Compania canadiana "Gabriel Resources" nu are in acest moment destui bani pentru a construi mina de la Rosia Montana, comuna situata in Muntii Apuseni. Cel putin asa reiese dintr-un document in care este analizata situatia generala a firmei si a managementului.

"Desi avem suficiente fonduri pentru a finanta activitatea de obtinere a permiselor in baza programului nostru actual de obtinere a acestora, nu avem resursele financiare necesare pentru a construi mina de la Rosia Montana. Avem nevoie de finantare suplimentara din surse externe pentru a face fata cerintelor noastre de capital", se arata in document.

In trecut, "Gabriel Resources" a obtinut finantare prin vanzarea de actiuni, insa acum managerii companiei nu mai sunt deloc convinsi ca vor putea obtine suficienti bani prin aceeasi metoda.

"Esecul in a obtine o asemenea finantare suplimentara poate duce la intazierea sau amanarea pe termen nedefinit a dezvoltarii ulterioare a proiectului nostru, cu posibila pierdere a acestor proprietati", se mai arata in capitolul privind riscurile finantarii proiectului, din documentul de analiza a managementului al "Gabriel Resources".

Totusi, in ultimii ani, costul aurului a crescut de la 300 de dolari pe uncie la 550 de dolari, rezultand un pret mai mare pe actiuni. Anul trecut, actiunile companiei care intentioneaza sa exploateze zacamintele de la Rosia Montana au crescut de la 1,56 dolari la 2,84 dolari.

Acest fenomen se datoreaza, pe de o parte, nivelului pietei aurului, dar pe de alta parte, avansarii activitatii de obtinere a unor permise si avize.

Totusi, nu exista garantii ca pretul aurului va ramane ridicat, mai ales in perioada in care va fi nevoie de finantare pentru constructia minei, lucru recunoscut si de reprezentantii companiei.

Riscuri dincolo de controlul companiei

Teoretic, "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC), societatea al carei actionar majoritar este "Gabriel Resources", planuieste sa inceapa lucrarile la noua mina in a doua jumatate a acestui an sau in primavara anului 2007. Declaratia a fost facuta de presedinte companiei canadiene, Alan Hill.

Din acest punct de vedere, anul 2006 este unul decisiv pentru proiect. De altfel, Hill s-a autointitulat ca un "mine developer", adica a spus ca va incerca sa dezvolte inclusiv partea practica a proiectului.

Reprezentantii companiei considera ca oricum exista riscuri semnificative ca inceperea constructiilor sa poata fi intarziata in orice moment, din "cauza unor circumstante dincolo de controlul nostru".

In documentele "Gabriel Resources" se mentioneaza ca riscurile respective includ intarzieri in dobandirea tuturor drepturilor asupra tere-nurilor (avand in vedere ca exista inca multi rosieni care nu vor sa isi vanda proprietatile), intarzieri in autorizarea si contruirea noilor locali-tati unde vor fi stramutati o parte dintre localnici, intarzieri in obtinerea autorizatiei de mediu, de construire si a altor permise necesare etc.

De asemenea, opozitia continua fata de proiect a unor organizatii neguvernamentale si a unor grupuri academice pot duce tot la intarzieri. Pe de alta parte, riscurile pentru "Gabriel", legate de activitatea actualei exploatari de stat, "RosiaMin", au fost inlaturate prin inchiderea prematura a intreprinderii, in ciuda faptului ca subventiile erau prevazute pana la sfarsitul anului.

Directorul exploatarii, Valentin Rus, este membru al Consiliului de Administratie al RMGC.

Totodata, reprezentantii companiei au reusit sa se "imprieteneasca" cu presedintele PD Alba, Mircea Hava, care si-a exprimat deschis suportul fata de proiect in urma cu cateva zile, la locatia unde va fi construita noua Rosia Montana.