Desi Consiliul Diligent al Eparhiei a contractat deja lucrarile de amenajare cu o societate din Harghita (absolut intamplator, fara indoiala), autorizatia de construire emisa de Primaria Cluj-Napoca este valabila numai trei saptamani de azi inainte.

Dupa ce a evacuat din cladire DRS si DADR, Eparhia a inceput, acum doua saptamani, sa renoveze imobilul. Cele mai optimiste scenarii ale conducerii Eparhiei arata ca lucrarile ar urma sa dureze cel putin un an, in conditiile in care finantarea va fi asigurata integral. Daca nu, va dura doi sau trei ani.

Lucreaza dupa cum le dam banii, a precizat consilierul economic al Eparhiei Reformate, Karoly Veress.

In schimb, autorizatia de constructie eliberata de Primarie expira peste doua saptamani, iar societatea angajata va fi pusa in situatia de a lucra fara documente din partea municipalitatii. Cu toate ca Veress sustine ca a inceput demersurile de prelungire a autorizatiei, surse din Primarie au precizat ca Eparhia nu a inregistrat nici o solicitare din partea acestei institutii. Nu s-a solicitat prelungirea, a confirmat municipalitatea.

Destinatie incerta

In aceste conditii, din punct de vedere juridic, Eparhia mai are la dispozitie trei saptamani ca sa finalizeze lucrarile. Autorizatia emisa de Primarie se refera doar la mansardarea imobilului, in vreme ce contractul cu constructorul Ilcom din comuna Ilieni (judetul Harghita) are ca obiect lucrari mai ample.

Ilcom s-a obligat nu doar sa mansardeze imobilul, ci si sa inlocuiasca instalatiile electrice, sanitare si sa refatadizeze cladirea. Inclusiv reparatii capitale, spune Veress. Cladirea este considerata monument istoric, astfel ca lucrarile au avut nevoie de avizul comisiei regionale de specialitate.

Le-am dat avizul pentru mansardare si fatada la inceputul anului, a confirmat presedintele comisiei, Vasile Mitrea. Destinatia cladirii dupa renovare nu a fost inca stabilita. Este de competenta Consiliului Diligent sa dispuna asupra spatiului, a declarat episcopul Eparhiei Reformate, Geza Pap.

Reformatii impun chirii mari

Eparhia Reformata a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra cladirii in august 200

Intre timp, DRS s-a mutat intr-un sediu nou, iar DADR a primit o oferta de la Consiliul Local pentru o chirie preferentiala intr-unul dintre fostele sedii ale societatii Alcom Cluj-Napoca. Pentru sediu, DADR a incheiat un contract de inchiriere, inca din 2004, cu Consiliul Local. Pentru 600 mp, DADR urma sa plateasca doar 120 lei/luna.

Varianta respectiva a fost anulata, iar alta, care prevedea ca sediul sa fie mutat in cladirea Statiunii Pomicole, a esuat si ea, astfel ca DADR s-a mutat in zona industriala a orasului. Eparhia, in fapt cea mai mare agentie imobiliara din Cluj, detine multe dintre spatiile comerciale si cladirile din centrul orasului.

Dintr-un astfel de spatiu a plecat, in aceasta vara, unul dintre chiriasi, Citibank, care a preferat o cladire de birouri pretului mare pe care Eparhia l-a cerut in contractul de inchiriere.

Cladirea unde a stat Citibank apartine Comunitatii de Bunuri de Valori ale Parohiilor Reformate din Cluj-Napoca, entitate subordonata Eparhiei Reformate Cluj, in vreme ce cladirea abia retrocedata din Piata Avram Iancu apartine Consiliului Diligent al Eparhiei.

In Cluj, reformatii detin, impreuna cu romano-catolicii, cea mai mare parte a cladirilor istorice din interiorul fostelor ziduri ale cetatii. Reformatii au controlul asupra partii sud-vestice a Pietei Unirii (intre strazile Napoca si pana la magazinul Benvenutti) si pe strada Napoca (de la magazinul Benetton pana la Yellow Market).