Dosarele sefilor Inspectoratului Scolar Judetean Mures sunt verificate de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Federatia Educatiei Nationale a depus ieri lista pentru verificarea "turnatorilor din Invatamant". Vor fi verificate si dosarele sefilor din minister. Deocamdata, toata lumea saluta initiativa si nu are emotii.

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a depus ieri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) o lista cu peste o suta de persoane care activeaza In Invatamant pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta Securitate.

In dosarul Inaintat Consiliului apar functionari si demnitari din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, precum si inspectori scolari generali si adjuncti, printre ei si "muresenii" Suzana Ganta, Alexandru Luca, Nicolae Neagu si secretarul de stat pentru Invatamant preuniversitar Dumitru Matei.

"Lupta Impotriva turnatorilor"

Decizia FEN vine dupa campaniile lansate de mai multe organizatii, care au ca scop deconspirarea persoanelor care au facut politie politica Inainte de Revolutie. "Vrem sa stim exact cu cine colaboram. Astept acest moment de 15 ani.

Sper ca aceasta campanie initiata de mai multe organizatii sa aiba rezultatele scontate si sa eliminam din sistem persoanele care, pe vremea comunismului, si-au turnat colegii", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN. Inspectorul scolar general adjunct al ISJ Mures, Albertini Zoltan, nu apare In lista depusa ieri la CNSAS.

Chestionat In aceasta privinta, directorul de comunicare si imagine al FEN, Dragos Constantin Neacsu, ne-a declarat: "Probabil l-am uitat, va dati seama am lucrat cu foarte multe persoane". In privinta perioadei In care FEN va putea afla deznodamantul demersului initiat ieri, Neacsu a precizat ca In mod normal CNSAS ar trebui sa raspunda In treizeci de zile.

Nu au emotii

Cei vizati de initiativa FEN nu au formulat obiectii In comentariile lor pentru "Zi de Zi". Directorul Departamentului Informatii Publice din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, Mircea Muresan, a declarat. "L-as parafraza pe ministrul Mihail Hardau care a salutat aceasta initiativa. E normal sa Inceapa cu noi, dar prin "noi" Inteleg toti cei implicati In procesul de Invatamant".

Mircea Muresan a mai precizat ca In privinta sa nu are emotii caci "fiecare Isi cunoaste trecutul". Secretarul de stat pentru Invatamant preuniversitar, Dumitru Matei, a declarat, de asemenea, ca nu are emotii In privinta rezultatului ce va fi anuntat de CNSAS si ca nu se pune problema ca In trecut sa fi colaborat cu Securitatea.

"Poate ar trebui sa fie verificate si dosarele sindicalistilor", ne-a declarat Dumitru Matei.

Cine poate depune solicitari la CNSAS?

Mentionam ca, potrivit art. 2 din Legea 187/1999, orice organizatie neguvernamentala are dreptul de a fi informata, la cerere, In legatura cu calitatea de agent sau de colaborator al organelor securitatii, ca politie politica, a persoanelor care ocupa diferite demnitati sau functii.

Reactii ISJ Mures:

"Nu am nici un fel de emotii. Noi am mai completat declaratii In acest sens cu ceva timp In urma", ne-a declarat inspectorul scolar general adjunct al ISJ Mures, Nicolae Neagu.

Actualul inpector general, Suzana Ganta, a declarat Inca de anul trecut, cu prilejul Inscrierii la concursul pentru post, ca nu a facut politie politica, iar Alexandru Luca a tinut sa precizeze ca: "Nu am avut nici o legatura cu Securitatea, initiativa este buna, dar tardiva. Aceste demersuri trebuiau Implinite cu ani In urma si acum venea o generatie buna".

Inspectorul scolar general adjunct Albertini Zoltan nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta initiativa FEN.