La fel ca proverbiala pisica, pionii mafiei furturilor de locuinte cad mereu in picioare. Desi pontul cu apartamentele nu mai exercita atat de mare atractie, fiind rasuflat deja, banditii sunt liberi ca pasarea cerului. Cu toate ca au fost descoperiti, inclusiv de Justitie, hotii isi fac inca de cap. Mai mult decat atat, o parte dintre ei ocupa in continuare functii-cheie in sistemul mafiot.

Este si cazul lui Hasas Bujor. Care este administratorul Asociatiei de Proprietari Gradinarilor, nr 64 din Cartierul Velenta. Chiar daca Tribunalul Bihor l-a condamnat la un an de inchisoare pentru savarsirea a cinci infractiuni stipulate in Codul Penal in dauna unui oradean.

Chiar daca Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul si chiar i-a majorat pedeapsa de la un an la doi ani de inchisoare pentru aceleasi infractiuni. Prezenta constanta in paginile ziarelor de investigatie, aflat mereu in atentia justitiei, Bujor cade mereu in picioare.

Cartelul

Bujor Hasas era unul dintre capii lantului mafiot prin care se urmarea evacuarea din propriile apartamente a unor oradeni mai slabi de inger. A caror singura vina era ca n-aveau cu ce sa se intretina dintr-o umila pensie si ca erau amarati. Motivul: datorii la asociatia de locatari, de multe ori infime comparativ cu alti mari datornici.

GAZETA de Oradea a prezentat in urma cu cateva saptamani, cazul lui Ungvari Tamas, un oradean care a fost scos din apartament impreuna cu fiica sa, care avea atunci varsta de opt ani, pentru o datorie de doar 3 milioane de lei. “Acumulasem datorii la asociatie dupa 1996”, spune Ungvari. “In 1998, am avut ceva bani sa platesc o parte din datorii.

Numai ca Bujor nu a vrut sa primeasca banii. Spunea ca nu pot plati partial, ci doar tot. Nu a vrut deoarece, impreuna cu ceilalti mafioti, urma sa puna la cale scoaterea mea afara din apartament”, acuza batranul.

Ceilalti membri ai clanului mafiot erau jurista Monica Buzatu, executorul judecatoresc Mihai Negrau si expertul tehnic Ioan Horhat. Fiecare avea rolul sau. Bujor Hasas era responsabil sa gaseasca si apoi sa persecute victimele. Jurista Buzatu stia sa puna ipoteca in CF fara sa aiba hotarare judecatoreasca, in timp ce judecatorul Mihai Negrau ii executa fara mila.

Ultimul membru, la fel de important insa era Ioan Horhat, care evalua o locuinta la un pret de nimic. Ungvari Tamas a “reusit” sa parcurga toate cele patru etape in sapte ani de zile, dupa care a ajuns in strada. In 1996, a fost descoperit de Hasas.

Simtind ca batranul era lipsit de aparare fiind o “paine de mancat”, presedintele asociatiei de locatari l-a introdus in filtrul mafiot. A refuzat sa-i primeasca prima rata din datorie, trimitindu-l pe mana juristei care i-a pus ipoteca pe CF. Judecatoria Oradea a scos locuinta batranului la licitatie printr-o sentinta data in 7 noiembrie 2000.

Apartamentul din Velenta al batranului a fost vandut in 17 septembrie 2001. Evaluat de expertul Horhat la doar 90 de milioane de lei, imobilul a fost adjudecat fara licitatie de fiica Floricai Ban, presedinta unei alte asociatii de locatari. Ungvari Tamas si fiica sa au fost scosi din apartament in iunie 2003. Abia atunci si-a intrat in rol executorul Mihai Negrau.

Au stat in strada timp de trei ani. Magistratii bihoreni si-au dat seama ca au facut o grava greseala abia in 2006, cand judecatorii de pe langa Tribunalul Bihor i-au restituit batranului locuinta.

Victimele

Victoria Pop a fost o alta victima a lantului mafiot condus din umbra de Hasas. Bolnava si vaduva, pensionara de 54 de ani, proprietara unui apartament situat pe strada Gradinarilor nr 68, bloc X3, scara C, apt. 55, era o tinta aproape sigura. “Bujor Hasas este un excroc care a vrut sa-mi fure casa”, acuza Victoria Pop.

“Am avut datorii la asociatia de proprietari in suma de 6,3 milioane de lei cu penalitati cu tot. Am inceput sa-mi platesc datoriile intre 1997 si pana in 2000. Banditul de Hasas nu a vrut sa recunoasca plata datoriilor desi aveam chitante in acest sens. M-a trimis in judecata total nejustificat. A avut-o de partea sa si pe jurista Buzatu care mi-a pus ipoteca in CF.

Cu toate acestea, cei doi nesimtiti mi-au scos casa la licitatie pe data de 17 septembrie 2001, fara sa aibe nici o hotarare judecatoreasca, in urma unui anunt in ziar facut in 29 august. Din fericire pentru mine nu au reusit sa-mi vanda casa pentru ca nu puteam sa ma las in conditiile in care aveam acte care dovedeau plata datoriilor”, mai spune Victoria Pop.

Nu la fel de norocosi s-au dovedit sotii Florica si Mihai Puscas, care si-au pierdut apartamentul de pe strada Gradinarilor, nr. 68, bloc X3, scara C, apartamentul 42. Tot pentru o datorie infima la asociatia de proprietari. La fel ca si in cazul Victoriei Pop, licitatia urma sa aiba loc in 17 septembrie 2001, dupa un anunt in prealabil facut pe 29 august in acelasi an.

Asa zisa licitatie a avut loc in Parcul Traian la data stabilita. “Apartamentul a fost vandut la un pret modic, de 60 de milioane de lei, din cauza lui Ioan Horhat care, desi de meserie este inspector vamal, a primit acceptul sa poata evalua o locuinta”, sustine Ungvari. Acelasi apartament a fost revandut la pretul real in urma anuntului din 25 ianuarie 2002.

Membrii familiei Puscas nu au fost de gasit. “Din cate stiu eu, s-au mutat undeva la tara”, spune Ungvari. “Ei au preferat sa plece, nu au luptat impotriva mafiei. Nu stiu daca instanta le-a dat si lor dreptate”, mai spune batranul.



In urma plangerilor penale facute de pagubiti, Hasas Bujor a ajuns un client fidel al salilor de judecata, fiind cel mai expus membru al clanului, practic bagat la inaintare dupa ce a fost folosit. Problemele pentru el au aparut in martie 2005, cand Tribunalul Bihor l-a condamnat la un an de inchisoare pentru un numar de cinci infractiuni sanctionate de Codul Penal.

“Inculpatul, in calitate de administrator, contabil si casier al asociatiilor de proprietari Gradinarilor, nr 64 si 68 Oradea si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, ori nu si-au indeplinit cu stiinta atributiile de serviciu care ii reveneau, cauzand astfel vatamari insemnate partilor civile, membrii ai celor doua asociatii de proprietari”, a fost concluzia judecatorilor bihoreni.

“Acesta a refuzat incasarea sumelor pe care doreau sa le plateasca partilor civile cu titlu de cheltuieli comune de intretinere, prin conduita sa determinand o majorare semnificativa a debitelor catre asociatie ca urmare a calcularii si perceperii unor penalitati de intarziere, finalmente partile civile fiind puse in imposibilitatea de a achita aceste cheltuieli catre asociatia de

proprietari. S-a facut astfel o apreciere gresita in sensul ca datoriile partilor vatamate catre asociatiile de proprietari ar fi purtatoare de dobanzi”, a fost una dintre motivatiile judecatorilor de pe langa Tribunalul Bihor.

Recursul formulat atat de partea civila cat si de inculpatul Hasas Bujor s-a judecat la Curtea de Apel Alba Iulia. Si a adus nou sub soare inca un an de inchisoare pentru Hasas.

“Desi obligatiile de serviciu ale inculpatului erau de reprezentare a intereselor legale ale membrilor asociatiilor al caror administrator, contabil si casier era, acesta a procedat in mod deliberat lezind interesele legale si patrimoniale ale celor pe care de fapt ii reprezenta”, au spus anchetatorii din Alba Iulia.

“Un exemplu in acest sens este atitudinea inculpatului de a refuza in mod nejustificat in martie 1998, de a incasa de la partile vatamate Ungvari Tamas suma de 300 mii lei suficienta pentru acoperirea debitelor cheltuieli comune plus penalitati de intarziere pe o perioada de cel putin o luna.

Este evident ca partile vatamate au facut o plata integrala, refuzul inculpatului de a incasa banii fiind nejustificat, demers care s-a repetat la asociatie pentru a plati suma de 700 de mii lei suficient pentru acoperirea debitului pe cel putin o luna.

In cursul anului 2000, partea vatamata Ungvari Tamas a predat martorei Orban Margit suma de doua milioane de lei, rugand-o sa achite in contul sau cheltuieli catre asociatie.

Si, in situatia aratata, suma de doua milioane de lei era suficienta pentru acoperirea debitelor pe cateva luni, insa inculpatul a refuzat in mod nejustificat incasarea banilor predati la plata”, au conchis judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia.

In urma probelor administrate la dosarul cauzei, comisia Curtii de Apel admite recursul declarat de partea civila Ungvari Tamas si respinge ca nefondat recursul declarat de inculpatul Hasas Bujor. Mai mult decat atat, majoreaza cuantumul pedepsei aplicate inculpatului de la un an de inchisoare la doi ani de inchisoare cu suspendare conditionata.



In ciuda condamnarii, Hasas Bujor isi continua nestingherit activitatea de la asociatia de locatari. Unde ocupa aceeasi functie de conducere de care tine cu dintii.

Potrivit Hotararii de Guvern nr 1386/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, pot fi atestate ca administratori de condominii numai persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au capacitatea deplina de exercitiu si prezinta garantii morale pentru indeplinirea corecta a obligatiilor ce revin administratorilor.

Ceea ce nu poate fi valabil in cazul unei persoane condamnate la doi ani de puscarie...

“Articolul 65 al Hotararii de Guvern din 2003 specifica clar faptul ca nu pot fi administratori persoanele care au suferit o condamnare prin hotarare judecatoreasca pentru savarsirea cu intentie a unei infractiuni”, spune Diana Birau, director adjunct al Serviciului Indrumare si Control al Asociatiilor de Proprietari din cadrul Primariei Oradea. “Cunoastem cazul in speta.

Potrivit atributiilor, serviciul nostru poate actiona doar in urma sesizarilor facute de membrii asociatiei de locatari. Noi am primit mai multe sesizari si am observat ca atestatul de administrator al domnului Hasas Bujor a expirat in anul 2005. Domnia sa continua sa fie administrator al Asociatiei de Proprietari Gradinarilor nr.

64 in urma Hotararii Adunarii Generale a comitetului executiv al asociatiei, desi are atestatul expirat”, sustine Diana Birau. Cu alte cuvinte, Hasas Bujor sfideaza rand pe rand, legile statului, justitia si institutiile din administratia locala. C-asa-i place...



Hasas Bujor a fost gasit la ceea ce ar fi trebuit sa fie fostul loc de munca. Adica la sediul Asociatiei de Proprietari Gradinarilor nr 64. “Sunt nevinovat!”, s-a grabit sa se scuze Hasas, in ciuda verdictelor date de instantele judecatoresti. Nu stie insa daca meseria de administrator al asociatiei este compatibila cu legea.

“Intr-adevar am fost condamnat, dar avocatii mei au facut recurs...”, zice nedumerit condamnatul. Pe care condamnarea cu suspendare conditionata nu l-a indepartat de la locul de furat. Acolo unde asteapta un nou tun.