Intentia unui grup de oameni de afaceri italieni de a investi in cel mai mare producator de seringi de unica folosinta din tara, fabrica "Sanevit 2003" Arad, a ramas, cel putin deocamdata, in faza de proiect.

Conducerea grupului de firme "Genko" a sustinut, in urma cu cateva luni, ca a purtat discutii cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru preluarea societatii, insa pana acum nu s-a concretizat nimic din cele promise de partea straina.

Potrivit directorului general al "Sanevit 2003", Pavel Negru, proiectul italienilor de a investi nu a ajuns la cunostinta actualei conduceri a fabricii. "Eu nu stiu nimic despre acesti investitori, pentru ca de cand sunt eu director general, la mine nu a venit nimeni cu nici o propunere.

Au fost doar niste investitori mici, nesemnificativi, care au dorit sa cumpere fabrica pe nimic, ceea ce, totusi, nu se poate pentru ca "Sanevit 2003" este un producator de calibru mare", a spus Negru.

Directorul a adaugat ca vanzarea fabricii catre "Genko" nu se poate face in mod direct, ci trebuie urmate niste proceduri legislative speciale. "Ministerul Sanatatii, care detine in prezent pachetul majoritar de actiuni, ar trebui sa treaca fabrica in patrimonial Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului si abia apoi poate fi scoasa la vanzare", a adaugat Negru.

Italienii de la "Genko" si-au anuntat, la inceputul acestui an, intentia de a investi masiv la fabrica de seringi, dupa ce, in urma mai multor vizite la "Sanevit 2003", au ajuns la concluzia ca societatea e ramasa in urma in ceea ce priveste cerintele actuale de piata.

Conducerea grupului de firme strain au catalogat fabrica aradeana ca fiind "ramasa in urma in ceea ce priveste cerintele actuale de piata, dar cu potential pe piata de profil".

Nivelul investitiei pe care "Genko" si-a propus sa o faca in "Sanevit 2003", se ridica la trei milioane de euro, suma neincluzand pretul de cumparare al societatii.

Totodata, reprezentantii "Genko" doresc sa imbunatateasca nivelul dotarilor tehnice, sa le aduca la nivelul standardelor europene, sa lanseze noi produse tehnice de mare calitate si sa constituie in cadrul firmei un centru-pilot pentru formarea personalului medical si paramedical.

Problema privatizarii "Sanevit 2003" este, de multa vreme, in vizorul Ministerului Sanatatii, care detine 85 la suta din pachetul de actiuni, si AVAS, care se afla in posesia unui pachet de 15 la suta din actiuni. Conducerile celor doua institutii nu au facut, insa, nimic concret pentru a atrage investitorii la fabrica de seringi.

"Sanevit 2003" se confrunta in prezent cu o situatie critica, avand nevoie urgenta de o infuzie de capital pentru relansarea productiei.