Federatia Educatiei Nationale a cerut ieri Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, verificarea colaborarii cu fosta Securitate, pentru liderii sindicali. De asemenea, rapoartele directorilor Caselor Corpului Didactic din tara cu fostul regim, ar putea fi facute publice.

La fel ca in cazul inspectorilor sau celor din minister, toata lumea declara acum ca nu are emotii in privinta rezultatelor ce vor fi comunicate de CNSAS.

Federatia Educatiei Nationale a depus ieri la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o noua lista cu mai multe persoane care activeaza in randul sindicatelor din invatamant pentru a afla daca acestea au colaborat cu fosta Securitate ca si politie politica.

Decizia FEN vine dupa ce, in urma primei liste care-i cuprindea pe sefii din Ministerul Educatiei sau ai inspectoratelor scolare din tara, au existat mai multe voci care au cerut si verificarea sindicalistilor.

Crucean, Sacarea, Nagy Edita?

Pe listele inaintate de FEN catre CNSAS se afla lideri de sindicat nationali si locali din federatiile si sindicatele reprezentative la nivel de ramura. "Am facut acest demers pentru a nu exista suspiciuni in ceea ce ne priveste. Nu avem nimic de ascuns. Suntem de acord cu cei care au spus ca si noi trebuie sa fim verificati.

In functie de rezultate, fiecare angajat din invatamant va decide singur daca vrea sau nu sa fie reprezentat de un fost turnator la securitate. Speram ca macar de aceasta data sa fim sustinuti si de colegii din celelalte organizatii sindicale deoarece cred ca avem acelasi scop: un sistem de invatamant curat si reformat", a declarat Catalin Croitoru, presedintele FEN.

Printre liderii mureseni ai caror activitate dinainte de 1989 va fi verificata, se numara presedintele Sindicatului Spiru Haret Mures, Ioan Sacarea, presedintele Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Mures, Cornel Crucean, dar si directorul Casei Corpului Didactic Mures, Nagy Edita.

Fara emotii

"Eu personal nu am emotii. Este o initiativa buna. Fiind persoane publice este normal sa se stie ce au facut liderii din sindicate", ne-a declarat presedintele SIPM, Cornel Crucean. Ioan Sacarea, presedintele Spiru Haret Mures, sustine chiar ideea publicarii pe Internet a dosarelor pentru ca oricine sa le poata consulta, contra unei taxe.

"Mi se pare ca ne implicam in problemele politicienilor. Trebuie ca toata lumea sa aiba acces la aceste dosare, nu trebuie sa fie nici un secret si fiecare sa-si asume deciziile din trecut, iar noi sindicatele sa ne luptam pentru problemele sociale", a comentat Ioan Sacarea initiativa FEN, precizand ca nu are emotii pentru raspunsul CNSAS in cazul sau.

Directorul CCD Mures, Nagy Edita, considera initiativa FEN continuarea fireasca a unui proces ce trebuie dus pana la capat. "Fiecare manager trebuie sa treaca printr-o verificare. Nu se pune problema in cazul meu sa fi colaborat cu Securitatea", ne-a declarat Nagy Edita.