Guvernul urmeaza sa finanteze proiectele SAPARD, depuse pana in 31 iulie 2006, care nu mai reusesc sa obtina fonduri europene din cauza iesirii din termen a programului. Pentru aceasta, a fost “rezervata” in bugetul de stat suma de 1.350 de milioane de lei (aproximativ 400 de milioane de euro).

Numai proiectele depuse de clujeni de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii iulie valoareaza insa aproape 40 de milioane de euro, deci a zecea parte din bugetul la nivel national.

Reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Satu Mare, de care tine si judetul Cluj, sunt optimisti ca, in cele din urma, toate proiectele vor primi finantare, fie de la Uniunea Europeana, fie prin “SAPARD-ul romanesc”.

40 milioane euro de la buget

Saptamana trecuta, Guvernul a adoptat o Ordonanta prin care stabileste ca proiectele de investitii conforme, depuse in cadrul Programului SAPARD pana la 31 iulie 2006, pentru masurile private cuprinse in program, vor beneficia de cofinantare publica in suma totala de 1.350 milioane lei noi (13.500 de miliarde lei vechi).

Finantarea se va face in aceleasi conditii ca in cazul SAPARD, cu aceleasi proceduri si pe aceleasi masuri ale programului, fiind inlocuita doar sursa banilor. In limita sumei mentionate, APDRP urmeaza sa incheie angajamente pentru contractarea proiectelor de investitii selectate, cu termen de finantare 2007-2008.

Proiectele selectate nu trebuie sa mai fi beneficiat de fonduri publice nerambursabile prin programul SAPARD, in perioada 2000-2006, si trebuie aprobate in vederea finantarii pana la 31 decembrie 2006.

Facilitatile acordate prin “SAPARD-ul romanesc” sunt cofinantarea nerambursabila, din bugetul de stat, in valoare de pana la 950 de milioane de lei noi; acordarea de credite bancare pentru investitii in agricultura beneficiarilor de scrisori de confort emise de bancile comerciale pana la 31 iulie 2006, in limita sumei de 300 milioane lei noi; precum si preluarea riscului de catre fondul de garantare, in limita sumei de 100 milioane lei noi.

Masuri finantate

Potrivit Ordonantei Guvernului, masurile private din programul SAPARD, care vor beneficia de finantare de la bugetul de stat sunt 1.1 („Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole”), 3.1 („Investitii in exploatatiile agricole”) si 3.4 („Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”), iar pana la 31 iulie 2006 au fost depuse, la nivel national, 6.508 proiecte, in suma de aproximativ 1,977 miliarde de euro.

Stabilirea sumei disponibile pentru aceste finantari, in cuantum de 1.350 milioane lei, se datoreaza si faptului ca, odata cu lansarea Programului „Fermierul”, numarul proiectelor depuse in perioada decembrie 2005 - iulie 2006 pentru cele trei masuri mentionate s-a triplat, comparativ cu perioada anterioara.

Scopul acordarii finantarilor de la bugetul de stat este acela de a spori, in aceste conditii, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene dupa 1 ianuarie 2007.

92 de proiecte clujene

In judetul Cluj, numarul total de proiecte depuse in cadrul celor trei masuri mentionate este 92, avand o valoare totala de 38,2 milioane de euro, dintre care 11 au fost deja contractate.

Cele mai multe dintre proiecte vizeaza achizitia de utilaje agricole si dotarea unor ferme, vegetale ori zootehnice (Masura 3.1) - 46 de proiecte depuse, in valoare de 16,2 milioane de euro, dintre care 7 contractate, in valoare de 715.346 de euro.

Insa, cele mai “valoroase” sunt cele privind modernizarea abatoarelor si a unitatilor de procesare a laptelui (Masura 1.1) - 11 proiecte depuse, in valoare de 16,3 milioane de euro, dintre care unul contractat, in valoare de 687.165 euro.

Desi pana acum clujenii nu au parut sa se inghesuie la obtinerea de finantari pentru turismul rural, in 2006 au fost depuse pnetru Masura 3.4 nu mai putin de 35 de proiecte, in valoare totala de 5,7 milioane de euro, dintre care au fost deja contractate trei, in valoare de 470.740 euro.

Potrivit APDRP Satu Mare, atat proiectele contractate, cat si celelalte, este de asteptat sa primeasca finantare prin SAPARD-ul romanesc.

Numai proiectele necontractate sunt in valoare de aproximativ 127 de milioane de lei noi, suma situata cu mult peste media pe judet a bugetului stabilit de Guvern (aproximativ 33,7 milioane de lei noi) ceea ce poate ridica totusi semne de intrebare cu privire la sansele tuturor proiectelor de a primi finantare.