Ana Jucan din orasul Gherla (jud. Cluj) sustine ca i-a imprumutat lui Costel Riti, maior in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta “Avram Iancu” Cluj, sef -sector Gherla-Dej, peste 400 milioane lei vechi.

Contactat de catre reporterii BZA, maiorul Riti neaga ca ar fi luat vreo suma de bani de la femeia care il acuza ca nu-i mai inapoiaza imprumutul. Cazul a fost inaintat Parchetului Militar Cluj de pe langa Tribunalul Militar Cluj si se afla in cercetare.

In ultima perioada de timp a crescut vertiginos numarul cazurilor in care oamenii simpli se plang de faptul ca au fost trasi pe sfoara de catre indivizi care au “relatii inalte” sau fac parte din “lumea buna”.

Nu putine sunt insa si cazurile in care cadrele militare, care se folosesc de prestanta pe care le-o ofera uniforma, abuzeaza de increderea pe care o inspira tinuta impecabila cu care se afiseaza in prezenta civililor.

O asemenea situatie poate fi regasita si in acest caz, relatat mai jos, caz in care o femeie vaduva din Gherla (jud. Cluj) sustine ca a fost inselata cu o suma de peste 400 de milioane ROL.

Ana Jucan sustine ca in martie 2005 i-a imprumutat sotiei maiorului Costel Riti, Olimpia, suma de 80 milioane ROL pentru ca aceasta din urma sa-si poata acoperi unele datorii acumulate.

Ana Jucan este de parere ca sotii Riti au banuit ca ea poate dispune si de sume de bani mai mari, asa ca acestia si-au incercat nococul in continuare. “Dupa ce le-am dat cei 80 de milioane, Olimpia (sotia maiorului Costel Riti, n.red.) mi-a mai cerut, la sfarsitul lunii august, inca 200 milioane ROL pentru o perioada de doua luni de zile. Am acceptat, mai ales pentru faptul ca Olimpia mi-a promis ca-mi va da la sfarsit dobanda de 2% pentru cei 200 de milioane ROL”, declara femeia care pretinde ca a fost inselata.

Ana Jucan sustine ca a acceptat sa le mai ofere sotilor Riti inca un imprumut pentru ca Olimpia Riti a asigurat-o ca are de unde sa-i restituie banii& “Ea (Olimpia Riti, n. red.) mi-a spus ca nu trebuie sa am motive de ingrijorare.

Sotul ei are o casa la Sighisoara, pe care vrea sa o vanda, asa ca, in cel mai scurt timp, o sa-mi primesc banii inapoi plus dobanda promisa”. Ana Jucan ne povesteste in continuare cum, in data de 30 august 2005, sotii Riti au venit in casa ei pentru a lua banii.

“Domnul Riti a venit imbracat in uniforma si a numarat de mai multe ori banii. Cand i-am cerut hartie pentru suma de bani pe i-am dat-o, domnul Riti mi-a spus ca nu poate semna nicio chitanta din cauza sefului de la Cluj, care nu-i lasa sa ia bani cu imprumut”, ne povesteste Ana Jucan.

“Dupa ce au luat banii”, ne destainuie in continuare femeia pagubita, “am asteptat sa treaca cele doua luni de zile si m-am dus apoi sa le cer banii. Dar atunci m-au amanat si mi-au cerut in schimb sa le mai dau bani.

Eu, intre timp, am mai primit o suma de bani de la niste rude care se afla in strainatate si dintr-o mostenire a unei rude foarte apropiate. Asa ca, pe la sfarsitul lunii octombrie 2005, le-am mai dat sotilor Riti inca 80 de milioane ROL si 3.000 de euro”.

Ana Jucan sustine ca dupa ce le-a imprumutat sotilor Riti o suma totala de 360 milioane de ROL si 3.000 de euro a primit din partea acestora mici cadouri care doreau sa poarte semnul unei mentineri a relatiilor de prietenie.

Ia banii de unde nu-s!

In luna ianuarie 2006 totul ia o intorsatura de 180 de grade. Ana Jucan cere familiei Riti suma de bani pe care le-a imprumutat-o, dar acestia ii spun femeii ca nu-i pot returna banii din pricina faptului ca banii acestia au fost confiscati la vama, atunci cand Olimpia Riti s-a intors in Romania dintr-o calatorie de afaceri in Turcia.

Cu toate acestea, Jucan este convinsa ca pe pasaportul Olimpiei Riti nu figureaza nicio viza care sa indice faptul ca aceasta a parasit tara in perioada respectiva.

Din luna februarie 2006, Ana Jucan continua in fiecare saptamana sa-si ceara banii, dar sotii Riti o amana la fel ca si pana acum si-i promit femeii ca-si va vedea banii inapoi cand vor reusi sa-si vanda apartamentul din Gherla ori cand Costel Riti va reusi sa se pensioneze.

“In acea perioada nu prea mai speram ca voi mai primi vreun leu inapoi”, a mai spus Jucan. Cu toate acestea, norocul pare sa-i surada Anei Jucan, cand in data de 16 mai 2006 aceasta “o prinde cu usa” pe Olimpia Riti.

“Cu ajutorul unor persoane care au acceptat sa fie martori, am convins-o pe Olimpia Riti sa semneze o declaratie in care ea recunoaste ca a imprumutat bani de la mine”, ne declara Jucan.

Numai ca izbanda nu a fost de prea lunga durata pentru ca, ne destainuie Ana Jucan, in dupa-amiaza aceleiasi zile, sub pretextul ca ar dori sa corecteze codul numeric personal al sotiei sale, Costel Riti rupe declaratia si-i spune Anei Jucan ca va trebuie sa se multumeasca doar cu promisunea sa verbala ca-i va inapoia banii.

Maiorul Costel Riti ne povesteste intamplarea dintr-un cu totul alt punct de vedere.

“Ana Jucan a fost colega de servici cu sotia mea. Dupa ce doamnei Jucan i-a murit sotul, s-au strans legaturile de prietenie intre noi pentru ca femeia era a nimanui.

Intre timp, am aflat ca aceasta era camatareasa si s-a plans ca a imprumutat pe cineva cu o anumita suma de bani, iar persoana respectiva nu mai vrea sa-i returneze. Pentru a-si putea acoperi «gaura», i-am promis ca-i dam noi niste bani, dupa ce ne vindem apartamentul.

Insa, pentru ca nu am mai reusit sa o ajutam, doamna Jucan s-a suparat foarte tare pe noi si mi-a spus ca ma reclama la superiori daca nu o mai ajut. Eu am fost verificat de o comisie formata din trei ofiteri si nu s-a gasit nimic in neregula in ceea ce ma priveste.

Oricum, eu nu am imprumutat niciun leu de la acesta femeie!”, sustine la randul sau, Riti.

Maiorul promite

Ana Jucan ne declara ca a cazut iar in plasa promisiunilor facute de maiorul Riti si a mai asteptat o perioada cu convingerea ca va primi banii imprumutati inapoi. Numai ca, femeia nu a mai putut rabda sa fie inselata si a apelat si ea la un tertip.

Jucan ne dezvaluie faptul ca se afla in posesia unei inregistrari telefonice in care Olimpia Riti recunoaste ca a imprumutat bani de ea. Ana Jucan are de gand sa foloseasca inregistrarea in cazul in care va fi nevoita sa se prezinte in fata unui proces.

“Intre timp, am aflat ca sotii Riti si-au vandut deja apartametul din Gherla si au cumparat un alt apartament in Dej, unde doresc sa se stabileasca pentru a scapa de datoria pe care o au fata de mine.

Numai ca eu am depus deja o plangere la Comandamentul Judetean de Pompieri Cluj in atentia inspectorului sef colonel Vasile Somlea”, sustine Ana Jucan. Aceasta ne spune in continuare ca a primit asigurari din partea colonelului Somlea ca va cerceta cazul in care este implicat unul dintre subordonatii sai, maiorul Costel Riti.

Contactat de catre reporterii BZA, colonelul Vasile Somlea spune ca a luat la cunostinta despre cele intamplate. “Dosarul a fost inaintat la Parchetul Militar Cluj de pe langa Tribunalul Militar Cluj si se afla in solutionare. Dar, dupa opinia mea, aceasta cauza tine mai mult de civil.

Am demarat si eu o serie de cercetari, dar nu am descoperit nimic. Fara probe este foarte usor sa sustii ca ai imprumutat cuiva o anumita suma de bani”, ne declara inspectorul sef al comandamentului de Pompieri Cluj, colonel Vasile Somlea.

In prezent, cazul in care maiorul Costel Riti este suspectat de inselaciune a fost inaintat Parchetului Militar Cluj de pe langa Tribunalul Militar Cluj si se afla in atentia organelor abilitate.