In mai putin de o jumatate de ora, o ploaie torentiala a facut prapad in Maramuresul istoric. Mai multe localitati de pe valea Izei au fost inecate in ape si noroaie, oamenii crezand ca vine sfarsitul lumii peste ei. Cerul s-a innegrit in plina zi, a inceput sa ploua cu galeata, iar apa sa mugeasca.

Acestea au fost primele semne ale dezastrului care avea sa se abata peste comunele Botiza, Sieu, Poienile Izei, Rozavlea si Stramtura.

BOTIZA - Primarul comunei se numara printre sinistrati;

SIEU - "La noi e ca dupa Hiroshima";

POIENILE IZEI - Un localnic a fost salvat in ultima clipa de sub daramaturi;

ROZAVLEA - "Ne-am speriat ca ne ia apa cu totul";

STRAMTURA - Drumul judetean a fost rupt de viitura.

Localnicii s-au vazut inconjurati de ape in cateva minute, iar apoi pamantul a inceput sa se pravaleasca peste ei. Pagubele sunt imense, iar mai rau este ca viitura si alunecarile de teren se pare ca au provocat moartea unei persoane. Opinia generala este ca o asemenea catastrofa naturala nu s-a mai inregistrat de cel putin opt ani in Maramures.

Autoritatile au luat legatura cu Paul Dobre, secretar de stat pentru relatia cu prefecturile in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si i-au cerut ca luni, 19 iunie, o echipa ministeriala sa vina in judet si sa analizeze situatia.

Oficialii maramureseni cer alocarea de bani din fondul pentru interventii de urgenta.

„Situatia e critica. Acum apele s-au retras, dar dealurile au luat-o la vale si risca sa inghita zeci de case. Trebuie sa ne miscam repede”, a declarat subprefectul Gheorghe Achim pentru eMaramures.ro.

Povestile oamenilor care au ramas izolati dupa o ploaie de o jumatate de ora sunt incredibile. Cert este ca pe Valea Izei nu a mai ramas piatra pe piatra dupa viitura de azi noapte, iar relatarile de la fata locului le puteti citi in cele ce urmeaza.

Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro