate cererile candidatilor de etnie roma pentru inscrierea in licee pe locurile special alocate. Pot fi repartizati la licee pe locurile distincte pentru romi doar candidatii romi care vor promova Testele Nationale, respectiv si probele de aptitudini in cazul liceelor vocationale. Repartizarea pe locurile distincte pentru romi se va face in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere si absolvire, si in baza optiunilor exprimate de candidati, in unitatile de invatamant pentru care vor fi inregistrate solicitari ale elevilor de etnie roma pentru clasa a IX-a.

In conformitate cu Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2006-2007, la inscriere, candidatii din etnia romilor trebuie sa prezinte si o recomandare scrisa din partea presedintelui unei organizatii civice, culturale sau politice a romilor care sa ateste apartenenta lor la etnia romilor si nu faptul ca fac parte din respectiva organizatie.

"In judetul Mures avem 270 de locuri in mediul urban si 164 de locuri in mediul rural. Marti, 16 mai am avut o sedinta cu directorii de gimnazii pe tema Testelor Nationale si Admiterii unde am impartit un centralizator pe care fiecare scoala sa-l completeze cu datele acelor copii care solicita aceste locuri. Am initiat acest proces pentru a vedea unde exista solicitari.

Am cerut ca elevii sa completeze minimum doua optiuni pentru profilul si clasa de liceu pe care vor s-o urmeze, dar si doua optiuni pentru Scoli de Arte si Meserii in cazul in care nu vor promova Testele Nationale", ne-a explicat inspectorul scolar general adjunct, Nicolae Neagu.

Acesta a mai anuntat ca va fi organizata, ca si in anii precedenti, o reuniune cu liderii organizatiilor legal constituite pentru ca si ei sa primeasca precizari si sa popularizeze oportunitatile in randul comunitatii.

Cu locuri distincte

In baza Ordinului M.Ed.C. 3554/10.04. 2006, in anul universitar 2006/2007, a fost alocat un numar de 415 locuri distincte in 26 de institutii de invatamant superior de stat, pentru candidatii romi. Locurile alocate pentru acestia asigura posibilitatea de a fi admisi pe criterii minimale (media 5,00) si de a nu plati taxe de scolarizare pe durata studiilor.

Distributia locurilor la facultatile la care vor exista cereri din partea candidatilor romi revine rectoratelor. In acest scop, candidatii romi vor depune, in perioada de inscriere stabilita de universitati, o cerere de intentie la rectorat (secretarul sef al universitatii) si, in aceeasi zi, un dosar de concurs la facultatea vizata.

Ca si in ceilalti ani, dosarul de concurs va cuprinde, pe langa actele solicitate de facultate, aceeasi adeverinta din partea unei organizatii legal constituite a romilor.

Intrucat examenele de admitere in institutiile de invatamant superior se deruleaza in sesiuni si la date diferite, este important ca potentialii candidati sa se informeze in prealabil asupra perioadelor de organizare a inscrierilor si de desfasurare a examenului de admitere.