Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel Alba Iulia au dat castig de cauza investitorilor canadieni de la RMGC privind valabilitatea Certificatului de Descarcare Arheologica nr. 4, respingand cererea de suspendare a raportului de evaluare a impactului asupra mediului depus la Ministerul Mediului.

"In data de 11 iulie a.c. Curtea de Casatie si Justitie a decis ca sentintele de anulare a Certificatului de Descarcare arheologica nr. 4 au fost ilegale si a trimis cauza spre rejudecare Curtii de Apel Brasov. Este foarte probabil ca rejudecarea sa aiba loc in toamna lui 2006, dupa vacanta judecatoreasca.

Compania Gabriel precizeaza ca rejudecarea nu va intarzia inceperea fazei de constructie propriu-zisa a proiectului Rosia Montana, intrucat Certificatul de Descarcare se refera la o zona a proiectului ce va fi dezvoltata mai tarziu, pe durata vietii minei.

Reprezentantii Gabriel sustin ca in cadrul proceselor derulate la instantele inferioare au fost impiedicati sa furnizeze dovezi si argumente esentiale in sprijinul pozitiei companiei", se specifica intr-un comunicat de presa remis redactiei.

Tot in 11 iulie a.c. Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea Asociatiei Alburnus Maior, principalul oponent al proiectului minier, de suspendare a procesului privind raportul de evaluare a impactului asupra mediului.

"Precizam ca actiunea Alburnus Maior s-a indreptat impotriva Ministerului Mediului si nu impotriva companiei Gabriel", se mai arata in comunicat.

Presedintele Gabriel Resources, Alan Hill, s-a declarat multumit de cele doua hotarari judecatoresti si a atacat Asociatia Alburnus Maior acuzand-o ca doreste sa stopeze orice dezbateri publice legate de studiul de impact.

"Incercarea ostentativa a organizatiei non-guvernamentale Alburnus Maior, finantata din fonduri straine, de a bloca si de a se amesteca in faza de consultatii publice a revizuirii Studiului de impact asupra mediului, prin procese deschise la diferite instante judecatoresti, ofera dovezi clare ca aceasta doreste sa stopeze orice dezbateri publice legate de Studiu", a spus Hill.

In aceasta perioada compania canadiana se afla intr-o faza de consultari si dezbateri publice asupra Studiului de impact in principalele judete din tara, concluziile acestora urmand a fi depuse la Ministerul Mediului care trebuie sa se pronunte in privinta acordarii avizului necesar demararii proiectului.