Patronii cluburilor din municipiul Oradea sunt in conflict deschis cu Primaria

Motivul principal este proiectul unei hotarari de consiliu, prin care patronii vor fi obligati sa opreasca muzica in localuri la ora 23

In doar cateva zile, peste 2000 de oradeni s-au alaturat protestului initiat de patroni impotriva Regulamentului propus de Primarie

Regulamentul…

Proiectul de hotarare in discutie se intituleaza „Regulamentul pentru stabilirea programului de functionare a unitatilor de alimentatie publica, precum si a celor destinate recrearii si divertismentului”.

Potrivit acestuia, „in unitatile de alimentatie publica al caror cadru ambiental este completat de formatii de muzica, precum si in unitatile cu profil de divertisment pentru tineret (cluburi, discoteci) unde divertismentul este realizat prin intermediul muzicii si dansului, folosirea muzicii va fi permisa pana la ora 23; pentru a beneficia de program muzical dupa ora 23, unitatile comerciale in cauza trebuie sa fie amplasate la o distanta de minimum 100 de metri de locuinte sau sa fie izolate fonic”.

Initiativa Primariei are la baza peste 200 de reclamatii inregistrate doar in acest an, prin care oradenii care au locuinte in vecinatatea cluburilor se plang de muzica prea tare.

Revolta…

La auzul vestii, patronii cluburilor oradene s-au revoltat. La intalnirea pe care acestia au organizat-o, pentru a discuta Regulamentul si a gasi mijloacele de a lupta impotriva aprobarii acestuia, au fost reprezentate cluburile Columbus, Heat, Klimt, Escape, Club 45, Red, Lord’s, Bali, Downtown, Blue Monday, Mirage, Lion, Dives, Chanson si Podz. Adica cele mai frecventate localuri ale momentului.

„Isi bat joc de noi. Ce club mai este acela in care muzica se opreste la ora 23? In cele mai multe dintre localuri, cel putin cele situate in centrul municipiului, 23 este ora la care incep sa vina clientii. Si vin ca sa asculte muzica, poate sa danseze, nu sa se uite la pereti. Cineva are un interes ascuns legat de sptiile in care functionam.

In toata Europa civilizata exista cluburi deschise pana dimineata, unde turistii se distreaza”, spune unul dintre patroni.

Pro si contra…

„Consideram ca acest regulament ne va ajuta sa avem o viata cat de cat linistita. Toata noaptea nu avem liniste din cauza muzicii si a galagiei. Daca patronilor care au asemenea activitati comerciale nu le convine regulamentul, nu au decat sa se reprofileze spre alte activitati”, sustine unul dintre reclamanti, incantat peste masura de proiectul initiat de Primarie.

Patronii cluburilor sunt convinsi insa ca reclamatiile impotriva lor vor continua si dupa aprobarea Regulamentului. „In fiecare seara, numai prin cluburile din centru trec peste 2000 de persoane. Daca muzica va fi oprita, ei vor gasi alte modalitati de distractie.

Si care e cel mai la indemana? Un chef privat! Imaginati-va peste 200 de chefuri private in fiecare seara, in apartamente de bloc sau in case. Cata lume va fi deranjata atunci?”, intreaba unul dintre protestatari.

„Eu cred ca reclamatiile impotriva noastra se refera, in principal, la galagia pe care clientii nostri o fac dupa ce parasesc cluburile. Ori, in acest caz, este treaba exclusiva a Politiei. Si cum Politia nu si-a facut treaba pe strazi in ultima vreme, Primaria a hotarat sa ia masuri impotriva noastra”, sustine un alt patron.

„Suntem de acord sa contractam o firma privata de paza, care sa asigure respectarea ordinii si linistii publice in zona Palatului Vulturul Negru (locul in care sunt aplasate cele mai multe cluburi - n.n.).

Dar, dupa ce semnam contractul cu respectiva firma, vom da in judecata Politia si vom solicita despagubiri, pentru ca nu este treaba noastra sa asiguram linistea pe strada”, spune un alt patron de club.

„Nu mai inteleg nimic. In urma cu 2-3 ani, eu l-am auzit cu urechile mele pe primarul Petru Filip spunand ca municipiul Oradea este in plina dezvoltare, ca trebuie sa traiasca si ca cei care locuiesc in centru si nu pot intelege acest lucru ar fi bine sa se mute la periferie. A fost doar o gargara electorala, domnule primar?”, intreaba un alt reprezentant al patronilo

Patronii cluburilor oradene au hotarat sa adreseze un memoriu Primariei Oradea.

In acesta, ei mai sustin ca „prin proiectul de hotarare privind aprobarea Regulamentului… se incalca grav unele drepturi constitutionale”; de asemenea, ei spun ca „intreaga activitate a unitatilor economice la care se refera acest proiect se va desfasura doar dupa bunul plac al Primariei Oradea, care a ajuns sa stabileasca inclusiv orarul de functionare al unitatilor private”.

Interese…

Unii dintre patroni sunt convinsi ca in spatele Regulamentul stau interese de natura economica. „Daca oprim muzica la ora 23, putem sa ne luam adio de la afacere. Si cum majoritatea suntem chiriasi la Primarie, va trebui sa eliberam spatiile. Cu certitudine cineva a pus ochii pe ele.

Daca acum tinerii vin in clubul meu, peste un an vor veni tot aici, doar ca localul va fi al fiului unuia sau altuia de la Primarie. Pentru ca, dupa ce ne vor scoate pe noi de aici, vor gasi ei o modalitate sa anuleze si regulamentul”, crede unul dintre patroni.

Un altul este si mai ferm: „Primariei i-a fost luata „jucaria”. De ceva vreme, autorizatiile de functionare pentru localuri sunt eliberate de Registrul Comertului. Deci, adio spaga” Mai mult, eliberarea autorizatiei este conditionata de acordul tuturor vecinilor. Daca acestia nu ar fi fost de acord cu functionarea la parter, de exemplu, a unui club, nu ar fi semnat. Initiativa Primariei este o mare prostie!”

Solutii

Patronii cluburilor sustin ca exista si alte solutii de a rezolva „problema” muzicii, doar ca reprezentantii Primariei sunt rau-intentionati. „Le-am spus ca vom da muzica la limita de nivel prevazuta de lege, ca vom antifona peretii si ca vom pune usi duble. Nimic nu ii intereseaza. Ei stiu una si buna: dupa ora 23 trebuie oprita muzica!”

Pentru a-si sustine pozitia, patronii de cluburi au inceput sa adune semnaturi impotriva proiectului de hotarare. In doar cateva zile, peste 2000 de oradeni s-au alaturat protestului si s-au declarat impotriva regulamentului conceput de Primarie.

„In fiecare seara, la ora 23, vom opri muzica timp de 5 sau 10 minute si le vom spune clientilor ca acest lucru se datoreaza Primariei. Mai mult, vom organiza si un mars al linistii, prin municipiu, ca sa vada primarul si consilierii locali cate voturi vor pierde la viitoarele alegeri.

Vom organiza, poate, si un comncert prin care vom inmormanta muzica in municipiul Oradea”, declara un reprezentat al protestatarilor.

Mai mult decat atat, daca hotararea va fi votata si va intra in vigoare, patronii sunt hotarati sa o atace in contencios administrativ si chiar la Curtea Constitutionala.