Harta aviara

Pe harta zonelor posibil contaminate cu virusul aviar au aparut noi localitati. Este vorba de Predeal Sarari, Banesti, Brazi, Colceag, Aricesti Rahtivani, Sotriile, Cimpina, Poiana Cimpina, Boldesti Scaieni, Tinosu si Brazi, dar si de doua cartiere din Ploiesti: Radu de la Afumati si Bereasca. Rezultatele testelor P.C.R. efectuate la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti au confirmat suspiciunea de gripa aviara, aceasta fiind ultima etapa de dinaintea izolarii virusului aviar. ”Am transmis ordinele primarilor ieri la ora 22, imediat dupa primirea rezultatelor PCR de la Bucuresti.

Zonele de unde au fost prelevate probe partial pozitive trebuie supravegheate si acolo montate filtre dezinfectoare”, a declarat subprefectul judetulului Prahova, Nicolae Alexandri. De asemenea, alte opt localitati prahovene au probleme.

Au fost trimise probe la laboratorul din Bucuresti pentru comunele Sirna, Vilcanesti, Barcanesti, Puchenii Mari, Filipestii de Tirg, Provita de Sus, Blejoi, si Lipanesti.

Reactie lenta a autoritatilor

In Ploiesti, circulatia a fost restrictionata in cartierul Radu de la Afumati abia ieri la prinz, iar masura a stirnit nemultumirea locuitorilor, in majoritate de etnie rroma.

Scandalul a pornit dupa ce primii jandarmi care au impinzit zona au interzis accesul in cartier, desi zona nu era in carantina! ”Pentru doua gaini moarte ne sechestreaza pe toti? Cum mai traim noi dupa gardurile astea? Sa le fie rusine! Ne tin aici ca pe aia din lagar”, vocifera unul dintre locuitorii de pe strada Viisoarei, unde a fost confirmata suspiciunea de gripa aviara.

Abia dupa doua ore au venit si reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare Prahova, care au montat un filtru dezinfector la singura iesire permisa din cartier. Restul strazilor a fost blocat cu garduri inalte de doi metri, pazite de cite un jandarm.

Si cartierul Bereasca din Ploiesti a fost izolat, dupa ce pe strada Bujorului probele prelevate de la gainile moarte ale localnicilor au iesit pozitive. Strada Gageni, una dintre cele mai circulate artere din Ploiesti, a fost si ea blocata din cauza unei alte suspiciuni de gripa aviara confirmate de la Bucuresti, traficul in zona de Nord a orasului devenind aproape imposibil.

Ploiestiul sub teroare

Comandamentul local antiepizootic a decis intervenirea in mod preventiv in zonele suspectate cu focare de gripa aviara, prin punerea in aplicare a procedurilor de supraveghere astfel: pentru luarea unor masuri de protectie impotriva posibilelor focare de gripa aviara de pe strada Gageni, nr. 76 si nr. 81 si strada Viisoarei, nr.16 a fost delimitat un perimetru de supraveghere pe urmatoarele strazi: Viisoarei, Recoltei, Lirei, Cioplea, Podetului, V. Beldiman, Vidinului, Redutei, Valter Maracineanu, Crinului, Staruintei, Radu de la Afumati, Maior Sontu si Gageni.

Intrarea si iesirea in acest perimetru se face controlat doar prin doua zone, unde au fost instalate covoare dezinfectante: intersectia Radu de la Afumati cu Viisoarei si intersectia Gageni cu strada Recoltei; pentru luarea unor masuri de protectie in cazul posibilului focar de gripa aviara de pe strada Bujorilor, nr.15 a fost delimitat un perimetru de supraveghere pe urmatoarele strazi: Plopilor, Salciei, Bujorilor, Caltunasi, Rozmarin, Zambilelor, Craitelor si Crismaritelor. Accesul in acest perimetru se face controlat prin filtre de dezinfectie din intersectia strada Strandului cu Crismaritelor.

Se circula deviat

Regia de transport ploiesteana va devia circulatia traseului 5, ca urmare a inchiderii strazii Gageni pe portiunea cuprinsa intre intersectia Gageni, Soseaua Nordului si Radu de la Afumati. Astfel, pe sensul Spitalul Judetean - Mihai Bravu, traseul 5 va circula pe strada Soseaua Nordului - Andrei Muresanu - Radu de la Afumati si in continuare pe ruta cunoscuta.

Pe portiunea deviata, statiile vor fi Complex Mestesugaresc, Cina (fosta statie a traseului 20). Pe sensul Mihai Bravu - Spitalul Judetean se va circula pe ruta cunoscuta pina la strada Radu de la Afumati, apoi se intra pe Radu de la Afumati si se continua traseul pe strada Andrei Muresanu, Soseaua Nordului si ulterior, se revine la ruta cunoscuta. Statiile pe acest traseu ocolitor vor fi la Cina si la Complexul Mestesugaresc.

Magazine de „campanie“

Societatea Hale si Piete a amenajat astazi la limita zonei aflata in carantina, un punct de desfacere pentru produse alimentare de stricta necesitate, destinate aprovizonarii locuitorilor din focarul de gripa aviara de pe strada Jupiter. In aceasta zona, S.C.

Hale si Piete va comercializa urmatoarele alimente neperisabile si ambalate, fara adaos comercial: piine - 3.000 lei vechi/bucata, orez - 21.000 lei /kg, malai - 13.000 lei/kg, faina - 15.000 lei/kg, ulei “Raza Soarelui” - 26.000 lei/l, zahar “Coronita” - 31.000 lei /kg, otet (Mizil) - 21.000 lei/l, sare extrafina - 10.000 lei/kg, ghiveci in bulion - 23.000 lei/kg, rosii in bulion - 20.000 lei/kg, rosii decojite - 11.000 lei/cutie, zacusca de legume - 25.000 lei/borcan, cascaval - 48.000 lei /bucata, pate de ficat - 8.500 lei /cutie, carne porc - 32.000 lei/ conserva, unt - 25.000 lei/pachet, lapte - 24.000 lei/ l, Sardine in ulei - 20.000 lei/cutie. Magazinul va functiona intre orele 8 si 17.

Dalkia si-a aminat reviziile

Societatea Dalkia Termo Prahova si-a aminat probele de presiune din reteaua orasului din cauza gripei aviare. Planificata initial pentru 24 mai, revizia a fost aminata din cauza necesitatii de igiena a populatiei Ploiestiului, decizia fiind luata impreuna cu Primaria Ploiesti si RATSP.

Isterie la telefon

Telefoanele scurte ale dispeceratului ploiestean au sunat in draci odata cu anuntarea focarelor de gripa aviara din oras. Cei mai multi cetateni se interesau de situatia existenta la nivelul municipiului si daca in zonele in care locuiesc au aparut ceva probleme.

Gripa suspecta la om

Doi prahoveni - unul din Ploiesti si unul din Ciorani - au ajuns, in aceste zile, in rezerva Spitalului de Boli Infectioase din Ploiesti, pentru ca prezentau simptome de gripa “suspecta”. Ploiesteanul, domiciliat pe Strada Jupiter, s-a prezentat la medicul de familie cu faringita. “Mi-a explicat ca a mincat carne de la Codlea. Avea febra de 39 de grade.

Pentru ca nu poti pune un diagnostic cu un stetoscop si un tensiometru, l-am trimis la Infectioase. Acum face Penicilina”, explica medicul de familie al pacientului, dr. Simona Schnelbach. In ceea ce-l priveste pe cel de-al doilea “suspect”, barbatul din Ciorani a suferit, de asemenea, o afectiune respiratorie. “Bolnavii aveau simptome de raceala, nu de gripa aviara.

Daca 50% dintre problemele reclamate de ei constituiau simtome ale gripei aviare, erau transportati de urgenta la Bucuresti, la Institutul «Bals». Dar nu a fost cazul”, a mentionat epidemiologul Directiei Sanitare (DSP), dr. Decebal Dan. De asemenea, seful DSP, dr. Bogdan Nica, spune ca numarul celor care se tem, zi de zi, ca ar avea gripa aviara, este de ordinul zecilor.

“Nu a plecat nimeni la Institutul Bals”, a subliniat dr. Bogdan Nica.

Medicii va recomanda

Pentru a evita riscurile imbolnavirii de gripa aviara, medicii va recomanda sa evitati zonele in care exista pasari infectate cu virusul H5. Nu atingeti pasarile bolnave sau moarte si supravegheati cu atentie copiii. Spalati-va pe miini cu apa si sapun, mai ales dupa ce atingeti pasari. Nu consumati carne de pasare care a fost in contact cu pasarile bolnave sau moarte.

Nu mincati carne de pasare fara ca aceasta sa fie bine preparata. Cind preparati mincarea aveti grija sa separati carnea cruda de alimentele bune de mincat. Nu folositi acelasi cutit pentru a pregati carnea cruda. Inainte de a fierbe sau a praji ouale, spalati-le cu apa si sapun.

Carantina in spitale

Numarul mare de suspiciuni de gripa aviara a inchis spitalele. Conducerea Directiei de Sanatate Publica Prahova a decis ca, incepind de ieri, in toate unitatile sanitare cu paturi sa se instituie carantina. Prin urmare, pina la ridicarea restrictiilor, nimeni nu va mai avea acces in spitalele prahovene.

Aviara creste vinzarile de frigidere

De teama virusului aviar si ca pasarile sa nu le fie luate de autoritati, prahovenii care locuiesc la sate au inceput sa-si taie orataniile. Numai ca frigiderelele si congelatoarele se dovedesc a fi neincapatoare, asa ca au dat fuga la magazinele de electrocasnice pentru a se aproviziona.

“Pina cum mi-am lasat gainile taiate prin congelatoarele vecinilor, dar nu pot sa le tin ocupate pentru o perioada indelungata.“ ne-a declarat Aurica Tanase, venita din Plopeni sa-si cumpere o combina frigorifica. De asemenea, si reprezentantii magazinelor de profil spun ca, in ultimele zile, au inregistrat cresteri de 20% la vinzarile de frigidere si combine frigorifice.