Liderii din Hunedoara ai PSD se pot mandri cu afaceri prospere, puse pe picioare in timpul guvernarii Nastase, desi partidul a ajuns acum in Opozitie. Cu toate acestea, filiala are datorii de peste 150 de milioane de lei vechi, ce dateaza din campania electorala din 2004, iar social-democratii nu pierd nici o ocazie de a se plange de lipsa banilor.

Unul dintre exemplele de lideri instariti este chiar presedintele filialei, Victor Vaida. El detine, prin intermediul sotiei, doua firme foarte profitabile.

Una dinte acestea, "Patpol Romprod" SRL, deruleaza afaceri cu Termocentrala Mintia, unitate cu capital de stat, al carui director general a fost pana in anul 2005 nimeni altul decat liderul social-democratilor din judet, pastrat in continuare in functia de director adjunct.

Profit de miliarde cu doar 4 angajati

In perioada in care a fost sef la Termocentrala Mintia, Victor Vaida a pus bazele unei afaceri prin care a capusat firma pe care o conducea. El a semnat, in calitate de director general, un contract cu societatea sotiei sale in vederea vanzarii cenusii rezultate in urma procesului tehnologic de la termocentrala.

Cenusa, impartita in trei sortimente, este cumparata de societatea "Patpol Romprod" la un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata. Aceasta este vanduta cu 2,8 euro pe tona, cenusa recuperata din electrofiltre cu 3,95 euro pe tona, iar cenusa plutitoare cu 2,7 dolari pe tona.

Produsul este exportat de firma sotiei lui Vaida la preturi mult mai mari, dupa ce in prealabil este tratat si ambalat.

Specialisti din interiorul Termocentralei sustin ca afacerea putea fi realizata direct de unitatea din Mintia si ca partenerii polonezi ai nevestei liderului PSD au contactat initial societatea cu capital de stat, dar apoi au fost deturnati de Vaida, catre ideea constituirii unie firme-capusa.

Conform bilantului pe anul 2004, firma "Patpol Romprod", care deruleaza numai afacerea cu cenusa de la Mintia, are venituri de 4,29 miliarde lei vechi la cheltuieli de 2,05 miliarde lei vechi. Profitul de peste 2,24 de miliarde este realizat cu doar patru angajati. La sediul firmei, din localitatea Mintia, nimeni nu vrea sa vorbeasca cu presa.

In interiorul unei foste ferme a IAS, cativa oameni incarca saci cu cenusa intr-un praf foarte dens. Secretul asupra afacerii cu cenusa a liderului PSD, Victor Vaida, este pastrat si la Termocentrala. Nimeni nu vrea sa spuna ceva despre aceasta afacere, oamenii preferand sa raspunda ca nu stiu nimic.

Cei care mai scapa cate o informatie sunt extrem de speriati si nu vor sa-si dea numele, de frica sa nu isi piarda serviciul.

Desi am incercat sa aflam si punctul de vedere a lui Victor Vaida, acesta nu a fost de gasit la telefon.

Pretul afacerii, tacerea

Noua conducere, instalata de Alianta "D.A." la Temocentrala Mintia, nu a deranjat in nici un fel afacerea de familie a fostului director general. In schimb, liderul PSD s-a dovedit deosebit de "amabil" cu actuala Putere. In judet, opozitia facuta de social-democrati este aproape inexistenta.

Vaida a declarat in repetate randuri ca vrea sa faca opozitie constructiva, ceea ce s-a materializat intr-o tacere totala.

Nici consilierii PSD, controlati in mare parte de liderul organizatiei judetene, nu fac altceva decat sa voteze asa cum cer interesele sefului de partid, adica alaturi de liberali. Multi primari si fosti lideri ai partidului sunt nemultumiti de activitatea presedintelui filialei si apreciaza ca la nivelul judetului, partidul se afla in dificultate.

Presedintele Geoana cunoaste situatia

Conducerea centrala a PSD cunoaste situatia dezastruoasa existenta la nivelul organizatiei din Hunedoara. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a declarat ca trebuie redresata situatia mai multor filiale, printre care se numara si cea hunedoreana. "Trebuie sa luam masuri pentru redresarea organizatiei din Hunedoara, pentru ca ceea ce se intampla acolo este inacceptabil", a spus Geoana.

La randul sau, secretarul executiv al PSD, Miron Mitrea, a promis ca va analiza situatia din aceasta organizatie. "Daca situatia o va impune, vom cauta solutii, mergand pana la numirea unei conduceri interimare" a spus Mitrea.

Desi din filiala pe care o conduce a ramas doar scrumul, unul dintre liderii PSD se imbogateste din afaceri cu cenusa. Firma sotiei sale cumpara cenusa exact de la firma de stat la care el a fost pana anul trecut director general, respectiv Termocentrala Mintia, pe care o revinde la un pret mai mare.

In paralel, in schimbul opozitiei "constructive" pe care o simuleaza, liderii noii Puteri din judet il lasa in pace pe presedintele PSD Hunedoara, Victor Vaida. Situatia este cunoscuta si la organizatia centrala a partidului, de unde Mircea Geoana si Miron Mitrea ameninta cu o conducere interimara.