Dihonia a intrat intre organizatiile studentesti din Cluj-Napoca. Motivul este reprezentat de afacerea "Studcard". Cateva mii de tineri au primit carduri emise de Consortiul Organizatiilor Studentesti pentru care au platit 100.000 de lei vechi. In plus, in conturile acestei structuri au ajuns fonduri consistente virate cu titlul de sponsorizari.

Lucrurile s-au incins in momentul in care omul de afaceri Arpad Paszkany, patronul echipei de fotbal "CFR Ecomax", a anuntat ca va oferi in fiecare an cate un milion de euro, in numele Fundatiei "Demjan Sandor" din Canada, pentru burse acordate studentilor.

Fondurile ar urma sa fie administrate prin Consortiul Studentilor, o organizatie paralela Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS), care are, insa, acelasi presedinte: Iancu Serbanescu.

In timp ce COS este o structura federativa, formata din 16 organizatii studentesti, care pot cere socoteala presedintelui, Consortiul Studentilor este o asociatie studenteasca in care mecanismele de control ar putea fi eludate mai usor, dupa cum sustin unii dintre tinerii care urmeaza o facultate. Toata aceasta situatie a determinat contestari vehemente la adresa lui Iancu Serbanescu.

Ele vin chiar de la cea mai mare organizatie dintre membrii COS. Este vorba de Organizatia Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai".

Presedintele acesteia, Cosmin Bodescu, nu este, insa, singurul contestatar. Lui i s-a alaturat si prefectul studentilor din UBB, Adrian Ciubuc, precum si Asociatia Studentilor in Medicina Veterinara. Acestia sustin ca afacerea "Studcard" s-ar fi transformat intr-un business privat al unor lideri ai studentilor si au anuntat ca ii vor cere explicatii lui Iancu Serbanescu.

Mai mult, Organizatia Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai" va solicita administratiei locale sa elimine tocmai principala facilitate oferita posesorilor de carduri emise de Consortiul Organizatiilor Studentesti. Este vorba de legitimatii gratuite pentru transportul in comun.

Presedintele studentilor din UBB, Cosmin Bodescu, cere ca aceste documente sa fie pe viitor eliberate pe baza documentelor emise de facultati.

Totodata, reprezentantul studentilor sustine ca cea mai mare parte a facilitatilor promise posesorilor de "Studcard" nu au fost respectate. Este vorba de o serie de reduceri de pret ce ar fi trebuit sa fie oferite de unele baruri si magazine.

Iancu Serbanescu s-a aparat, spunand ca vina ar fi a patronilor care au semnat parteneriate cu Consortiul Organizatiilor Studentesti si care nu i-ar fi informat pe angajati ca trebuie sa acorde reduceri clientilor ce poseda cardurile studentesti.

Pe de alta parte, Cosmin Bodea a afirmat ca ar fi fost inregistrate o serie de deficiente legate de eliberarea cardurilor, in conditiile in care exista studenti ce si-au depus cereri pentru eliberarea de carduri de cateva luni si nu le-au primit inca.

Disputa dintre liderii studentilor a capatat si o conotatie politica. Iancu Serbanescu a aparut intr-unul dintre videoclipurile electorale ale fostului candidat al PSD la Primaria Cluj-Napoca, Ioan Rus. Mai mult, Serbanescu este prim-vicepresedinte al Uniunii Studentilor din Romania, organizatie care a avut pana recent un protocol de colaborare cu Tineretul Social-Democrat.

In schimb, liderii studentilor din UBB au in mod traditional viziuni de dreapta, iar unii dintre fostii lideri ai studentilor au ajuns membri ai PNL sau ai PNTCD. Mai mult, liderii Organizatiei Studentilor (OS) din UBB sugereaza ca Serbanescu, care conduce si Organizatia Studentilor Stomatologi, nu ar fi tocmai cel mai potrivit sa reprezinte interesele tinerilor care urmeaza o facultate.

"Mi se pare ciudat sa critici nepotismul universitar in vreme ce conduci organizatia studentilor din facultatea in care tatal tau este decan", a spus presedintele OS UBB, Cosmin Bodea. Tatal lui Iancu Serbanescu este decanul Facultatii de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, profesorul Alin Serbanescu.