Cine si-ar fi inchipuit acum doi ani de zile, in vremea in care Ovidiu Natea pastorea cu abilitate greco-catolica fraiele PSD Mures, din postura de stapan al Prefecturii politice, ca, astazi, partidul va fi cotat in sondajele binevoitoare putin peste limita accederii in Parlament?

Cine si-ar fi inchipuit ca Adrian Nastase si prietenii sai, care s-au instapanit peste tara cu voia lui Ion Iliescu, nu vor fi vesnici? Cine ar fi crezut ca salile de sport si drumurile manoase, privatizarile la plic sau in offshore, dar si vanatorile senzationale, vor disparea din Romania? Epoca marilor tunuri, vezi vanzarile Distrigaz, cand am pierdut bunurile date de Dumnezeu mostenire acestei tari - gazele, vezi Petrom, cand aurul negru, nu doar cel existent, ci si cel din strafundurile patriei, le-am dat pe nimic vienezilor care nici macar pe vremea lui Iosif al II-lea sau a Mariei Teresa n-au castigat atat din Transilvania vreme de sute de ani, a intrat in istorie si in arhivele DNA.

Astazi, Adrian Nastase face practica jurnalistica la televiziune, editeaza lucrari diplomatice de referinta ale inaintasilor, da lectii despre francofonie, mai nou, a inceput sa vorbeasca deocamdata pe la scolile tinerilor TSD-isti si cu certitudine sufera amarnic ca are foarte, foarte multi bani pe care nu-i poate scoate la vedere. Ce cumparaturi ar mai face Dana?!

In casa Bunicutei s-a instalat o alta echipa: Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Grupul de la Cluj. Doar Mitrea a mai ramas. Vrand-nevrand, cu ajutorul DNA si CNSAS, greii echipei lui Iliescu sunt nevoiti sa se pensioneze. Alde Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu au dat semnalul renuntarii la lupta.

Lovit pe la spate, la fel cum a fost educat la scolile de la Moscova, Ion Iliescu a aceptat sacrificarea turelor si a unor nebuni, dar nu si-a spus inca ultimul cuvant. Vorba fostului presedinte: “Voi iesi din politica doar cu picioarele inainte”.

Melanjul diplomatului cu state vechi in SUA, Mircea Geoana, cu fiul celuilalt general de securitate care-si vede odrasla la sefia PSD, Sorin Oprescu, cu seful mahalalelor Ferentari si Rahova, noul presedinte executiv al PSD Bucuresti, MareanVanghelie, maximum, aduce procente cu minus in sondaje, iar solutia cu Rus, Puscas si Dancu de la Cluj, nu prea are sorti de izbanda stricto sensu cata vreme in politica romaneasca jocurile se fac pe malurile Dambovitei. Ii mai avem, crescuti cu forcepsul si cu mai multa lecitina si camere de luat vederi in prim plan, pe cei doi juni ai TSD aruncati in cazanul mare al politicii: Titus Corlatean si Victor Ponta, cu nedespartita lui blonda, Daciana Sarbu. Dar si ei isi au sforile in mana unui papusar nevazut. Deocamdata.

Ca de obicei, ne atrage mai tare politica romaneasca de la varf, dar ZIARUL de Mures isi propune sa va prezinte si o scurta radiografie mai mult sau mai putin maligna a PSD Mures. Inca inainte de alegerile locale, vointa marelui ministru al agriculturii, exilat inapoi pe malurile Tarnavei si ale Muresului, Ovidiu Natea, a fost, din pacate lege pentru filiala PSD.

Nu au scos un candidat propriu la Primaria Targu-Mures, au mers pe mana, odihneasca-se in pace!, Marian Traian de la Reghin, si au pierdut, iar tradatori profesionisti, precum Vasile Cornea primarul de la Iernut, dupa ce si-au vazut sacii in caruta, au trecut de partea noii puteri. Numai fidelul lui Mitrea, Dorin Danesan a reusit in scaunul de primar sa ramana in casa social-democrata.

Daca le-as pune dimineata, la trezire, cotizantilor PSD discursul lui Dorin Florea, chiar si in campania pentru Parlament si Presedintie din noiembrie 2004, nota bene din noiembrie 2004, le-as provoca cu siguranta frisoane dimineata si cosmaruri noaptea. Vorba aceea din popor: Dorim Florea i-a facut in foi de vita.

Natea nu numai ca a mers pe mana a 4 perdanti, unul care a pierdut si 3 care au tradat dupa alegerea lor ca primari, dar i-a indepartat pe “matusalemii” Ioan Vasluian, fost vicepresedinte de Consiliu Judetean vreme de peste 20 ani, si Tiberiu Sbarcea, fost deputat PSD, care aveau un electorat stabil in zona administratiei si a satului romanesc.

Matusalemii de care vorbim si multi altii au aceeasi varsta cu a seful, PSD Mures. La un moment dat, chiar credeam ca directivele de la centru pentru intinerirea filialei sunt aplicate intocmai de Ovidiu Natea. Nu este de colea sa-l propulsezi pe Cristian Georgescu ca senator de Mures.

Toate bune si frumoase numai ca acesta face parte dintr-o familie cu stravechi reverberatii taraniste si mai mult, a fost crescut in echipa lui Dorin Florea, astazi la PD. Nu s-a remarcat excesiv nici in Senat, nici in viata cetatii.

Postul de senator l-a costat si ruperea prieteniei profesionale si politice cu cealalta tanara speranta: Cornel Briscariu, care a fost nevoit sa ramana in targ si sa-si dea jos straiele PSD-iste si sa-mbrace hainele de ONG-ist in societatea civila. LIDER, sau cu gandul la liderul care era sa fie, sau va fi.

Una e sa mergi la teatru sau la Atheneu la Bucuresti si alta la Clubul presei sau la Teatru 74. Doi frati intru politica si doua destine diferite, deocamdata, si totul din cauza sau datorita lui nea Ovidiu.

O alta aparitie, sa-i zicem tinereasca, desi este la al doilea mariaj, este cea a lui Mircea Musgociu, unul dintre magnatii judetului. Tanar, inalt, agreabil, milionar in euro, excentric si cu pasiunea in sange, Musgociu avea de recuperat istorii in PSD, dar a ars destul de repede etapele, insa miliardele sale, investite in filiala, nu i-au adus decat un loc 5 pe listele la Parlament.

Nu l-am mai vazut defel in viata politica de la esecul din decembrie 2004. Au plecat batranii, au ramas maturii, Liviu Timar si Pavel Todoran si a fost lansat specialistul in imagine, Cristian Georgescu. Poate in memoriile lui Vasluian si Sbarcea, vom afla o parte din viata secreta din acest timp a acestui partid, pentru ca din declaratiile politice ale lui Pavel Todoran s-a ales praful.

Sau a trecut ca o stafie prin Parlament. Promitem sa revenim cu superba sa ferma din zona Gurghiului si cu dotarile ei exceptionale pe fonduri europene si poate atunci vom intelege de ce Todoran de la sindicat citeste in fiecare seara, inainte de a adormi, cate putin din Ferma Animalelor. Celalalt deputat agricultor, care inca descifreaza Bucurestii, la nivel politic este ca apa sfintita.

Nici nu-l poti acuza ca n-are activitate, dar nici nu poti sa-i cuantifici valoarea. E in umbra stapanului care cica a relansat PSD Mures.

Despre fugitii de la carma primariilor de comuna trebuie sa-i intelegem, vorba lor, doar nu mai primesc bani pentru un pod, pentru vopsirea in ultimele zile a scolilor sau un stetoscop pentru dispensar daca vezi-Doamne nu intra in casa lui Nicolaescu PNL sau Florea PD.

Minciuni sfruntate pentru ca madam Lokodi, sefa CJ-ului si inevitabil a directionarilor este culmea de la acelasi partid de guvernamant din 1990 incoace: UDMR. Ei parca sunt vesnici. Si onor, Alexandru Fratean de la Romarm si Emil Groza de la Stefan Gheorghiu cetire sociolog, deci amandoi sunt vicepresedintii CJ, tocmai de la obiditul partid al lui Mirecea Geoana.

Asa ca onor primarilor de comuna prea degraba mutati la masa ospetelor guvernarii nu aveti in realitate nici un motiv sa-i mintiti o data la 4 ani pe taranii din comunele voastre. Mutarea cea mai interesanta, desi extrem de previzibila a fost parteneriatul cu PUNR, care inca in judetul Mures mai inseamna ceva pe scena politica.

Nu am auzit nimic despre candidatul din 2008, nu am mai auzit nimic despre Florin Vlas, de Ionica Pop de Ungheni, despre Oproiescu, doar ceva gen adio, iar despre universitarul Ioan Bolos, cu certitudine vor spune mai multe studentii sai, nici intr-un caz membri de partid. Peste acest dolce farniente din PSD Mures se asterne familia epocii Ovidiu Natea. Cel putin la nivelul facil al vizibilitatii de dincolo de viata de partid.

Si totusi, asa cum evolueaza lucrurile la Bucuresti, apare inerenta si extrem de actuala o intrebare: Il va ucide Cristian Georgescu pe mentorul sau, Ovidiu Natea?! Cand, unde, cum?! Sau Prostanacul din PSD Mures nu s-a nascut inca?

Ca de obicei, ne atrage mai tare politica romaneasca de la varf, dar ZIARUL de Mures isi propune sa va prezinte si o scurta radiografie mai mult sau mai putin maligna a PSD Mures. Inca inainte de alegerile locale, vointa marelui ministru al agriculturii exilat inapoi pe malurile Tarnavei si ale Muresului, Ovidiu Natea a fost, din pacate lege pentru filiala PSD.

In casa Bunicutei s-a instalat o alta echipa: Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Grupul de la Cluj. Doar Mitrea a mai ramas. Vrand-nevrand, cu ajutorul DNA si CNSAS, greii echipei lui Iliescu sunt nevoiti sa se pensioneze. Alde Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu au dat semnalul renuntarii la lupta.

Lovit pe la spate, la fel cum a fost educat la scolile de la Moscova, Ion Iliescu a acceptat sacrificarea turelor si a unor nebuni, dar nu si-a spus inca ultimul cuvant. Vorba fostului presedinte: “Voi iesi din politica, doar cu picioarele inainte”.