Cei de la SIF nu ne-au marturisit de ce vor sa vanda pachetul lor. Ei au un program al lor, ceva mai sofisticat. Acolo, la ei, nu stie un om ce face altul, din alt birou. Totusi, fixand un asemenea pret, de 203 lei/actiune, nu cred ca s-au inselat, pentru ca au mai existat oferte de cumparare pentru actiunile societatii noastre, ne-a marturisit Viorel Rusu, director general CIA.

Acesta a precizat ca societatea s-a divizat la un moment dat, iar, dupa o fuziune, SIF Banat Crisana si-a diminuat din pachet, ajungand la actuala cota de 20,4%. Societatea inca nu este privatizata, dar nu excludem un asemenea demers din partea MEdC, cu toate ca nu stim care sunt intentiile acestuia. Compania functioneaza ca orice alta societate racordata la cerintele economiei de piata.

Deocamdata, asa vede MEdC dezvoltarea noastra, iar noi ne supunem vointei acestuia. Avem proiecte, contracte in derulare, producem software, ne ocupam de Internet, organizam si cursuri, a adaugat Rusu. Vindem pachetul de la CIA, pentru ca asa s-a hotarat.

Prevederile noastre economice nu concorda cu obiectul de activitate al acestei societati, ne-a declarat Catalin Dobrescu, director departament tranzactii la SIF Banat Crisana. Acesta considera ca pretul de vanzare este unul corect, fiind bazat pe o evaluare riguroasa, bazata pe mai multe elemente, indeosebi pe cele patrimoniale.

In cursul timpului, a existat interes din partea unor oameni de afaceri clujeni pentru pachetul nostru de actiuni. Daca nu vom vinde la pretul propus de noi, ne vom pastra actiunile, a spus Dobrescu.

Totul sau nimic

Acesta a precizat ca oferta initiata de SIF 1 se va desfasura pe parcursul a cinci zile lucratoare, intre 15 si 21 septembrie, pe principiul totul sau nimic, iar licitatia va avea loc la 25 septembrie, la sediul societatii care intermediaza oferta, IFB Finwest Arad.

Mentionam ca, potrivit anuntului Finwest, oferta secundara de vanzare a actiunilor este adresata investitorilor care achizitioneaza, in cadrul acesteia, valori mobiliare de cel putin echivalentul in lei a 50.000 de euro.

Cu toate ca valoarea nominala a unei actiuni CIA este de 21,48 de lei, pretul de vanzare, propus de SIF Banat Crisana pentru pachetul sau de 5345 de unitati, este de 203 lei, adica de aproape 10 ori mai mare. Ultimul pret de tranzactionare pentru CIA, la Bursa Electronica Rasdaq, a fost 60 de lei.

Directorul adjunct al IFB Finwest, Octavian Molnar, a informat ca principalul actionar al CIA este MEC, care detine 70,79% din capitalul social, urmat de SIF 1 - 20,44% si de alti actionari persoane fizice si juridice - 8,77%.

Bilant contabil pozitiv

Numarul de actiuni al CIA s-a majorat, in aprilie 2000, de la 20.100 la 26.148 de unitati, valoarea nominala crescand de la 2,5 la 21,48 de lei. In consecinta, capitalul social al CIA a ajuns la 56600 de lei.

Centrul Teritorial de Calcul Electronic a luat fiinta la 1 februarie 1969, avand ca obiect de activitate analiza de sisteme, proiectarea de aplicatii, pregatirea cadrelor in informatica, coordonarea metodologica in teritoriu.

Din 1990, s-a produs adaptarea si reorientarea activitatii spre noul segment de piata oferit de aparitia microcalcula-toarelor compatibile IBM-PC, denumirea fiind schimbata in Compania de Informatica Aplicata. In 2002, pachetul majoritar de actiuni a trecut din posesia Autoritatii pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in cea a MEdC.

Principalele sale activitati sunt proiectarea de sisteme informatice pentru conducere si gestiune economica, proiectarea asistata de calculator, cercetare, dezvoltare de tehnologii informationale, cursuri de informatica, servicii Internet si consultanta in IT.

Potrivit raportului financiar pe 2005 al societatii, anul trecut veniturile au crescut la 946.000 de lei, fata de 710.000 in 2004, in timp ce profitul net a urcat la 18.400 de lei, fata de 1* 900 de lei in anul precedent. CIA dispune de 16 salariati. La finele lui 2005, soldul disponibilitatilor banesti ale societatii se ridica la 257.000 de lei.