La Piscicola SA Cluj, directorii numiti pe criterii politice pana la momentul privatizarii au administrat filiala clujeana dupa cum i-a taiat capul. Cazul ex-directoarei Felicia Onac este memorabil. In anul 1996, cand la portile societatii batea falimentul, Felicia Onac a inaintat catre FPS un dosar de creditare in valoare de 400 milioane de lei pentru Piscicola SA Cluj.

In studiul de fezabilitate atasat dosarului, moara cu ciocane de la ferma pisciola din satul clujean Martinesti apare drept colac de salvare pentru situatia dezastruoasa a societatii. Felicia Onac preconiza o crestere spectaculoasa a profitului prin vanzarea de paine in satele din apropiere. In 2003, moara dispare fara urma.

Piscicola SA este una dintre putinele societati de stat care au ramas neprivatizate pana in 2005. Infuzia de capital privat s-a petrecut abia in martie anul trecut. Problemele financiare ale societatii au fost prezentate cu prisosinta in presa.

Braconajul a adus Piscicola SA Cluj in pragul falimentului, insa masurile ferme luate de actionarul care a preluat controlul dupa privatizare au reabilitat societatea. Ani la rand, Piscicola SA a fost condusa de directori numiti pe criterii politice, in functie de partidul care se afla la putere.

Cazul ex-directoarei Felicia Onac este memorabil. In anul 1996, cand la portile societatii batea falimentul, Felicia Onac a inaintat catre FPS un dosar de creditare in valoare de 400 milioane de lei pentru Piscicola SA Cluj.

In studiul de fezabilitate atasat dosarului, moara cu ciocane de la ferma pisciola din satul clujean Martinesti apare drept colac de salvare pentru situatia dezastruoasa a societatii. Felicia Onac preconiza o crestere spectaculoasa a profitului prin vanzarea de paine in satele din apropiere.

Astfel, conducerea din acea perioada considera ca moara cu ciocanele era un factor central de redresare a societatii producatoare de peste. In primul rand, moara producea doar pasat sau uruiala (in termeni populari), care se foloseste ca nutret pentru animale. Dosarul inaintat de Felicia Onac la FPS a fost respins pe buna dreptate, ba chiar a starnit zambete ironice.

In anul 2003, moara, ‘‘colacul de salvare’‘ a Piscicola SA Cluj, dispare in mod misterios. S-au facut si investigatii profesioniste pentru a descoperi ‘‘mana criminala’‘.

Cum s-a sutit moara

Conform datelor obtinute din evidentele de inventar a SC Piscicola SA Cluj rezulta ca in noiembrie 1989 ferma piscicola Martinesti a fost dotata cu o moara cu ciocane tip MC3. Din evidentele listei de inventar din decembrie 2001 reiese ca moara se afla in patrimoniul fermei cu o valoare de 352.516 lei, echivalentul a 60 de milioane de lei vechi.

Gestiunea fermei era in responsabilitatea lui Mircea Mudure. In anul 2002, la conducerea fermei a fost numit si ulterior destituit Dumitru Gotea, care la predarea inventarului afirma ca moara cu ciocane era in folosinta fermei Martinesti.

Investigatiile releva ca in acelasi an directorul din acea perioada, Mircea Tripon, a dat dispozitie ca moara sa fie transferata la ferma piscicola ”aga, unde il regasim ca sef pe Mircea Mudure. Intre cei doi, Mudure si Tripon, se pare ca exista o relatie de rudenie.

Potrivit documentelor noastre, paznicul fermei de la Martinesti din perioada amintita, Claudiu Ciotlaus, cat si alti fosti angajati, a marturisit ca moara a fost transportata cu un camion tip RABA, vehicul care a apartinut IAS ”aga.

Mircea Mudure si Mircea Tripon sustin ca moara a fost transferata la ferma din ”aga, s-a dezmembrat, iar cu o parte din piese a fost reparata o moara veche cu ciocane care se afla acolo inca din 1963.

Incurcat in declaratii, Marius Baras, fostul sofer, a sustinut ca el a transportat moara, ulterior spunand ca nu isi aminteste, ca apoi sa precizeze ca ‘‘moara de la ”aga a fost reparata cu piese din moara de la Martinesti in zilele de sambata si duminica a unei saptamani de catre specialisti dintr-o alta localitate’‘.

Conform investigatiilor efectuate, din evidentele contabile ale SC Piscicola SA rezulta ca singura reparatie la moara de la ferma ”aga a fost facuta in anul 2003 prin inlocuirea unor ciocane cumparate de Mircea Mudure de la Tehnofavorit SA din Bontida. Mai ciudat este ca specialistii in domeniu confirma nepotrivirea si neasimilarea pieselor celor doua mori, fiind de tipuri diferite.

In plus, exista declaratii scrise ale personalului angajat si in prezent la SC Piscicola SA Cluj, cu atributii in zona ”aga, potrivit carora la ferma din localitate nu a fost adusa niciodata o moara cu ciocane. Prin cercetarea legaturilor lui Mudure cu disponibilitati de utilizare a unei mori cu ciocane din acea perioada a fost descoperit un anume Badiu care are ferma Mileu.

Acesta este un apropiat al lui Mudure, au avut afaceri comune la ”aga, a folosit o moara cu ciocane, iar unii localnici afirma ca in urma cu aproximativ 3-4 ani si-a procurat un astfel de utilaj.

De altfel, si camionul care a transportat moara a fost vazut in zona in repetate randuri. Mircea Tripon, directorul Piscicola SA Cluj in perioada disparitiei morii, in prezent referent la Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol nu a putut fi contactat telefonic, intrucat se afla in concediu de odihna.