La jumatatea mandatului actualului for legislativ al Bihor, s-a spart buba cu necaz. Tensiunile acumulate in randurile gruparilor rivale care formeaza, cica, sub forma unui tot unitar Consiliului Judetean (CJ) Bihor, au erupt acum public, iar cartile au fost date pe fata. Spre necazul si oftica trio-ului de fier care tine sub dictatura tot ce misca si sufla in CJ: Kiss-Seremi-Ghilea.

Consilierul PRM, Felix Cozma, a facut o radiografie pertinenta a problemelor cu care se confrunta actuala conducere a CJ Bihor, criticand fara menajamente institutia din care si el face parte si asumandu-si la modul foarte serios rolul Opozitiei.

Cu toate ca efortul lui Cozma de a spala in public rufele murdare ale sefilor sai este de apreciat, gestul sau de fronda nu produce efectele scontate, de a schimba mentalitatea si modul de lucru a celor trei grei din fruntea CJ, presedintele Kiss Alexandru si vicepresedintii Gavrila Ghilea si Stefan Seremi, care au transformat consiliul intr-o masinarie de vot supusa unor interese dubioase.

Gestul consilierului are toate sansele sa nu produca rezultatele scontate si sa fie mai mult o frectie la un picior de lemn.

Consilierii acreditati de PRM Bihor in fruntea judetului sunt cei mai activi si cei mai critici alesi judeteni. Felix Cozma si Vasile Garba si-au facut deja o cariera din sustinerea unei firavei opozitii in Consiliul Judetean Bihor. “Vreau sa punctez cateva nemultumiri in legatura cu functionarea Consiliului Judetean Bihor”, spunea Cozma, la finele saptamanii trecute.

“Vreau sa trag cateva semnale de alarma care au in vedere disfunctionalitati ale institutiei. Am sa incerc sa realizez un bilant al bilelor negre pe care eu cred ca le contabilizeaza conducerea CJ Bihor la jumatate de mandat, din vara anului 2004 pana in prezent. Totodata, voi incerca sa vin cu cateva idei care sa ofere unele solutii pentru reabilitarea situatiei.

Functionarea Consiliului Judetean sufera din mai multe puncte de vedere. Modalitatea de luare a deciziilor si modul in care se organizeaza sedintele ordinare sau extraordinare ale CJ denota un mod despotic de functionare a institutiei. Proiectele de hotarari sunt aduse la cunostinta consilierilor judeteni foarte tarziu sau chiar in ziua in care se desfasoara sedintele.

Multi dintre consilierii judeteni, o spun cu regret pentru ca sunt colegii mei, voteaza legati la ochi sau voteaza in necunostinta de cauza”, acuza Felix Cozma.

Consiliul Judetean Bihor ar trebui sa fie in viziunea consilierului un mini-parlament local, un for deliberativ unde sa aiba loc dezbateri pe temele de interes local, nu sa fie masinaria de vot a presedintelui Kiss.

Liderul PRM face apel la consilierii PSD si PNL sa se constituie impreuna cu cei de la PRM intr-o opozitie constructiva care sa impiedice abuzurile si excesele puterii reprezentate de tandemul UDMR-PD. Cat despre proiectele de hotarari care nu au fost puse la dispozitie din timp consilierilor, Cozma propune ca acestea sa fie amanate.

Pana cand se va realiza un mod de lucru normal, prin care consilierii sa fie informati din timp asupra problematicii sedintelor unde li se cere votul.

“Nu pot sa nu remarc cu ingrijorare faptul ca institutia judeteana nu organizeaza conferinte de presa la intervale regulate de timp”, mai acuza Cozma. “Comunicarea cu mass-media este deficitara la toate capitolele. Nu am nimic personal cu domnul Costin, purtatorul de cuvant al CJ Bihor, dar nu cred ca este persoana cea mai potrivita care sa raspunda de relatia cu presa.

Cortina de fier care s-a lasat peste conducerea CJ Bihor nu poate decat sa aduca deservicii cetatenilor care au dreptul la informare”, opineaza consilierul PRM.

O alta bila neagra acordata de tanarul peremist vizeaza “lipsa de transparenta si carentele majore de comunicare ale conducerii Consiliului Judetean Bihor”. Politicianul precizeaza ca a contabilizat in toata presa locala in acest an nu mai putin decat o suta de articole negative la adresa institutiei judetene.

Ca si solutie se propune schimbarea purtatorului de cuvant si organizarea de conferinte de presa periodice. “Daca toata lumea din presa ne critica, fara exceptie, atunci eu cred ca problema este in ograda noastra si trebuie sa actionam in consecinta. Trebuie sa ne punem niste semne de intrebare”, a mai spus peremistul.

“Nu pot sa nu observ faptul ca conducerea CJ organizeaza licitatii doar de ochii lumii”, a mai stipulat Cozma in comunicatul de presa, prin care-si acuza sefii din CJ Bihor. “Sunt licitatii la care participa o singura firma. E mai greu sa iesi pe locul doi cand esti singura firma care participa la licitatie. Este cazul atribuirii serviciului de distributie a gazului in judet.

Nu pot sa cred ca nicio alta firma din Romania, sau din strainatate nu era interesata de concesionarea acestui serviciu public. Insa, dupa cate ati vazut, firma Amarad a avut parte de un lobby si de un sprijin puternic din partea vicepresedintelui CJ, Stefan Seremi. Alta licitatie cu cantec a fost cea in care s-au vandut terenurile destinate constructiei de locuinte.

Am mari dubii ca firma Benta, parca asa se chema, avea o intentie reala de a cumpara aceste terenuri. Mai multe firme imobiliare mi-au precizat ca terenul a fost vandut cu mult sub pretul pietii.

Nu este vorba oare de pagubirea patrimoniului CJ Bihor? Nu pot sa nu mai remarc imoralitatea cu care un vicepresedinte al CJ, citez dintr-un articol de presa, «centreaza si tot el da cu capul in ceea ce priveste gestionarea banilor publici».

Nu este ilegal ce face acel vicepresedinte cu firme de constructii pe care le detine, dar cu siguranta ca este profund imoral si nesanatos”, isi incheie Felix Cozma pledoaria de acuzator la adresa conducerii Consiliului Judetean.

Capusa FC Bihor

“FC Bihor, echipa fanion a judetului, se dovedeste a fi un sac fara fund, unde atat CJ, cat si Consiliul Local Oradea pompeaza bani fara a obtine rezultatele asteptate. Cu toate acestea, nu este o dorinta reala de a se pune in discutie gasirea unui investitor strategic privat care sa preia o parte din actiuni sau chiar pachetul majoritar al echipei de fotbal.

Este un lucru dovedit ca acolo unde este o mana privata, banii se cheltuiesc mult mai eficient, iar rezultatele sunt altele, avem exemplul echipei de la Salonta. Acolo unde sunt bani publici si statul este proprietar, se strang mai multe «capuse» care se infrupta copios din banii publici”, sustine consilierul judetean Felix Cozma.

Suparati, pe banii nostri

Este, oarecum, de inteles faptul ca oamenii politici se supara atunci cand sunt prinsi pe picior gresit si cand sunt criticati in mass-media. Greseala este omeneasca, iar numai cine nu munceste nu greseste. Putem sa intelegem si faptul ca aflati sau pusi intr-o pozitie stanjenitoare politicienii, fiind si ei oameni, se crispeaza si devin mai greu abordabili.

Insa, este de neinteles de ce oamenii politici in cauza refuza sa ofere explicatii si argumente prin care sa-si sustina si punctul lor de vedere intr-o chestiune arzatoare si refuza comunicarea. Inexplicabil este si faptul ca unii politicieni, postati in functii cheie in fruntea judetului, refuza sa discute cu o anumita parte a presei pe care o considera “de scandal”.

Aceeasi atitudine au avut-o si cei doi “number two” din fruntea CJ Bihor, vicepresedintii Stefan Seremi si Gavrila Ghilea. Care nu pot intelege ca acea parte a mass-media pe care au etichetat-o “de scandal” intelege, de fapt, care ii este menirea si pentru ce se afla in slujba cetateanului de rand.

Mai precis, sa fie mereu vigilenta si sa-i critice pe politicieni de fiecare data cand acestia calca pe bec, in loc sa le ridice osanale asa cum o face presa aservita politic. Fiind persoane publice care au o demnitate retribuita din buzunarul public, Seremi si Ghilea ar trebui sa manifeste, dincolo de partipriuri, in mod egal o deschidere catre toate institutiile de presa si cetateni, deopotriva.