D-l secretar de stat Flaviu Lazin, prezent la Alba Iulia, a spus ca la 31 iulie s-a incheiat depunerea proiectelor pe programele SAPARD, dar au ramas in asteptare 1700 de proiecte la nivelul intregii tari, 75 la nivelul judetului Alba, din care doar 55 au intrat pe lista de asteptare a banilor.

Cum aceste proiecte sunt eligibile, indeplinesc conditiile cerute, dar termenul a expirat si nu mai sunt bani europeni, Ministerul Agriculturii a hotarat sa continue finantarea acestora cu bani de la buget si va suporta 50% din valoarea fiecarui proiect.

Ministerul Agriculturii va include in bugetele anilor 2007 si 2008 suma de 13.500 miliarde ROL, din care 9.500 miliarde ROL vor inlocui sursa publica, 3.000 miliarde ROL sunt pentru credite de cofinantare iar 1.000 miliarde ROL sunt pentru fondurile de garantare.

Acest program va viza doar anumite categorii de proiecte, cum ar fi: proiecte in domeniul abatorizarii, al infiintarii de ferme vegetale si zootehnice si in domeniul serviciilor neagricole (acvacultura si domeniul turismului rural). Banii vor fi platiti in etape, in functie de documentele justificative prezentate, in aceleasi conditii ca in Programul SAPARD.