Presedintele Consiliului Judetean Bihor este si membru in consiliul de conducere al Centrului regional de formare continua pentru administratia publica din Cluj-Napoca

Potrivit legii, deoarece Alexandru Kiss nu a renuntat la respectiva functie, remunerata, a devenit incompatibil cu functia sa de presedinte al Consiliului Judetean Bihor

Chiar daca, acum, a recurs la o stratagema pentru a „rezolva” situatia si a nu pierde functia de presedinte al Consiliului Judetean, Kiss a fost cel putin un an incompatibil

"Lacramatia” lui Draghici

„Va sesizez ca a incetat de drept mandatul presedintelui Consiliului Judetean, deoarece domnia-sa nu a renuntat in termenul legal la functia remunerata de membru al consiliului de coordonare al Centrului regional de formare continua pentru administratia publica locala coordonat de Institutul National de Administratie, existand astfel o incompatibilitate cu functia de presedinte al Consiliului Judetean.

In temeiul Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare; avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 81/2001 privind infiintarea si organizarea Institutului National de Administratie, cu modificarile si completarile ulterioare; ale Hotararii Guvernului nr.1083/2004 privind organizarea si functionarea Institutului National de Administratie si a centrelor regionale de formare continua pentru administratia publica locala; ale regulamentului de organizare si functionare al centrului regional - va solicit sa propuneti in regim de urgenta prefectului judetului sa emita ordinul de constatare a incetarii mandatului de presedinte al Consiliului Judetean.

Mentionez ca am facut anterior toate demersurile necesare, in calitate de director general adjunct al Institutului National de Administratie, pentru a nu se ajunge intr-o asemenea situatie, dar conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, directorii centrelor regionale, membrii Consiliului Stiintific al INA si ai consiliilor de coordonare ale centrelor regionale au ignorat sau au respins propunerile mele.

Deoarece faimosul pachet anticoruptie adoptat in 2003 (Legea nr. 161) interzicea prezenta demnitarilor si functionarilor in consilii de administratie (C.A.) si in adunari generale ale actionarilor (A.G.A.), guvernantii de atunci au gasit solutii «originale» pentru a evita barierele normative respective, redenumind respectivele consilii drept consilii stiintifice sau de coordonare” - se spune in memoriul lui Bogdan Draghici.

Membru fara remuneratie

H.G. 1083/2004 prevede, la art. 2, pct. 3.1., ca „Institutul National de Administratie coordoneaza centrele regionale de formare continua pentru administratia publica locala”. La art.17, aceeasi hotarare de guvern stipuleaza: „Centrele regionale sunt conduse de un consiliu de coordonare format din presedintii consiliilor judetene arondate, primarul municipiului pe raza caruia isi are sediul centrul regional, primarii sectoarelor municipiului Bucuresti, directorul centrului regional, un repezentant al Ministerului Administratiei si Internelor, un reprezentant al INA si 1-2 reprezentanti ai mediului universitar”.

Centrul regional de formare continua pentru administratia publica de care apartine judetul Bihor are sediul la Cluj-Napoca. Din consiliul de coordonare al acestuia face parte si presedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss.

Care, pentru aceasta functie, conform normativelor invocate de Bogdan Draghici, ar fi primit o indemnizatie lunara ce reprezinta circa 20% din salariul directorului general al centrului regional. Kiss trebuia sa renunte, in termenul prevazut de lege, la aceasta functie, in caz contrar el devenind incompatibil cu functia sa de presedinte al Consiliului Judetean Biho

Conform art.87 din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, „functia de presedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale, companiile si societatile nationale, precum si la institutiile publice, cu orice alte functii publice sau activitati remunerate, in tara sau in strainatate, cu exceptia functiei de cadru didactic sau a functiilor in cadrul unor asociatii, fundatii sau alte organizatii neguvernamentale”.

Potrivit aceleiasi legi, in situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul legal, prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile sau, dupa caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale.

Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale” - prevede legea amintita.

O lege, mai multe pareri

Reporterii nostri au solicitat punctul de vedere al Directiei juridice din cadrul Prefecturii Bihor. Dupa ce, initial, ni s-a spus ca sesizarea ex-directorului adjunct al INA este legala si justificata, comunicatul care ne-a parvenit din partea Prefecturii, cu privire la situatia presedintelui Consiliului Judetean Bihor, a sunat cu totul altfel.

"Hotararea mentionata (HG 1083/2004 privind organizarea si functionarea Institutului National de Administratie - n.n.) nu mai prevede acordarea indemnizatiei lunare pentru plata membrilor consiliului de coordonare, spre deosebire de HG 710/2002, pe care o abroga. HG 1083/2004 este un act normativ ulterior Legii nr. 161/2003 si prevede in mod expres componenta consiliului de conducere susmentionat, astfel ca apreciem ca nu sunt indeplinite conditiile pentru starea de incompatibilitate la care va referiti” - se spune in comunicatul Prefecturii Bihor.

Am luat legatura si cu ex-dirctorul adjunct al INA, Bogdan Draghici, care este acum presedintele asociatiei „Europa”. Acesta sustine, in continuare, ca sefii consiliilor judetene sunt incompatibili. „Au recurs la o strategema.

Respectiv, au reglementat prin hotarari ale consiliilor de coordonare ale centrelor de formare regionala chestiunea cu remuneratia presedintilor de consilii judetene” - ne-a declarat dl Draghici, care ne-a recomandat sa o contactam pe dna Rodica Caraveteanu, sefa Centrului Regional de la Cluj-Napoca.

Aceasta ne-a precizat ca s-a pensionat de curand, dar a afirmat ca, din cate stie, exista un ordin al Institutului National de Administratie care prevede in mod expres remunerarea membrilor consiliilor de coordonare a centrelor regionale.

"Daca retin bine, remuneratia era de 20% din salariul directorului” - ne-a precizat dna Caraveteanu, care ne-a sfatuit sa luam legatura cu actualul director al Centrului Regional Cluj, Viorel Stanica.

Acesta sustine ca, potrivit reglementarilor in vigoare, doar reprezentantul INA si cei din mediile universitare primesc indemnizatii, insa nu ne-a putut mentiona actul normativ care prevede acest lucru.

Prefectul Ilie Bolojan ne-a declarat ca abia in septembrie 2005 a fost emisa o circulara care prevedea sa nu se mai acorde indemnizatii pentru membrii consiliilor de coordonare a centrelor regionale de formare a cadrelor din administratie.

Inseamna ca Alexandru Kiss si alti presedinti de consilii judetene s-au aflat in situatie de incompatibilitate mai bine de un an, respectiv de la instalarea in functie, dupa alegerile locale din 2004, si pana la aparitia circularei, in septembrie 2005.