Daniel Pacurariu, seful ITM Cluj, a parut foarte interesat de faptul ca sotia unuia dintre subordonatii sai, inspectorul de serviciu din ITM Cluj Marian Ciplea ocupa o functie de conducere in cadrul unei mari societati de constructii, SC Tim SA.

Traian Oarga, directorul SC Tim, a facut si obiectul unui dosar penal in care era acuzat de fals in acte. Tim Cluj a fost acuzata de diversi subantreprenori ca nu-si achita obligatiile financiare. In perioada guvernarii PSD, firma clujeana a castigat zeci de miliarde din contracte de achizitie publica, desi societatea era inregistrata cu datorii mari la bugetul de stat.

In timp ce marile societati de constructii clujene sunt uitate de catre inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj, societatile de mai mica anvergura, cu acelasi profil, sunt controlate la sange pentru ca unii inspectori sa le poata “mulge” in interesul propriu.

In timp ce inspectorul sef din cadrul ITM, Daniel Pacurariu, crede ca aceasta situatie este inexistenta, subordonatii sai aduna averi demne de invidiat. Cu toate ca are un salariu de bugetar, Marian Ciplea, inspector sef serviciu ITM, are o situatie financiara demna de un veritabil afacerist.

Clujul este pe cale sa devina raiul firmelor mastodont de constructii. Inspectorii ITM nu se arata prea dornici sa treaca pragul unora dintre marile firme de constructii clujene si prefera sa pastreze tacerea asupra unor eventuale nereguli de care acesti oligarhi antreprenoriali s-ar face vinovati.

Tehnica la care apeleaza unii inspectori ai ITM Cluj este foarte simpla si se invarte in jurul grupurilor de interese: lasa-i pe cei mari sa zburde in voie si spera ca te vor lasa sa ciugulesti cate ceva, in schimb controleaza-i la sange pe nou veniti!

In situatia in care unele dintre societatile de constructii mari par curate ca lacrima, noilor veniti pe piata constructorilor clujeni li se aplica, la primul control de rutina, amenzi care graviteaza in jurul sutelor de milioane.

Noul venit, primul belit

Societatea de constructii Spacon SA a aparut in Cluj Napoca acum cateva saptamani si a primit in antrepriza un bloc pe strada Samuel Brassai. Directorul acestei societati, care doreste sa-si pastreze anonimatul pentru a nu suferi de pe urma dezvaluirilor facute, ne declara ca si-a angajat pe baza unui contract individual de munca o echipa de muncitori si un specialist in protectia muncii.

La scurt timp dupa ce SC Spacon SA a inceput derularea lucrarilor de constructii la imobilul de pe strada Samuel Brassai, au aparut, pentru un control de rutina, inspectorii ITM Cluj Marian Ciplea si Dana Ioana. In urma controlului efectuat, inspectorii ITM au “cadorisit” societatea cu doua amenzi care se ridica la suma de 17.000 RON.

Acestia declara ca amenda a fost aplicata in urma declaratiilor luate de la muncitorii care se aflau pe santier. Inspectorii mai prezinta faptul ca nu s-a virat comisionul datorat ITM (declaratiile fiscale aferente perioadei aprilie- iulie au fost depuse la sediul ITM, dar comisionul datorat institutiei nu s-a virat in contul bancar al ITM) si au amendat din start societatea cu 12.000 RON.

Principala contravenienta o constituie faptul ca angajatii au sustinut ca nu au contractele de munca incheiate, ca se afla in perioada de proba si ca nu li s-a spus ce salariu vor primi pentru munca prestata. Cu toate acestea, secretara societatii Spacon, Caterina Simon, declara ca ea a prezentat contractele de munca individuale ale muncitorilor.

“Am fost anuntata telefonic sa ma prezint pe santier cu contractele de munca ale angajatilor. Cei doi inspectori s-au uitat prin ele si m-au intrebat daca sunt inregistrate la ITM. Le-am spus ca urmeaza, intrucat se afla in perioada celor 20 de zile in care contractele trebuiesc inregistrate in baza de date de la ITM”, a declarat secretara societatii amendate, Caterina Simon.

Cu toate acestea, in procesul verbal incheiat de catre inspectorii Marian Ciplea si Dana Ioan nici macar nu se aminteste de acest fapt.

Pentru ca suma amenzii sa fie rotunda, inspectorii ITM au crezut de cuviinta ca societatea mai “merita” o amenda pentru nerespectarea normelor de protectie a muncii. Chiar daca angajatii nu lucrau la inaltime, Marian Ciplea a mai acordat ca “bonus” o amenda de 5.000 RON pentru ca muncitorii firmei nu respectau normele de protectie a muncii pentru munca la inaltime.

Inspectorul ITM Marian Ciplea observa ca situatia din teren contravine articolului 18, aliniatul 1, litera “c” din Legea 90/96 care specifica faptul ca angajatorul are obligatia sa stabileasca masurile tehnice, sanitare si organizatorice de protectie a muncii, corespunzator conditiilor de munca si factorilor de mediu specifici unitatii.

Cu toate ca la prima inspectie rolul inspectorilor este acela de a indruma persoana juridica sau fizica vizata de acestia, la primul control efectuat de cei doi inspectori ITM Cluj, Marian Ciplea si Dana Ioan, amenda acordata societatii nou venite in Cluj-Napoca se ridica la 17.000 RON.

Seful ITM nu stie de “afaceri protejate”

Pentru a dezlega misterul acestei situatii, reporterii BZA s-au deplasat la sediul ITM Cluj pentru a cere lamuriri de la inspectorul sef, Daniel Pacurariu. In urma unor discutii, acesta ne asigura ca institutia pe care o conduce nu este politizata si nu sprijina niciun grup de interese al oamenilor de afaceri clujeni.

“Firma respectiva cred ca a fost inclusa in campania de inspectie pe care am derulat-o pana de curand. In prezent, rata mortalitatii a scazut la 15% fata de anul trecut. Si asta datorita controalelor pe care le-am efectuat pe parcursul acestui an”, a declarat Pacurariu.

Daniel Pacurariu, inspectorul sef al ITM Cluj, crede ca marile societati de constructii clujene nu prea au nereguli in ceea ce priveste formele legale de munca sau de protectie a muncii.

Cu toate acestea, Pacurariu a parut foarte interesat de faptul ca sotia unuia dintre subordonatii sai, inspectorul de serviciu din ITM Cluj Marian Ciplea, ocupa o functie de conducere in cadrul unei mari societati de constructii, SC Tim SA.

“Pentru a evita o serie de suspiciuni vom o derula o actiune de control si la sediul acestei societati”, a conchis inspectorul sef din cadrul ITM Cluj.

Firma protejata

Societatea clujeana Tim SA se numara printre favoritele Distrigaz Nord. Aceasta societate a fost beneficiara majoritatii lucrarilor solicitate de companie in judetul Cluj. In 12 iulie 2004, SC Tim castiga lucrarile de alimentare cu gaze naturale a blocurilor ANL din cartierul Cetatea Fetei, localitatea Floresti, judetul Cluj. Valoarea contractului: 10,1 miliarde.

In aceeasi zi, Distrigaz atribuie aceluiasi antreprenor clujean si lucrarile de inlocuire de conducte si bransamente pe 15 strazi din municipiul Gherla. Acest contract “bonus” a fost in valoare de 9,4 miliarde.

Pentru SC Tim, contractele cu statul au insemnat evitarea unui faliment iminent. Pe langa contractele cu Distrigaz, SC Tim SA a mai beneficiat de lucrari de drumuri si de construirea unor sali de sport. Traian Oarga, directorul SC Tim, a facut si obiectul unui dosar penal in care era acuzat de fals in acte. Tim Cluj a fost acuzata de diversi subantreprenori ca nu-si achita obligatiile financiare.

In perioada guvernarii PSD, firma clujeana a castigat zeci de miliarde din contracte de achizitie publica, desi societatea era inregistrata cu datorii mari la bugetul de stat. In aceeasi perioada, Marian Ciplea era unul dintre stalpii de sprijin ai filialei PSD Cluj.

De asemenea, salariul anual al inspectorului ITM Marian Ciplea se ridica la peste 44.000 RON. De la inceputul anilor ‘90, Marian Ciplea a strans o avere cu care se poate mandri in fata oricarui om de afaceri clujean. Drept marturie stau cele doua terenuri intravilane din comuna Baciu si cel din comuna Baisoara.

Inspectorul Ciplea mai detine si doua locuinte: un apartament care valoreaza in jur de 60.000 euro in Cluj-Napoca si o casa de vacanta in comuna Baciu (jud. Cluj). Ciplea mai are in conturile sale bancare cateva mii de dolari, peste zece mii de euro si alte cateva zeci de mii de RON.

In ciuda eforturilor noastre de a obtine o declaratie din partea inspectorului sef serviciu din cadrul ITM Cluj Marian Ciplea, acesta nu a putut fi contactat.