36 de ambasadori, insotiti de 21 de apropiati, s-au mutat pentru trei zile in Maramures. Insotitorul “caravanei cu diplomati” a fost, pentru cateva ore, ministrul de Externe al Romaniei, care, in goana, si-a impartasit opiniile in aeroport.

Baia Mare. Stop. Capitala unui judet izolat. Stop. Vineri, 26 mai 2006. Stop. Baia Mare, capitala” diplomatiei. Stop. 36 de diplomati din toate colturile lumii si ministrul afacerilor externe Mihai Razvan Ungureanu au venit in Maramures. Start.

Initial, se vehicula ca numarul membrilor din corpul diplomatic ce va vizita Maramuresul va ajunge la 70-80 de persoane. Ulterior numarul ambasadorilor s-a redus la 50, pentru ca in ziua asteptatei vizite, prefectul Bondi Gyongyike sa dea verdictul: “vor fi prezenti 36 de ambasadori, insotiti de catre alte 21 de persoane apropiate.

Ei vor avea intalniri cu autoritatile locale si reprezentantii mediului de afaceri, vor vizita obiective turistice, de cultura, arta, religioase si vor participa la cateva spectacole folclorice.”

Invitatii din tari precum Malaezia, Coreea, Algeria, India, China, Japonia, Serbia, Franta etc. au vizitat mai intai cateva obiective din judetul Satu Mare. “Caravana ambasadorilor” a ajuns in judetul nostru vineri seara si, imediat dupa sosire, au fost invitati la cina intr-o statiune turistica din apropierea Baii Mari.

Orarul zilei de sambata a debutat cu o vizita la Targul “Turism-Traditii-Cultura”, organizat la Centrul de Instruire si Marketing. A urmat deplarea peste Deal, care a cuprins vizitarea unor obiective precum Cimitirul Vesel, manastirea Barsana etc, si, la intoarcea in Sighetu Marmatiei, un popas la Casa Iurca de Calinesti.

Duminica, diplomatii au vizitat Expozitia de Gravura mica si Muzeul de Mineralogie. Dupa un picnic la iarba verde a urmat o vizita la Muzeul Florean si la Rohia, si la intoarcere, o cina “de ramas bun”.

De la Baia Mare la Viena

Vizita privata a ambasadorilor in judetul nostru a fost organizata de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu. Si, asa cum ii sade bine unui organizator, ministrul a ajuns “la locul faptei” inaintea invitatilor.

Sosirea elicopterului ministerial a fost programata initial pentru ora 16,50. Insa, din cauza vantului puternic, Ungureanu a ajuns cu circa o jumatate de ora intarziere. Asa ca, de pe aeroport a intrat direct in sala de protocol unde urma sa sustina conferinta de presa.

Pe nerasuflate, a anuntat ca in acest an spera sa se finalizeze lucrarile necesare deschiderii Podului Istoric de la Sighetu Marmatiei si sa se deschida cateva oficii si consulate romanesti in Ucraina.

Seful diplomatiei romane a transat si problema integrarii. In ciuda numeroaselor zvonuri, Ungureanu e optimist: “este foarte probabil ca aderarea Romaniei sa aiba loc in 1 ianuarie 2007. Mizam pe aceasta data. Insa integrarea este un proces de lunga durata. Dupa 2007, procesul reformelor continua.

Probabil ca prin 2013-2015 ne vom apropia de un nivel asemanator cu situatia din celelalte state europene”.

Ministrul a abordat si problema infrastructurii, precizand ca, din 2007, odata cu alocarea fondurilor structurale, aceasta problema ar putea fi rezolvata, dar numai daca exista proiecte viabile. Dupa ce a mai amintit de Forumul Marii Negre si alte strategii de politica externa, Ungureanu s-a intors la Maramures, unde a declarat ca a cunoscut cei mai frumosi oameni.

In final le-a reamintit autoritatilor prezente ca vizita ambasadorilor reprezinta cea mai buna oportunitate de a le arata ce inseamna Maramuresul.

A doua zi, dimineata, Ungureanu a plecat spre Viena, la reuniunea informala a ministrilor de externe pe tema viitorului Europei.