Procurorii anticoruptie din Oradea confirma concluziile anchetei jurnalistice demarate anul trecut de „Informatia de Vest”

Doi angajati ai grupului de firme „Manfredo Euro” au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani, delapidare si luare mita

Strans cu usa de anchetatori, italianul ameninta ca isi inchide firmele din zona Alesd si lasa 1100 de oameni someri

Manfredo il acopera pe Giuseppe

Manfredo Gironacci este patronul grupului de firme „Manfredo Euro” din Alesd, profilat pe productia de confectii si incaltaminte in sistem lohn.

Intr-un articol publicat anul trecut, ziarul nostru sustinea ca prin firmele acestuia se spala bani si ca administratorul grupului, Giuseppe Paniccia, protejat probabil de acest secret, l-a „tepuit” pe patron cu mai multe miliarde de lei, dupa care si-a luat talpasita spre tara natala.

Dupa un an, timp in care am fost actionati in instanta de italian si firmele acestuia, Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie a confirmat cele sesizate de noi si a trimis in judecata doi angajati ai omului de afaceri italian. Pentru spalare de bani, luare de mita si delapidare.

Interpelat de noi, anul trecut, in legatura cu faptele fostului administrator Giuseppe Paniccia si anumite aspecte ale activitatii firmelor sale, Gironacci a contestat vehement faptul ca volumul mare al afacerilor sale, coroborate cu dese tranzactii financiare, schimbarea la intervale scurte a administratorilor, contabililor si casierilor, ar constitui indicii ale spalarii de bani.

Scandalul iscat in „curtea” lui ‘nea Manfredo, a ajuns, insa, dupa cum anticipam si noi, la DNA.

Giuseppe Paniccia a fost administrator al grupului de firme „Manfredo Euro” ani la rand. Conform angajatilor, inainte de a pleca in Italia, acesta i-a dat cateva „tunuri”, insumand miliarde de lei, propriului sef. Desi il banuia de mult pe „Pepe” ca il fura, Manfredo Gironacci l-a protejat tot timpul din motive care pot fi doar banuite.

Giuseppe ducea o viata „pe picior mare”: isi luase un „Mercedes”, mai multe apartamente, se inconjurase de femei frumoase si cheltuia sume importante. Dar tot nu i-a fost de ajuns! Dupa cum am mai aratat, in noaptea de 17-18 martie 2003, din casieria grupului de firme „Manfedo Euro” a disparut suma de 750 de milioane de lei.

Persoanele care aveau chei de la caserie erau casiera si administratorul Giuseppe Paniccia. Oficial, nimeni nu a vazut nimic. A doua zi, cand a fost descoperit furtul, a fost sesizata Politia, insa abia dupa cateva ore, cand locul infractiunii era deja „infestat”.

Adica, in caserie intrasera intre timp mai multe persoane, care au lasat urme si amprente facand inutile eforturile politistilor de a preleva probe de la locul faptei. In mod curios, atat paznicul societatii, cat si agentii firmei de paza care fusesera de serviciu in noaptea cu pricina, au spus ca nu au vazut nimic suspect.

Aceasta se intampla la o luna dupa ce din birourile altei firme a lui Gironacci fusese sustrasa o suma de bani mai mica, dar in ambele situatii, patronul nu a insistat sa se faca cercetari amanuntite. Pana la aceasta data, nu au fost identificati autorul misterioaselor spargeri.

Apararea siciliana

Gironacci l-a lasat pe fostul sau administrator sa plece din Romania fara sa-i faca probleme si, in locul acestuia, a angajat-o pe Florentina Puscau, o fosta functionara din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, care a fost implicata intr-un scandal legat de controalele abuzive facute la firma „Arfungo”, apartinand altui cetatean italian.

Dupa cum se stie, afacerile de tip lohn permit o multime de „jonglerii” financiare si constituie una din cele mai tipice forme ale spalarii de bani. Practic, nimeni nu poate descalci „ghemul” afacerilor derulate in acest tip de activitate, care ar presupune investigatii la nivel international.

Deocamdata, au iesit la lumina doar afacerile murdare ale fostului administrator al lui Gironacci, precum si „serviciile” penale pe care le presta pentru firmele acestuia Florentina Puscau, pe vremea cand, in calitate de functionar public, facea vizite discrete la societatile din grupul „Manfredo Euro”.

Strans cu usa de organele de ancheta, Manfredo Gironacci a facut in presa declaratii cu iz de santaj. El a amenintat ca daca autoritatile nu il lasa sa isi vada de afaceri, inchide firmele din Alesd si-i lasa fara locuri de munca pe cei 1100 de angajati.

Florentina, spune drept

In urma cu cateva zile, procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA au dispus trimiterea in judecata a lui Giuseppe Paniccia, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si spalare de bani, a Florentinei Puscau, pentru infractiuni de coruptie, si a casierei Diana Giurca, pentru delapidare.

Din materialul probator administrat in cauza s-a stabilit ca, in perioada ianuarie 2003-iunie 2004, Giuseppe Paniccia, administratorul grupului de firme „Manfredo Euro” Alesd, a pretins si primit de la patronul firmei Alucons SRL din acelasi oras, care s-a autodenuntat ulterior, suma de 7,1 miliarde lei vechi, reprezentand 10% din valoarea lucrarilor de constructie pe care le-a prestat firma amintita catre grupul „Manfredo Euro”.

Italianul a inscenat prestarea unei parti a lucrarilor de catre o alta firma, SC Silviacos SRL Oradea, pentru a ascunde adevarata natura, respectiv cea de mita, a sumei de 7,1 miliarde lei, incasata de la SC Alucons SRL Alesd prin transferuri bancare repetate, iar ulterior a folosit aceste sume de bani pentru a dobandi doua apartamente in municipiul Oradea, un teren si constructii in Alesd, precum si un autoturism marca „Mercedes”.

Florentina Puscau a coordonat activitatea de evidenta contabila si a acordat consultanta grupului „Manfreod Euro” Alesd in perioada in care avea calitatea de functionar cu atributii de control fiscal la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, iar in schimbul acestor servicii i-a fost modernizat un apartament pe cheltuiala firmei private, lucrari evaluate la suma de 319 milioane lei.

La randul ei, Diana Giurca, in calitate de secretara a SC Silviacos SRL Oradea, in perioada august 2004-octombrie 2005, si-a insusit, prin vanzari succesive de valuta si retrageri de numerar, suma totala de 272.240.000 lei vechi din contul societatii. Dosarul in care sunt acuzati cei trei a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

Conform declaratiilor procurorului Ioan Moldovan, coordonatorul Serviciului Teritorial Oradea al DNA, Giuseppe Paniccia a fost trimis in judecata in stare de libertate. In timpul anchetei, desi se afla in Italia, s-a prezentat la DNA de patru ori si a recunoscut faptele care i se imputa. Insa afacerile lui Manfredo Gironacci sunt departe de a fi descalcite.

Asa ca, asteptam concluziile anchetatorilor, pe care promitem sa le facem publice.

Dupa cum se stie, afacerile de tip lohn permit o multime de „jonglerii” financiare si constituie una din cele mai tipice forme ale spalarii de bani. Practic, nimeni nu poate descalci „ghemul” afacerilor derulate in acest tip de activitate, care ar presupune investigatii la nivel international.

Deocamdata, au iesit la lumina doar afacerile murdare ale fostului administrator al lui Gironacci, precum si „serviciile” penale pe care le presta pentru firmele acestuia Florentina Puscau, pe vremea cand, in calitate de functionar public, facea vizite discrete la societatile din grupul „Manfredo Euro”

Florentina Puscau a coordonat activitatea de evidenta contabila si a acordat consultanta grupului „Manfreod Euro” Alesd in perioada in care avea calitatea de functionar cu atributii de control fiscal la Directia Generala a Finantelor Publice Bihor, iar in schimbul acestor servicii i-a fost modernizat un apartament pe cheltuiala firmei private, lucrari evaluate la suma de 319 milioane lei