Consilierii judeteni au votat ieri lista imobilelor in care functioneaza cabinete medicale care vor fi scoase spre vanzare. La nivelul Consiliului Judetean se va forma o comisie care va urmari respectarea destinatiei spatiilor. Saptamana viitoare, Consiliul Local va stabili si pretul de vanzare al cabinetelor medicale.

Ordonanta 110/2005 aprobata prin Legea 236/2006 permite vanzarea catre medicii de familie a cabinetelor medicale aflate in proprietatea statului. Anumite articole din lege creeaza insa suspiciuni intrucat permit medicilor sa schimbe destinatia spatiului.

“Spatiile medicale cumparate in conditiile prezentei ordonante de urgenta nu pot fi folosite decat pentru activitati medicale si/sau pentru activitati conexe actului medical”, scrie in articolul 24 al Ordonantei nr. 110/2005. Cand a trecut prin Parlament, acest articol a fost abrogat de Senat, iar Camera Deputatilor a adaugat unul nou.

“La cererea noului proprietar, destinatia spatiului medical poate fi schimbata numai cu acordul conform al Directiei de Sanatate Publica, al Colegiului Medicilor din Romania sau al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, dupa caz, al Consiliului Judetean sau al Consiliului Local si al Casei de Asigurari de Sanatate”, se arata in articolul 11 introdus de forul legislativ.

Aceasta inseamna ca spatiul achizitionat poate fi transformat in orice alta afacere si totul depinde doar de cele patru avize amintite anterior.

Tocmai aceste aspecte s-au aflat ieri in atentia consilierilor judeteni la ultima sedinta de consiliu.

Proiectul de hotarare privind vanzarea spatiilor care functioneaza in prezent ca si cabinete medicale a fost aprobat dar s-a decis si formarea unei comisii, alcatuita din consilieri judeteni din partea tuturor partidelor politice, pentru a urmari daca se respecta intr-adevar destinatia acestor spatii.

Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca au facut publica si lista spatiilor cu destinatie de cabinete medicale scoase spre vanzare. Exista 37 spatii, dar zece dintre acestea sunt revendicate in baza Legii 10/2001 si care nu pot fi vandute decat dupa definitivarea situatiei juridice.

Conform datelor oferite de Consiliul Judetean, cabinetele medicale care vor fi scoase spre vanzare functioneaza in noua imobile: trei dispensare medicale pe strazile Galaxiei, Fantanele si Padin, Policlinica Stomatologica de pe strada Victor Babes, Policlinica III Horeamed, Micropoliclinica Gheorgheni, Dispensarul Someseni si doua cabinete de medici de familie de pe strada Grigore Alexandrescu si Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Vanzarea spatiilor medicale se poate face cu plata integrala sau in rate, cu un avans de 15 %, esalonata pe o perioada de 10-15 ani. Pretul de vanzare al acestor spatii va fi facut public saptamana viitoare, a declarat consilierul local Ovidiu Turdean, presedintele Comisiei de vanzare a spatiilor comerciale.

In cazul in care noul proprietar doreste instrainarea spatiului cu schimbarea destinatiei, Consiliul Local beneficiaza de drept de preemtiune in cumpararea acestuia, la pretul initial, la care se adauga indicele mediu de inflatie si contravaloarea imbunatatirilor aduse spatiului pentru care exista documente fiscale.