Joi, in sala de conferinte a hotelului Parc din Alba Iulia, s-a desfasurat seminarul „Finantarea afacerilor mici si mijlocii si incubatoare de afaceri” organizat de Templus Advertising, ajutata de Federatia Patronatelor IMM din Regiunea Centru si de Consiliul local al IMM Alba.

Din pacate n-am putut participa pe intreaga durata a discutiilor, demarate la 10:00 si terminate pe la 17:00, insa partea a doua a reuniunii a fost cert interesanta. Dar si obositoare, fiindca a fost o avalansa de informatii din diverse domenii: bancar, asigurari, insitutii, firme.

Din pacate, dupa expuneri, am tras concluzia ca, indeosebi in ceea ce priveste fondurile din banii publici, situatia nu este roza. Sunt o multime de piedici birocratice si de conditii care trebuie sa fie indeplinite pentru a accesa asemenea fonduri. In unele cazuri se pot ridica inclusiv probleme legate de concurenta.

Interesanta a fost si prezentarea reprezentantului Microsoft privind problemele si posibilitatile pe care le au firmele pentru a intra in legalitate cu programele de calculator utilizate. Iar Marius Rotar, conducatorul lucrarilor, a subliniat ca din 2007 se va accentua campania dusa de autoritati impotriva pirateriei informatice.

Singurul conferentiar care si-a prezentat oferta inghesuit intre intrebari si reprosuri - cel putin in partea a II-a a lucrarilor - a fost cel al UPC-Astral. Reprosurile au constat in faptul ca preturile pentru persoanele juridice sunt de circa 3 ori mai mari decat cele pentru persoane fizice si ca oferta pentru IMM este redusa comparativ cu cele ale concurentilor.

Reprezentantul Astral a motivat diferenta de pret prin faptul ca in cazul persoanelor juridice calitatea conexiunii Internet este garantata, ceea ce nu a incantat auditoriul, mai ales ca unii au abonament Internet si ca persoane particulare si sunt foarte multumite de serviciu.

Ei voiau ca firmele care folosesc Internetul in primul rand pentru e-mail sa poata opta pentru oferte cu preturi mai mici.

Surpriza mare a venit la sfarsit, cand expunerea lui Ion Pizlo, inspector coordonator al Consiliului concurentei Miercurea Ciuc, a fost aplaudata la scena deschisa.

Demna de remarcat este si metoda cu care organizatorii au cautat sa tina atentia participantilor mereu treaza: intrebari cu mici premii, gen tastatura de calculator, pentru cel care raspundea corect sau era cel mai aproape de raspunsul corect. Vedeti, v-am zis eu c-a fost interesant!