Suntem la cateva ore de festivitatea de deschidere a unui nou an scolar. Televiziunile ne bombardeaza cu tot felul de imagini de la „scolile santier” care nu sunt pregatite sa-si primeasca invataceii, scoli care nu au obtinut si nu au cum sa obtina autorizatia sanitara sau cu stiri despre boicotarea deschiderii anului scolar.

Lasand toate astea la o parte am purces in a vizita unitatile scolare din oras la ora finisului in pregatirea pentru un nou inceput, mai ales in perioada cand dupa inchiderea minei foarte multi privesc orasul ca o ruina ce aluneca spre dezastru si curge in declin ca apele Oltului spre Dunare.

Este foarte adevarat ca printr-o situatie similara orasul acesta nu cred ca a mai trecut, aproape tot personalul minei disponibilizat, starea economica destul de proasta, copii a caror parinti lucreaza in strainatate iar ei sunt ingrijiti de bunici sau vecini, somaj si saracie (a nu se intelege mizerie ca nu e drept).

Cu toate acestea prin pregatirea inceperii noului an scolar se constata ca autoritatile locale, administratiile tuturor scolilor si gradinitelor sunt hotarate sa infrunte toate oprelistile pentru o educatie de inalt nivel impiedicand astfel ca acesti copii la iesirea de pe banicile scolii sa cunoasca somajul,sa devina capsunari sau slugi umile la gospodarii occidentale ca unii dintre parintii lor.

Desi au intimpinat foarte multe greutatile, unitatile scolare sunt gata sa-si primeasca cu drag copii si adolescentii mai ales ca toate au autorizatiile sanitare in ordine.

. Voi trece in revista pe scurt aceste unitati din Balan, cu regretul ca spatiul nu ne permite sa aratam mai multe din multitudinea de imagini cu interioare foarte frumoase in care copii de la gradinite si elevii de la scoli isi vor desfasura activitatea in urmatorul an scolar.

Gradinita nr.1 „Floarea de colt”, unitate cu traditie isi duce activitatea cu 207 copii organizati in 8 grupe, cu program normal si 3 grupe cu program prelungit. Aici totul straluceste de curatenie si am remarcat din ce spunea d-na Director Bota Voichita, au fost angajati care au lucrat si in zilele de concediu pentru a fi totul gata la timp.

Gradinita nr. 2 „Licurici” are 160 de copii, pregatirile erau in faza de retus,s-au zugravit o parte din sali si s-a igienizat intreaga cladire. Aici s-a finalizat o frumoasa sala de sport pentru copilasi, cu fonduri obtinute printr-un proiect de la ANDIPRZM.

Singurul regret il are conducatoarea institutiei d-na Lazar Virginia, in legatura cu gardurile care imprejmuiesc curtea, acestea faciliteaza intrarea copiilor mai mari care de multe ori distrug iarba si florile.

La Scoala Generala nr.1 am discutat cu dl Hada Ioan, Directorul scolii si cu d-na invatatoare Silvas Maria. Am vizitat clasele care parca-si cheama cei 350 de elevi.De remarcat ca la aceasta scoala nu va preda nici un suplinitor.Ce am remarcat in mod deosebit este ca treptele dintre nivele sunt marcate cu rosu indicand sensul de circulatie.Mi s-a parut o idee pe cat de utila pe atat de placuta.

Scoala Generala nr.2 „Geo Bogza” a fost in aceasta vara un adevarat santier . Cuvantul de ordine a fost finalizarea unui proiect PHARE inceput in august 2005 si anume:

„ Acces la educatie pentru grupurile dezavantajate”. Va rog sa va inchipuiti ca au fost reabilitate 46 de grupuri sanitare si nu oricum ci prin lucrari ample de inlocuire a retelei de apa, schimbare de usi si geamuri, aplicat peste tot gresie si faianta, schimbat tot ce este vas folosit in aceste spatii.

Pot garanta ca aceste grupuri sanitare arata ca in orice cladire de lux cu mari pretentii

D-na Director Rudics Irina si d-na Director adj. interimar Kedves Liliana impreuna cu intregul colectiv vor trebui sa duca o munca titanica de educare a celor peste 500 de elevi in spiritul pastrarii acestor valori castigate cu truda si abnegatie. Despre acest proiect si unele particularitati din aceasta scoala merita scris mai pe larg, sper cat de curand.

La Grupul Scolar „Liviu Rebreanu” curatenia a fost terminata inca de la 1 septembrie, scoala intampinandu-si cadrele didactice intr-un ambient placut. In fiecare zi cadrele didactice isi aranjeaza cabinetele de specialitate, folosesc calculatoarele din cancelarie pentru planificari si isi definitiveaza programele de activitate in comisiile metodice.

Discutand cu doamnele directoare, Roman Rodica si Panaite Aurora am aflat ca tot ce a tinut de zugraveli, reparatii (materiale ) s-au facut din fonduri extrabugetare (fara nici un leu de la Consiliul Local) si cu munca personalului din scoala.

In traiul acesta atat de confuz in unele locuri, am observat mentinerea unei vechi invidii si rautati fata de mineri pentru anumite privilegii de dinainte de 1989 ( vezi Doamne minerii aveau ratie dubla la alimente), unii chiar se bucura de necazurile balanenilor.

.

Oare sunt invidiosi si pe faptul ca acesti locuitori nu si-au pierdut speranta, ca au fost intelepti in a-si sustine conducatorii, ca sunt inca harnici si se mandresc din suflet cu localitatea lor atat de hulita de unii si uitata de cei puternici si nu in ultimul rand ca au intr-adevar scoli de invidiat, sfidind parca destinul ? Sunt convins ca Balanul insusi e o scoala unde multe se pot invata.