Patroana serelor oradene "ORSER" SA, Maria Schutz, a intrat in atentia procurorilor Anticoruptie, privind modul in care a fost privatizata si ulterior administrata societatea, acestia declansand o ancheta penala pe numele femeii. Ea a fost citata, ieri, la sediul DNA pentru ca magistratii sa ii aduca la cunostinta invinuirile ce i se aduc.

"Pana acum nu a venit. Daca nu va veni, o vom instiinta in scris", a declarat prim-procurorul Ioan Moldovan. Magistratul a spus, insa, ca deocamdata nu pot fi dezvaluite mai multe amanunte referitor la acest caz. "Ancheta priveste modul in care a fost facuta privatizarea si alte acte de coruptie", a adaugat acesta.

"ORSER" ramane pustie

Serele din Oradea au fost privatizate in anul 2002. Maria Schutz, care este patroana si a Serelor "Codlea" Brasov, fiind cea care a preluat intreprinderea. In urmatorii ani, firma oradeana a functionat tot mai prost, totul culminand in aceasta vara, cand conducerea "ORSER" a decis concedierea ultimilor angajati.

"Stiu ca s-a dechis o ancheta, insa nu pot spune ce vizeaza. Ceea ce stiu este ca au fost depuse la ITM si la AJOFM instiintari ca cei 180 de angajati urmeaza sa fie disponibilizati pana in luna octombrie", a declarat liderul de sindicat din cadrul societatii, Vasile Morar. El a mai afirmat ca in acest an aproape toata productia serelor a fost aruncata la halda de gunoi.

Mai mult, reprezentantul muncitorilor a adaugat ca pe toata perioada acestui an oamenii si-au primit salariile cu intarziere.

Cumparata pe un pret de nimic

Inainte de declin, serele oradene erau printre cele mai bine cotate din tara. "Am avut peste 1.600 de angajati si erau zile cand vindeam si de peste un miliard de lei pe zi", a mai spus liderul de sindicat. El a completat ca declinul societatii "ORSER" a inceput imediat dupa Revolutie, insa s-a acutizat in momentul in care serele au fost preluate de Maria Schutz.

"In loc sa vina sa faca investitii, a vandut-o pe bucati. Aproape toata a fost taiata si vanduta la fier vechi sau ca material refolosibil", mai sustine Morar.

In urma unei anchete demarate de politistii bihoreni, oamenii legii au descoperit ca femeia de afaceri, in calitate de administrator al Consiliului de Administratie al societatii comerciale "Worldser" (Dolj), a achizitionat firma "ORSER" de la Administratia Domeniilor Statului la un pret subevaluat.

Astfel, ea a platit 2.605 lei vechi pentru o actiune a carei valoare reala era de circa zece ori mai mare.

Mai mult, inspectorii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice au constatat ca in urma instrainarii activelor apartinand societatii oradene la preturi subevaluate, a fost creat un prejudiciu de 100.000 de euro.

Desi la un moment dat "ORSER" SA a ajuns sa fie pusa sub sechestru din cauza datoriilor mari catre stat, Maria Schutz a continuat sa vanda inclusiv gardul care imprejmuia serele. Pe vremea guvernarii PSD, Maria Schutz s-a bucurat de protectia social-democratilor, laudandu-se cu prietenia ce o lega de sotia fostului prim-ministru Adrian Nastase, care era si lider al acestui partid.