Un proiect cel putin inedit pus la cale de o echipa de oameni tineri din Muzeul National al Unirii vizeaza facilitarea de vizite ale detinutilor din Penitenciarul Aiud. Ideea s-a nascut ca urmare a faptului ca Muzeul are nevoie de o recuzita mai putin obisnuita in vederea organizarii unor expozitii viitoare, si anume o zeghe si o usa de celula.

Cel mai probabil primul grup de detinuti va veni in vizita in urmatoarele doua saptamani avand in vedere ca este nevoie doar de aprobare din partea comandantului penitenciarului pentru ca proiectul sa se concretizeze.

Detinutii, triati dintre cei care au de ispasit pedepse mai usoare, vor fi insotiti de catre un ghid care le va prezenta, la fel ca unui grup obisnuit, colectiile muzeului albaiulian.

Acesta este un alt proiect indraznet pe care directorul Muzeului Unirii il initiaza dupa ce, in urma cu putin timp, Gabriel Rustoiu declara ca pune la dispozitie sala de protocol a institutiei pe care o conduce pentru profesorii care doresc sa-si tina orele de istorie la Muzeu.