In Cluj, investitiile private apar ca ciupercile dupa ploaie, in timp ce guvernantii amana la nesfarsit construirea Autostrazii Transilvania. Faptul este ca in Cluj, un oras din ce in ce mai sufocat de beton, se construiesc o puzderie de hale, magazine sau blocuri de locuinte.

Unele dintre constructiile ce rasar aproape peste noapte nu au insa nici macar autorizatie de construire, semn ca sistemul PCR, pile - cunostinte - relatii, functioneaza la turatie maxima. Atunci cand trebuie sa raspunda insa in fata cetatenilor, autoritatile pretind ca problema in cauza este doar un caz izolat si ca lucrurile, in ansamblu, sunt in regula.

Vorbe goale

Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, municipalitatea clujeana a declansat anul trecut, cu surle si trambite, un adevarat razboi impotriva celor care construiesc ilegal in Cluj-Napoca.

Mai mult, in vederea unei mai eficiente activitati pe teren a inspectorilor Directiei Control Urbanism din cadrul primariei municipiului Cluj-Napoca, administratia locala a impartit municipiul in noua zone, si anume Manastur, Manastur-Plopilor, Zorilor, Gheorgheni - Andrei Muresanu, Marasti - Intre Lacuri, Someseni, Dambu Rotund-Bulgaria, Grigorescu-Gruia si zona centrala.

Pentru fiecare zona au fost arondati cate cinci inspectori care au ca principale atributii verificarea si controlul protectiei mediului, controlarea dezvoltarii urbane, inspectii comerciale in locatiile care intra in raza lor de actiune, supravegherea ordinii si sigurantei publice, precum si supravegherea sigurantei traficului in zona la care au fost arondati.

Pastrand acelasi ton serios, primaria a anuntat amenzi usturatoare, interventii prompte si chiar riscul unui dosar penal pentru cei aleg sa construiasca un imobil dupa bunul lor plac, netinand cont de legile aflate in vigoare.

Teoria ca teoria…

Sub povata primarului Boc, care dadea semnalul opririi definitive a constructiilor ilegale, Consiliul Local al municipiului a aprobat anul trecut trei forme de pedeapsa pentru cei care dau cu legea de pamant.

Astfel, amenzile prevazute se apropie de plafonul de 10.000 RON - in functie de stadiul de executie a lucrarilor, existand si posibilitatea sistarii lucrarilor si desfiintarea in termen de 60 de zile a constructiei neautorizate.

Cu toate aceastea, in zona “bijuteriilor” imobiliare de pe strada Campului, o constructie privata se ridica fara a avea placuta de santier.

GAZETA a primit pe adresa redactiei reclamatii din partea vecinilor cu privire la cele patru blocuri care urmeaza sa fie construite pe strada Campului fn. Potrivit vecinilor care au dorit insa sa-si pastreze anonimatul, proprietarul celor 39 de apartamente care urmeaza sa fie construite nu are autorizatie de construire.

Mai mult, acestia isi acuza viitorul vecin ca nu respecta o serie de norme legale ce privesc constructia unui bloc, cum ar fi lipsa unui drum de acces de la drumul principal la blocuri, inexistenta unui sistem de canalizare si ocuparea abuziva a unei parti din drumul de acces catre strada principala.

Satui de situatia creata de catre noul locatar, care si-a propus sa ingramadeasca patru blocuri pe o suprafata de numai 2.300 mp, vecinii au facut reclamatii la autoritatile competente. Din pacate, Directia de Control Urbanism s-a dovedit neputincioasa.

Ca la Zoo

Deplasata la fata locului, GAZETA a identificat imobilele, doua dintre ele aflate la stadiul de fundatie, una avand construit demisolul si alta avand deja primul etaj construit. In trecut, in aceea zona se afla o Gradina Zoologica si administratorii au creat o instalatie de canalizare la dimensiuni reduse pentru a servi la nevoile animalelor.

De atunci, pe strada Campului functioneaza acest sistem de canalizare pentru toate casele. In zona nu circula mijloace de transport in comun, iar locuitorii de pe strada Campului doresc sa rezolve macar problema canalizarii improprii, demarand actiunile necesare in acest sens.

Problema o constituie insa tocmai constructia celor patru blocuri care impiedica proiectul de canalizare, blocand astfel intreaga zona. “Pana cand patronul blocurilor nu obtine autorizatia de construire, nu putem sa continuam.

Am facut oricum reclamatii si la primarie, insa Nicolae Sipos, inspector al Directiei de Control Urbanism din cadrul Primariei, delegat pentru zona cartierului Manastur mi-a spus verde in fata ca nu are sens sa ma zbat.

Patronul blocurilor are relatii la Primarie si nu o sa fie pedepsit in nici un fel. De altfel, am observat si eu ca nu se face nimic in acest sens. Se vede cu ochiul liber ca blocurile sunt inghesuite, ca nu exista loc sa se construiasca si o parcare pentru viitoarele apartamente si ca drumul ce il impartim cu imobilele a fost mai mult decat injumatatit prin constructie haotica.

Ma gandesc cu groaza la momentul in care se vor muta si viitorii proprietari ai apartamentelor. Unde o sa incapem toti?!”, a concluzionat unul dintre vecini