Guvernul a promis marea cu sarea anul trecut, la finalul ultimei greve a sindicalistilor din invatamant - de cea mai mare anvergura din ultimii 16 ani. Dascalii au ramas, insa, cu ochii-n soare. Din nou.

Au fost amagiti de promisiunile fariseice ale politicienilor angrenati in structurile guvernamentale doar pentru propria chiverniseala, nu pentru rezolvarea problemelor celor mai oropsite categorii socio-profesionale din tara. Invatamantul romanesc, care are in grija formarea generatiei de maine si de care depinde in cea mai mare masura viitorul tarii, este bolnav de o maladie canceroasa.

Cauzata si agravata pe an ce trece de impasibilitatea guvernelor ce s-au succedat la carma Romaniei si carora numai de problemele dascalilor nu le-a pasat. Realitatea este trista: profesorii sunt cei mai prost platiti bugetari din Romania, iar cei debutanti in meserie au salarii comparabile cu cele ale maturatorilor de strada.

Sindicalistii din invatamantul romanesc ameninta cu neinceperea deschiderii anului scolar 2006-2007.

Aceasta cu toate ca, la ultima sedinta de Guvern, Educatia a primit fonduri bugetare in valoare de 7.154 de miliarde de lei vechi destinate finantarii proiectelor de investitii, iar alte aproximativ 4.000 de miliarde de lei vechi vor acoperi salariile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.

Profesorii sunt nemultumiti de faptul ca protocolul incheiat cu Guvernul, in urma grevei generale din 2005, a fost incalcat. Atunci li se promisese o crestere salariala cu 13,3%, din care 8% sa reprezinte indexarea. Decizia Guvernului a fost cresterea salariala cu 11%, pentru toate categoriile bugetare.

Profesorii raman cei mai saraci dintre toate categoriile de salariati care isi castiga painea din bugetul de stat. Scandalul continua in 2006, dar guvernantii nu par a fi intimidati de amenintarile dascalilor.

Se fac ca nu vad

Pozitia luata de sindicalistii bihoreni este urmarea dezinteresului manifestat de partea guvernamentala, vizavi de problemele din invatamant, de la semnarea protocolului pana in prezent. Practic, nu s-a respectat nimic din ceea ce a fost stabilit.

“Sedinta din data de 20 iulie 2006, la care au participat atat ministrul Hardau, cat si delegatii ale celor patru Federatii Sindicale din Romania, a fost o mascarada”, declara Ioan Tent, presedinte al Sindicatelor Libere din Invatamant Bihor si vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) din Romania.

“Oferta cu care a venit partea guvernamentala nu a facut, altceva, decat sa ne demonstreze ca nu au nicio intentie de a rezolva situatia salariatilor din invatamant. Ba mai mult, au transformat momentul intr-o propaganda politica de prost gust. Motivele invocate pentru nerealizarea Legii salariilor sunt de-a dreptul puerile.

Exista 217 de acte normative care trebuie modificate, iar Parlamentul nu are timp pentru ca trebuie sa se ocupe de legile pentru integrarea europeana”, spune Tent.

Liderul sindicalistilor din invatamantul bihorean considera ca profesorii vor primii majorarea salariala la “Sfantul Asteapta”, in conditiile in care una dintre promisiunile din programul guvernamental era dublarea salariilor, pana in 2008.

“Luand in calcul actuala inflatie si majorarea salariala care a ajuns la 40% in doi ani si jumatate, in urmatorul an si jumatate ar fi normal sa mai primim aproximativ 60 de procente”, explica Tent. “Insa, propunerea guvernamentala este de a reesalona aceasta majorare pe urmatorii patru ani”, spune liderul sindicatelor.

Atac la Guvern

In data de 29-30 iulie 2006, a avut loc sedinta Biroului Operativ al FSLI din Romania (180.000 de membri). In urma unor analize riguroase, s-a stabilit declansarea actiunilor de tip revendicativ.

Acestea se vor concretiza printr-un miting, in data de 15 septembrie 2006, in Bucuresti (va aduna peste 15.000 de participanti din toata tara, dintre care 100 de sindicalisti bihoreni), urmat de pichetarea Guvernului cu ocazia fiecarei sedinte si neinceperea deschiderii anului scolar 2006-2007.

Colegiului liderilor sindicatelor din invatamantul bihorean s-a intrunit in sedinta, in data de 6 septembrie 2006. In urma discutiilor aprinse, s-a ajuns la decizia de a organiza un miting urmat de un mars de protest si organizarea de actiuni pentru nedeschiderea anului scolar.

Din scandalul iscat intre sindicalisti si minister, cei care vor avea de pierdut sunt tot elevii.