Sedinta de tranzactionare de luni s-a deschis sub auspicii optimiste, cresterile procentuale de pret de la inceputul zilei fiind chiar de 4,5-5% in cazul actiunilor SIF. Aceste aprecieri nu au putut fi sustinute de-a lungul intregii zile, astfel ca la finele sedintei de tranzactionare cresterile pe date zilnice au fost de mai mica amploare.

Indicele BET-FI, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 41.506 pc., in apreciere cu 1,27% fata de ziua de vineri.

Dupa scaderile de pret de la inceputul saptamanii trecute, aceste actiuni au reusit sa recupereze partial la acest capitol, cele patru sedinte de aprecieri consecutive ale cotatiilor, de aproximativ 7,5%, fiind semnul unei posibile relansari a unui trend de crestere.

SIF2 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 2,1 milioane lei si cu un pret de referinta al zilei de 1,96 lei/actiune, in apreciere cu 2,08%. Cu actiunile SIF5 s-au realizat tranzactii intre 2,34 si 2,39 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 2,37 lei/actiune, in crestere cu 1,72%.

Celelalte preturi de inchidere au fost de 2 lei/actiune in cazul SIF1 (+1,01%), 1,97 lei/actiune la SIF3 (+1,55) si 1,4 lei/actiune la SIF3, curs neschimbat fata de sedinta de vineri.

La categoria I a bursei, preturile s-au corectat usor dupa cresterile importante de vineri, astfel ca actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 16,8 lei/actiune, in scadere cu 1,18% pe date zilnice. Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 847.000 lei, rezultata din transferul a 33.000 actiuni.

Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs constant, cu ultima tranzactie la pretul de 0,91 lei/actiune, pretul variind in cursul zilei intre 0,91 lei si 0,92 lei. SNP Petrom a rezistat peste pragul important de 0,5 lei/actiune, dupa ce vineri a ajuns chiar la nivelul de 0,52 lei/actiune.

Volumul tranzactionat nu a fost unul edificator , insa consolidarea la aceste niveluri de pret, in conditiile aprecierii pietei, ar putea sa indrepte cotatia spre 0,55 lei/actiune in urmatoarea perioada.

Tranzactiile cu actiunile RRC au fost caracterizate de aceleasi volume modeste ca si in cazul SNP, cele 4,4 milioane actiuni tranzactionate ducand pretul de referinta la 0,0819 lei/actiune, in apreciere zilnica de 2,38%. Au retinut atentia in cursul zilei tranzactiile cu actiunile BIO, aproape 1% din capitalul social al emitentului fiind tranzactionat la pretul de 0,625 lei/actiune.

Investitorii de pe aceste actiuni vor beneficia de o alocare de 30% actiuni gratuite in contul dividendului corespunzator anului trecut, cu conditia detinerii acestor actiuni la data de inregistrare, si anume 2 iunie a.c..

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, au facut obiectul unor tranzactii, cu pretul ultimei tranzactii la 2,3 lei/actiune, insa cu un pret mediu de tranzactionare al zilei de 2,33 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor realizate pe portalul BVB in sedinta de luni a fost 15,5 milioane lei, in scadere comparativ cu zilele anterioare.

Silviu Turc, Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA