In Romania sunt multi edili care desi nu apar la stirile televiziunilor nationale ar putea fi subiecte mult mai interesante decat politicieni cunoscuti. Pe tacute si profitand de conjuncturi favorabile in care se afla localitatile pe care le administreaza, acestia se imbogatesc peste noapte. Prospera intr-un singur mandat cat altii intr-o viata si-si capatuiesc neamurile si familia.

In Valcea exista un astfel de edil care, de putin timp a intrat in atentia DNA. Ion Moga, primarul comunei Malaia este subiect in trei dosare aflate la Ministerul de Justitie, DNA si Parchetul de pe langa Judecatoria Brezoi.

Ilegalitati la vedere

Malaia este una dintre cele mai bogate localitati din Romania tinand cont de veniturile de la bugetul local raportate la numarul de locuitori. In aceste conditii a atribui direct lucrari publice fara licitatii este deja o varianta de exploatat.

Exista plangeri ca din anul 2000, de cand Ion Moga este primar in Malaia, toate lucrarile de reparatii si investitii au fost si sunt efectuate de aceiasi firma: SC. Alex Construct SRL. Este doar unul din aspectele existente intr-un dosar destul de gros din care, daca doar jumatate ar fi probate in instanta in micuta localitate ar trebui organizate din nou alegeri.

De altfel si viceprimarul Gheorghe Vangu este suspectat de a fi complice la multe nereguli..

Desi primaria Malaia dispune de mult de acces la internet iar valoare investitiilor anuale depasea 5 miliarde de lei nu a fost facuta publicitate electronica, nu s-au tinut adunari populare iar administratia locala a refuzat folosirea mijloacelor de stocare prin folosirea reportofoanelor sau a televiziunii locale desi aparatura exista in primarie inca din 1999.

Localitatea este un adevarat paradis. Are zone zone superbe care atrag turisti precum si politicieni de marca, in zona multi demnitari avand deja pensiuni sau vile. In aceste conditii preturile terenurilor sunt in crestere. In aval de Centrala Hidroelectrica Malaia au fost atribuite terenuri unor persoane fizice, terenuri care nu apartineau domeniului public ci mai degraba unei Obsti de mosneni.

Primarul si-a atribuit aici o bucata de teren pe care a construit un grajd. O alta afacere profitabila pe care trebuie sa o recunoastem au practicat-o zeci de alti edili din tara este schimbarea vechilor amplasamente pentru terenurile cu vegetatie forestiera cu scopul obtinerii unor terenuri cu o valoroasa vegetatie forestiera.

Primarul a devenit, peste noapte, cel mai bogat om din zona intrand, impreuna cu familia, in posesia unor terenuri extrem de valoroase raspandite in toata comuna.

De altfel, familia Moga este singura care a obtinut proprietatea asupra nor terenuri din sase puncte diferite: in Iezer, in Groset ( aici a obtinut proprietatea pe 10 hectare prin schimbarea amplasamentului), in Paltinoasa ( prin schimbarea amplasamentului), Carpanoasa, Izvor, Pais ( prin schimbarea amplasamentului).

Mentionam ca in primavara lui 2005 mai multi membrii incomozi pentru administratie din Comisia de punere in aplicare a legii fondului funciar au fost schimbati.

SRL-ul din padurea edilului

Interesant este ca societatea care executa lucrari publice in Malaia a facut in acelasi timp exploatatie forestiera pe terenuri apartinand primarului Ion Moga. Vadit conflict de interese. Dar ce face acest serele cu banii publici? Pai iata cateva lucrari :

- Extinderea scolii din Malaia. Este o lucrare inceputa inca din 2001 si al carui pret de executie a crescut de 20 de ori de atunci.

- Reparatii curente anuale la scolile din Malaia, Ciunget si Saliste ( probabil lucrari mai mult scriptice dupa cat de degradate arata aceste cladiri)

- Bazinul cu apa din Valea Satului si alimentarea unei parti a satului cu apa potabila ( lucrare finalizata de mai bine de un an dar nefunctionala)

- Rigole in satele Malaia si Saliste.

- Monumentul Eroilor din Valea Satului. Initial valoarea lucrarii a fost fixata la 170 milioane lei. In final ea a depasit 2 miliarde, multi din acesti bani fiind obtinuti din donatii.

- Renovarea sediului primariei si schimbarea mobilierului

- Trotuar si statie de autobuz in satul Malaia

- Trotuar in satul Saliste

- Grupuri sanitare in scolile din comuna.

Suspectam, alaturi de multi locuitori ai comunei, o supraevaluare a valorilor platite din bani publici pentru executarea acestor lucrari.

Famelie mare, remuneratie mica, dupa buget

Familia Moga are patru copii. Doi sunt studenti, in acelasi timp cu tatal si mama lor. La facultati particulare. Unde sunt de achitat taxe si deplasari costisitoare pentru sustinerea examenelor la facultati din Ardeal. Desi doamna Moga nu a avut serviciu mult timp, iar Ion Moga e primar de comuna, totusi, nu de Bucuresti, avearea a prosperat.

Din 2000 Ion Moga si-a mai construit o casa langa cea de domiciliu, un grajd in punctul Izvor, un alt grajd in aval de Centrala Malaia, o vila in punctul Valea Grotului. Si-a cumparat un autoturism Ford, nou, in 2004 si un apartament in Cluj, iar in iarna lui 2004/2005 si-a petrecut sarbatorile de iarna in Elvetia.

O performanta care dovedeste ca un om capabil poate face rost de bani si din piatra de munte. Sau din lemn.

Vicele tace si le face

Vangu Gheorghe este un personaj si mai putin cunoscut in afara comunei. Viceprimarul iubeste discretia si evita aparitiile publice. In schimb a reusit sa obtina 10 hectare de padure in punctul Rudareasa din Ciunget prin schimbarea amplasamentului si alte 10 hectare pentru rude. Terenul a fost exploatat deja la maxim si lemnul valorificat.

Energicul viceprimar si-a mai cumparat 10 hectare in punctul Groset si avea la un moment dat un autoturism de teren Lan Rover, o autoplatforma R 10215, un buldozer S 650 si un tractor U 650. Vom reveni in editiile viitoare cu informatii despre parlamentarii cu interese in zona, despre prietenii primarului Ion Moga si despre afacerile unor apropiati ai acestuia.