Criza de la Centrul de Diagnostic si Tratament din Cluj-Napoca se adanceste. O parte din personalul de la CDT a ales sa plece sau sa isi ia concediu fara plata. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, le-a promis angajatilor o remediere a situatiei in luna octombrie.

Situatia de la Centrul de Diagnostic si Tratament este departe de a se rezolva in viitorul apropiat. Aceasta chestiune a ajuns si in atentia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care aprecia cu ocazia unei vizite la Cluj, ca la CDT “este o situatie absurda, in sensul in care se reclama intre ei doctori, asistente.

Sunt, daca vreti, tensiuni care nu se justifica si care ar putea avea o singura explicatie& ineficienta si inactivitatea unora care lucreaza acolo”.

Vasile Cepoi, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, i-a sfatuit pe cei de la CDT sa incerce o forma de organizare, in care fiecare sa castige dupa cat munceste. “Nu se poate sa existe acelasi salariu, indiferent ca un medic face zece sau trei consultatii”, a subliniat Cepoi.

Mircea Morosan, directorul CAS Cluj, a declarat recent ca unii dintre medici doresc ca CDT-ul sa cada cat mai curand, pentru a putea cumpara spatiile. “Trebuie sa existe mai mult spirit de echipa, ca sa le putem da bani mai multi, pentru ca ei sunt cu un picior pe marginea prapastiei”, a explicat Morosan.

Ca urmare a situatiei dramatice de la CDT, o parte din asistente si personalul TESA au inceput sa plece de la Centru. Maria Bizo, liderul sindicatului Sanitas CDT, a afirmat ca de aproape o luna personalul a inceput sa plece “datorita salariilor mici, datorita faptului ca nu se primesc tichete de masa si nici al 13-lea salariu”.

In ultima perioada au fost detasate 21 de persoane, sapte asistente medicale si-au dat demisia, iar patru angajati de la TESA au plecat spre firme particulare. De asemenea, alte sase asistente medicale si-au luat concediu fara plata pentru o perioada care variaza intre trei luni si un an.

“Astfel vor ramane medicii sa munceasca singuri”, a precizat Maria Bizo. “Este mai bine asa chiar si pentru femeia de serviciu, ca a fost detasata. Asa va primi macar un salariu si bonuri de masa in valoare de un milion si jumatate. Nu este foarte mult, dar macar e ceva”, este de parere liderul sindical.

Aceasta mai spune ca, in cadrul unei recente intalniri dintre sindicat si ministrul Nicolaescu, acesta le-a recomandat celor de la CDT sa mai aiba rabdare “pentru ca trebuie apara prin octombrie Legea ambulatoriilor si atunci situatia se va rezolva”.

Mircea Morosan, presedintele CAS Cluj, a declarat ca in aceasta perioada se va intalni cu reprezentantii CDT pentru a discuta situatia de acolo.

Dupa achitarea a patru miliarde ROL, datoria CDT ramane totusi mare, de circa 10 miliarde ROL. Liderul Sanitas CDT spune ca aceasta suma ar putea creste din moment ce sindicatul este in proces cu CDT pentru neachitarea celui de al 13-lea salariu.