Asa s-au nascut firmele de casa ale Primariei, care, prin preturile aberante ale asfaltului, lucrari in bataie de joc, coruptie si trafic de influenta, au stors bugetul local de zeci si zeci de miliarde de lei anual.

Intre timp, unele firme de apartament, ingrasate pe speze publice, au devenit respectabile societati de constructii, altele, in mod suspect, continua sa aiba ca unic client Primaria Cluj. Dupa schimbarea regimului de pe Motilor 1-3, firmele de constructii ale Aliantei D.A. reusesc cu greu sa se indese la lucrarile de plombare si asfaltare, in detrimentul celor deja ingrasate de fostul primar.

Incet-incet, constructorii ce sponsorizau PRM si PSD s-au reorientat spre PD, iar protejatii UDMR au pus mana pe cateva lucrari, lucru aproape imposibil pe vremea lui Funar. De la masa imbelsugata nu lipsesc firmele de campanie electorala ale ex-primarului Capitalei, Traian Basescu, care isi iau, astfel, tainul din provincie.

Drum Art SRL Bucuresti

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 10,9 miliarde lei vechi (2005), necunoscut (2006). Societatea Drum Art SRL este controlata de SC CCCF SA Bucuresti, ce detine pachetul de 90% din actiuni. CCCF SA este firma de casa a Primariei Capitalei de pe vremea fostului primar Traian Basescu, a Ministerului Transportului si Companiei Nationale de Drumuri.

In 2003, societatea se afla in executare silita, insa, dupa castigarea alegerilor de catre Alianta D.A., a revenit in forta pe piata contractelor publice. A castigat in 2005 si 2006 lucrari de plombari si intretinere strazi.

In guvernarea CDR, compania a fost desemnata ca subcontractor la autostrada Bucuresti - Pitesti, inceputa de Basescu si terminata de Anca Boagiu, pe cand era ministru al Transporturilor.

In cadrul Drum Art se regasesc ca actionari Nicolae Constantinescu, directorul general al CCCF SA si fost director adjunct al Administratiei Strazilor din Primaria Bucuresti, precum si Dragos Burlan, directorul adjunct al aceleiasi firme.

CCCF SA este anchetata de Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) pentru ca a folosit necorespunzator un avans dintr-un contract Phare in valoare totala de peste 10 milioane de euro. CCCF SA trebuia sa realizeze “Centrul de testare feroviara” de la Faurei, dar a folosit avansul de 1,1 milioane euro in alte scopuri.

In octombrie 2005, ANAF a comunicat ca CCCF SA Bucuresti are datorii la buget de 574 de miliarde de lei. De atunci, CCCF SA a castigat licitatii publice, inclusiv lucrarile de plombari de la Cluj-Napoca, desi legea interzice accesul firmelor datornice la bugetul statului la procedurile de achizitii publice. La Registrul Comertului se mentioneaza ca firma se afla in reorganizare judiciara.

Increngatura de interese din jurul CCCF SA se continua cu firma satelit “Constructii in Transporturi SA”, administrata de Eugenia Tone si Gabriela Sin, care mai apar ca directori ai SC Eurometudes SA, societatea care a castigat licitatia de extindere a canalizarii in Bucuresti, pe vremea primarului Basescu.

HAN Group SRL Bucuresti

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 31 miliarde lei vechi (2004), 5,7 miliarde de lei vechi (2005), 1,4 miliarde lei vechi (2006). Societatea Han Group SA Bucuresti este tot o firma de casa a Primariei Bucuresti, controlata de familia turca Sipahi.

Han Group apare in mai toate lucrarile importante din ultimul an privind reabilitarea bulevardelor din Capitala, lucrari cifrate la zeci de milioane de euro, alaturi de firmele grupului de la “Golden Blitz”, controlate de partenerii lui Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, si Alex Bittner, prietenul lui Adrian Nastase.

Societatea a reusit sa incheie un contract privind semaforizarea Bucurestiului, in valoare de circa 20 de milioane de euro.

Bitunova SA Bucuresti

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: necunoscut (2006). Compania Bitunova SA Bucuresti este detinuta, in procent de cinci la suta, de Alexandru Dobre. Acesta a fost, pana in 1989, adjunctul ministrului Transporturilor, iar dupa 1990 a fost secretar de stat in Guvernul Petre Roman, responsabil la Administratia Nationala a Drumurilor cu autostrazile.

Dobre a mai detinut parti sociale la compania nemteasca Geiger Romania Group. Bitunova SA este controlata de cunoscuta societate de constructii austriaca Strabag AG, asociata in diferite firme cu Geiger Romania Group. Consiliul Concurentei a constatat ca cele doua mari companii de constructii au incalcat, prin tranzactii si preluari succesive de firme, legislatia concurentiala.

Strabag AG este implicata in proiectul autostrazii Transilvania - Bechtel, iar Alexandru Dobre se afla in relatii de amicitie cu patronul Search Corporation, Michael Stanciu, cel care a proiectat autostrada. Bitunova a castigat nenumarate contracte publice cu Ministerul Transporturilor si cu institutii publice, precum Consiliul Judetean Suceava.

Iridium Construct SRL Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: circa 31 miliarde lei vechi (2004), circa 17 miliarde lei vechi (2005), 3,6 miliarde lei vechi (2006). In 2003, societatea se afla in executare silita.

In acest context, Iridium Construct SRL a aparut pe piata contractelor publice la sfarsitul mandatului primarului Gheorghe Funar, in timp de firmele de casa ale Primariei Cluj, de genul Peisagistica, Apolodor Due, Vaserv, Duplex, Apuseni, Investicon, fusesera verificate de politisti, iar opinia publica le asociase cu numele lui Sabin Funar, fiul primarului, astfel ca trebuiau scoase pe linie moarta.

Iridium Construct este detinuta de Cristian Remus Munteanu, Maria Aurelia Pop si Ionel Otet. Munteanu este nasul de cununie al lui Sabin Funar.

Diferit SRL Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: circa 28 miliarde lei vechi (2004), circa 27 miliarde lei vechi (2005), circa 8 miliarde lei vechi (2006). Societatea Diferit SRL Cluj este controlata de Nicolae Petri, un fost inginer in cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP).

In 2001, RADP, condus de Liviu Medrea, actual consilier judetean PSD, fost fidel al lui Gheorghe Funar, a scos la vanzare o serie de active. Asa s-a nascut societatea Diferit SRL. Administratorul societatii este Grigore Vadean, ce apare ca asociat si in firmele Utilaj Service si Utilaj Prest.

Dedal Construct SRL Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: circa 28 miliarde lei vechi (2004), circa 30 miliarde lei vechi (2005), necunoscut (2006). Clujeanul Gheorghe Talos este un privilegiat al lucrarilor publice, din postura de patron al societatilor Dedal Construct, Canion Impex, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Fidias Construct, Gaudi Construct si Mincu Construct.

Toate aceste firme sunt binecunoscute functionarilor din Primarie deoarece nu exista licitatie de constructie la care Talos sa nu participe. Alaturi de Talos, in grupul de firme apare si Mihail Kiss.

Canion Impex SRL Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 13,4 miliarde de lei (2003). Societatea Canion apartine aceluiasi cuplu de oameni de afaceri Gheorghe Talos si Mihail Kiss.

ParconstructT SRL Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 6,9 miliarde (2004), 1,3 miliarde (2006). In afacerea plombarilor si intretinerilor de strazi, s-a implicat inca din 2004 si apropiatul PD, Stefan Csillag, fost director la ARL Cluj, amic al actualului director al ARL, Dan Mihancea, si al liderului PD Bistrita-Nasaud, Liviu Ciupe.

Csillag detine societatea Parconstruct, alaturi de Alexandru Rusu si Mirela Pitar, precum si Amlist SRL. Csillag, Ciupe si Mihancea au fost anchetati de actualul sef al DNA, Daniel Morar. Legatura dintre Csillag si ARL se concretizeaza prin livrarea de asfalt catre firmele lui Csillag, mai ales ca ARL este printre singurele societati care au statie de asfalt.

ARL SA Cluj

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 7,8 miliarde lei (2003), 2 miliarde lei vechi (2004), 33 miliarde lei vechi (2005), 684 de milioane lei vechi (2006).

ARL SA Cluj a fost un “bidon” de facut bani al tuturor guvernarilor. Societatea este pe punctul de a se privatiza, fiind controlata de Ministerul Transporturilor.

Directorul ARL, Dan Mihancea, a avut legaturi stranse cu PD inainte de 2001, dar nu a fost schimbat in timpul guvernarii PSD de la conducerea companiei, deoarece se afla in relatii foarte bune cu Ioan Petrut, fost membru de vaza al PD, dar care, in 2001, a defectat la PSD si a devenit director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

ARL SA joaca un rol extrem de important in afacerea plombarilor si reabilitarii strazilor din Cluj, deoarece firma a alimentat cu asfalt, de-a lungul timpului, toate celelalte firme de apartament care s-au ingrasat pe banii Primariei Cluj. Fara asfaltul de la ARL, dezvoltarea acestora nu ar fi fost posibila.

Prin manipularea pretului asfaltului, societatile, intre care existau intelegeri prealabile, ajungeau sa faca profituri considerabile. De exemplu, tona de asfalt era vanduta Primariei cu 6,8 milioane de lei, la nivelul anului 2003- 2004, desi, in realitate, pretul corect era undeva la 5,5 milioane. Conform intelegerii, toate societatile ofereau in bloc acelasi pret.

Castigul era suplimentat si de faptul ca firmele cumparau asfaltul de la ARL SA sub pretul pietei, cu complicitatea conducerii societatii de stat. Chiar daca ARL SA avea, la un moment dat, un pseudo-monopol pe productia de asfalt, firma a inregistrat tot timpul pierderi.

Constructii Drumuri si Poduri SRL CLUJ - CDP

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 8,7 miliarde lei (2003), 13 miliarde (2004), necunoscut (2006). O alta legatura neobisnuita intre firmele care fac lucrari de reabilitare a strazilor si mediul politic-administrativ o face fosta sefa a Serviciului Juridic al Primariei Cluj din vremea administratiei Funar.

Sotul acesteia, Marius Server Neamt, detine societatea Constructii Drumuri si Poduri(CDP) Cluj, infiintata in anul 2000. Societatea a castigat licitatii de reparatii si intretinere strazi in timp ce fosta sefa a Juridicului din Primarie era inca in functie, in decursul anilor 2003 si 2004.

Ducons SRL CLUJ

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: necunoscut (2004), necunoscut (2006). Societatea Ducons SRL dezvaluie o alta tehnica uzitata in afacerile intretinerilor de strazi, adica subcontractarea lucrarilor.

Societatea 2 Invest SRL, detinuta de privilegiatul banilor publici Vasile Bercan, s-a prezentat la licitatii, le-a castigat si le-a subcontractat societatii Ducons SRL, care si-a batut joc de lucrari.

Reprezentantii Primariei afirma ca subcontractarile nu pot fi stopate legal, asa ca societatile mai mari (dotate cu utilaje si relatii) folosesc diferite firme de apartament ca “mana ieftina de lucru”, acestea primind in schimb un comision. Ducons SRL este detinuta clujenii Ion Dragota si Paulian Oltean (care mai detine si societatea Viaduris SRL).

Mecdru SA CLUJ

Bani primiti de la Primaria Cluj- Napoca: 5,8 miliarde lei (2003), 5,9 miliarde lei vechi (2004), 7 miliarde lei vechi (2005), necunoscut (2006). Societatea Mecdru SA a fost privatizata, anul trecut, de Ministerul Transporturilor. Noii proprietari sunt grupul de firme maghiare Highway, format din Dach Holding 94 KFT, Luxcon GmbH si Swietelsky Kft. In 2003, situatia companiei administrate defectuos era falimentara.

Astor Com SRL Targu-Mures

Bani primiti de la Primaria Cluj- Napoca: 6,9 miliarde de lei vechi (2005), necunoscut (2006). Astor Com SRL face parte din grupul de societati ale omului de afaceri muresean Petrica Sala, fost partener de afaceri cu membri marcanti ai PSD Mures.

Societatea de constructii a castigat lucrarile de pavaj in Cluj-Napoca si este catalogata ca fiind una din firmele de casa ale Primariei Targu Mures, condusa de Dorin Florea, recent racolat in PD.

De putina vreme, inspectorii ITM Cluj au descoperit ca societatea Astor Com a subcontractat lucrarile de pavaj din fata UBB unei alte societati din Mures, care lucra cu muncitori la negru, la vedere, in centrul orasului.

Dacia Faber SRL Alba

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 8,8 miliarde lei (2003), necunoscut (2004), necunoscut (2005). Societatea este de patronata de Cecilia Chinde si are sediul in localitatea Campeni. Dacia Faber a castigat mai multe licitatii organizate de Ministerul Transporturilor.

Apolodor Due SRL

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 9,7 miliarde lei (2003), necunoscut (2004), necunoscut (2005). Societatea este patronata de italianul Silvio Mancini si de clujeanul Nicolae Popa. Este, alaturi de RADP, singura societate care a participat regulat la licitatiile de plombari si intretinere de strazi care detine o statie de produs asfalt.

Numele societatii a fost vehiculat in legatura cu Sabin Funar si licitatiile dubioase facute de ex-primarul Gheorghe Funar.

Regia Aautonoma a Domeniului Public Cluj - RADP

Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 10,8 miliarde (2005), necunoscut (2006). Desi se afla sub controlul Consiliului Local, societatea a fost, in ultimii patru ani, victima rafuielilor politice, in prezent existand intentia politica de a fi desfiintata.

RADP a fost scoasa de la licitatiile publice de ex-primarul Gheorghe Funar, deoarece acesta s-a aflat in conflict deschis cu fosta directoare Mihaela Rozor (PSD). Chiar daca acum este condusa de un membru PD, RADP nu reuseste sa castige suficiente lucrari publice si sa-si asigure supravietuirea.

Drumserv SA Targu-Mures

Bani primiti de la Primaria Cluj- Napoca: necunoscut (2005). Societatea de constructii este controlata de UDMR. Drumserv a fost privatizata de Ministerul Transporturilor, in prezent pachetul majoritar de actiuni fiind detinut de firma ungara SWIETELSKY EPITO KFT. Din consiliul de administratie face parte si liderul UDMR Szepessy Laszlo, directorul de cabinet al presedintelui UDMR Marko Bela.

Szepessy mai este asociat si in cadrul societatii Galopp SRL din Mures, alaturi de ministrul Lucrarilor publice, Borbely Laszlo, de ministrul Telecomunicatiilor, Nagy Zsolt, si de deputatul Kelemen Attila.