Atunci, unii membri ai comisiei, consilieri locali, afirmau ca planurile de amenajare si dezvoltare a acelei zone trebuie sa fie rediscutate in Consiliul Local. Nu s-a petrecut asa, Consiliul Local fiind acum in vacanta, viitoarea licitatie a fost programata, exact in aceleasi conditii, pentru 5 septembrie.

Anuntul publicat pe site-ul Primariei este identic cu cel initial, din 15 iunie. S-au schimbat doar datele de organizare, conditiile fiind aceleasi. Concesionarea va fi facuta catre cei interesati pentru 49 de ani. In discutie sunt cinci hectare amplasate langa Expo Transilvania. Pe teren se doreste, generic, construirea unui magazin tip mall, complex hotelier si parking.

Terenul este, insa, in disputa cu Expo Transilvania, care a depus, in urma cu mai multi ani, o solicitare in vederea extinderii. Procesul inca nu s-a finalizat si reprezentantii Expo sustin ca cel mai corect ar fi ca licitatia sa nu fie organizata pana nu se pronunta instanta. Totusi, anuntul de reluare a fost deja publicat si prevede ca cei interesati pot depune oferte pana in 4 septembrie.

Garantia de participare este de 250.000 de euro. Oferta ferma trebuie sa fie valabila minim 30 zile de la data depunerii acesteia. Pentru admiterea la licitatie, participantii trebuie sa faca dovada capacitatii financiare si tehnice necesare realizarii investitiei. Reprezentantii Primariei responsabili de organizarea licitatiei au fost de negasit ieri.

Aceasta deoarece majoritatea erau in concediu. Totusi, primarul Emil Boc a facut o foarte scurta precizare. Licitatia se reia potrivit legislatiei in vigoare, a spus Boc, nemaidorind sa comenteze altceva despre acest subiect.

Anulata in iulie, reluata in septembrie

Prima licitatie a fost anulata de comisie pe motiv ca s-a schimbat legea si aceasta presupune ca in cazul achizitiilor publice la prima strigare sa fie cel putin trei oferte valabile. Cum la licitatia cu pricina nu au fost decat doua oferte, la propunerea liberalului Ovidiu Turdean s-a decis anularea.

Majoritatea membrilor comisiei au fost de acord, abtinandu-se doar actualul secretar al municipiului, Aurora Tarmure, si consilierul UDMR Laszlo Attila, care au considerat ca se poate merge pe legea veche, deoarece procedurile erau deja demarate.

Opozitia cea mai vehementa fata de organizarea initiala a licitatiei a avut-o, insa, consilierul PSD Remus Lapusan, care a declarat ca e absolut necesar un studiu urbanistic pentru acea zona inainte de a fi organizata o licitatie. In luna iulie, ofertele au apartinut firmelor Nervia Center din Cluj si Build Corp din Iasi.

Nervia a oferit 101 euro/mp, iar Build Corp, 60 euro/mp si o oferta alternativa de asociere in participatiune, prin care garanta anual o rata minima de profit de 65.000 de euro. Ambele firme au avut, insa, probleme la documentatie.

Certificatul de atestare fiscala al Nervia Center nu era curat, pe acesta existand inscrise restante de circa 10.000 de lei catre bugetul de stat, desi societatea fusese infiintata abia in acest an. Pe de alta parte, Build Corp nu prezentase in original documentul de plata a garantiei de 250.000 de euro.