Un teren din Faget, judetul Cluj, da mari batai de cap Primariei. Spatiul de 720 de mp pe care isi desfasoara activitatea terasa Hit Faget are doi proprietari: Consiliul Local Cluj si un austriac de origine romana, Pavel Oprea. Prins la mijloc este administratorul societatii Hit Faget, Marius Merca. Terenul este revendicat in instanta atat de Oprea, cat si de CL Cluj.

Oprea sustine ca terenul ii apartine, chiar daca actele il situeaza in comuna Floresti. Consiliul Local nu se lasa mai prejos, marsand pe delimitarea “clara” dintre Cluj si Floresti, respectiv paraul Garbau. In procesul aflat pe rol au mai fost implicate si numele executorului judecatoresc Marius Stolnean si al lui Florin Sandor, inspector in cadrul Primariei.

Terenul aflat in litigiu este situat in padurea Faget, pe Drumul Sf. Ioan. Povestea extrem de incurcata a pamantului a inceput in urma cu cinci ani. In iunie 2001, Cozana Magazin Mixt SRL a incheiat cu Pavel Oprea un contract de inchiriere pentru un imobil situat pe Valea Garbaului f.n., proprietate atestata prin sentinta civila nr 2122/2002, inscrisa in Cartea Funciara 4699 a comunei Floresti.

Cei 50 de mp aferenti localului Roata din zona Faget au fost inchiriati de catre Cozana SRL pentru o perioada de cinci ani. Dupa aproape doi ani, in 1 noiembrie 2002, Cozana a subinchiriat spatiul unei alte societati, SC Hit Faget SRL, administrata de Marius Merca.

Dupa doar o saptamana, in 6 noiembrie 2002, Oprea a mai semnat un act aditional tot cu Cozana Magazin Mixt, prin care ii inchiria acesteia si sala de local de 64 mp, alaturi de pivnita si terasa aferenta localului, cu toate ca terenul era deja subinchiriat la Hit Faget.

Problemele legate de acel teren au iesit la iveala la inceputul anului 2003, cand reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au efectuat un control la adresa respectiva si au amendat societatea Hit Faget cu 20 de milioane de lei.

Reprezentantii Primariei au motivat amenda prin faptul ca societatea isi desfasoara abuziv activitatea pe domeniul statului roman, respectiv pe un teren care apartine Consiliului Local Cluj. Situatia a devenit din ce in ce mai incalcita, terenul fiind din acel moment revendicat atat de austriacul Pavel Oprea, cat si de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Terenul tuturor

Sesizand situatia absurda la care s-a ajuns, SC Hit Faget SRL a inceput demersurile pentru a afla cui apartine de fapt terenul pe care isi desfasoara activitatea, teren revendicat atat de CL, cat si de Oprea.

In acel moment exista un contract de inchiriere intre Oprea si Cozana, un contract de subinchiriere intre Cozana si Hit Faget, dar si o amenda a Primariei Cluj care atesta faptul ca terenul se afla in administrarea statului. Din cauza acestei situatii conflictuale, Marius Merca a inceput demersurile pentru ca societatea administrata de el sa intre in legalitate.

In ianuarie 2004, Merca a inaintat o cerere catre Consiliul Local prin care isi exprima dorinta de a incheia cu acesta un contract de inchiriere pentru terenul din Faget. In 7 mai 2004, intre Hit Faget si CL Cluj a fost semnat un contract de asociere in participatiune, in ultima sedinta la care a participat Gheorghe Funar in calitate de primar a Clujului. Hotararea adoptata cu nr.399 aproba asocierea cu societatea Hit Faget pentru o suprafata de teren de 720 metri patrati. Astfel, Merca era obligat sa plateasca Consiliului Local o chirie de 500 de Euro/mp/an. Contractul era valabil pe o perioada determinata, de 25 de ani. Imediat dupa alegerile locale, tot in 2004, Merca a inaintat un alt proiect noului CL, iar clauzele contractuale au fost modificate.

Suma pe care Hit Faget o platea drept chirie a scazut, ajungandu-se la aproximativ 90 milioane lei/an, platibili in 10 ani. In plus, termenul de inchiriere a crescut la 49 de ani.

Impediment la executare

Intre timp, in 24 iunie 2003, Oprea a cerut in instanta rezilierea contractului de inchiriere cu Cozana. In urma procesului finalizat la Curtea de Apel Cluj, sentinta data a fost favorabila lui Oprea, iar acesta a cerut evacuarea de pe teren a societatii Cozana.

La scurt timp, dupa semnarea contractului de asociere dintre Hit Faget si Consiliul Local, in 9 iulie 2004, ca urmare a sentintei data de Curtea de Apel Cluj, a fost emisa si prima somatie, pe numele Cozana, de a evacua imobilul construit de Oprea pe terenul cu pricina.

Deoarece somatia de evacuare era trimisa pe numele societatii Cozana, care nu isi mai desfasura activitatea in acel loc inca din 2002, actul nu a avut nicio valoare. Hit Faget a refuzat sa elibereze terenul. Merca isi sustine decizia prin faptul ca exista deja contractul de asociere cu Consiliul Local.

In mai 2005, austriacul a cerut ca sentinta sa fie pusa in aplicare prin intermediul unui executor judecatoresc. Astfel, executorul Marius Stolnean s-a deplasat pe terenul aflat in Faget, iar in 17 mai 2005 acesta s-a vazut pus fata in fata cu o situatie aberanta, pe acel teren existand doi proprietari.

Stolnean a intocmit un proces verbal de constatare a impedimentului la executare, mentionand ca sentinta de evacuare nu poate fi pusa in practica, deoarece Hit Faget detine un contract de asociere cu Primaria.

Executorul judecatoresc Marius Stolnean a notat in procesul verbal 392/2004 ca “in imobilul inscris in CF 4699 Cluj, care a facut obiectul contractului de inchiriere 307/2001, functioneaza SC Hit Faget SRL, ce functioneaza in baza contractului cu Primaria Cluj, contract de asociere nr. 56/2004. Impotriva lui SC Hit Faget SRL nu avem titlu pentru evacuare.

Aceasta constituie impediment la executare”. In plus, Marius Merca sustine ca, la sfarsitul aceleiasi luni, vazand ca nu poate obtine evacuarea fortata, Oprea a pus anunt de vanzare pentru terenul cu pricina.

Plangere impotriva executorului judecatoresc

Mai apoi, in iunie 2005, Pavel Oprea a depus o plangere penala impotriva executorului judecatoresc Marius Stolnean. Oprea il acuza de nepunerea in aplicare a unei hotarari judecatoresti, respectiv a ordinului de evacuare. In aceeasi plangere penala, Oprea l-a acuzat de abuz in serviciu si pe Florin Sandor, inspector in cadrul Primariei.

Oprea e de parere ca Sandor a intervenit ilegal pentru a opri executorul judecatoresc. Marius Stolnean a declarat: “Situatia este una incurcata. Eu am fost chemat sa evacuez Cozana de pe teren. Dar Hit Faget are, pentru acelasi teren, un contract cu Primaria. Pentru clarificarea problemei e nevoie de o expertiza.

In privinta procesului intentat de Oprea, deocamdata s-a hotarat neinceperea urmaririi penale. Astept sa vad ce se va intampla”, a mai afirmat executorul Stolnean. Procesul privind terenul din Faget este inca pe rol, deoarece inca nu s-a realizat o expertiza care sa numeasca proprietarul de drept.

Camera Agricola merge dupa interese

Merca sustine ca este convins ca Oprea a devenit proprietar pe acea suprafata de teren prin metode ilegale. Administratorul Hit Faget afirma ca improprietarirea lui Oprea cu teren in Cluj, dar cu acte pe Floresti, a fost posibila prin intermediul Angelei Munteanu, amanta austriacului, care lucra pe atunci la Camera Agricola.

“Doream sa clarificam situatia si am facut o cerere catre Camera Agricola pentru a afla a cui e terenul asta. Insa, din greseala, am scris alt numar topografic, nu cel al terenului pe care se afla terasa. L-am trecut pe cel din vecini. Implacabil, raspunsul a fost acelasi: si terenul de langa noi apartine tot lui Oprea.

Cred ca, oricare ar fi fost numarul topografic trecut, daca cererea era semnata de Hit Faget, raspunsul de la Camera Agricola ar fi fost acelasi”, a mai declarat Marius Merca. Mai mult, acesta sustine ca Pavel Oprea e ruda cu judecatorul Lupea iar acest lucru a influentat decizia din instanta.

Acelasi teren, doua locatii

Pavel Oprea detine acte pe un teren situat, conform extrasului CF, in comuna Floresti, cu numar topografic 1878/1879. Spatiul pe care Hit Faget isi desfasoara activitatea are alt numar topografic, respectiv 22790. “E vorba de terenuri diferite. Pamantul lui Oprea e inscris pe comuna Floresti, dar spatiul pe care isi desfasoara activitatea terasa Hit Faget se gaseste in Cluj-Napoca.

Oprea are teren pe cealalta parte a paraului Garbau, dar il revendica pe partea aceasta”, sustine Marius Merca. Ioachim Vancea, primarul comunei Floresti, recunoaste si el ca problema a aparut din cauza nedelimitarii foarte clare dintre Cluj si Floresti. “Pavel Oprea mi-a prezentat un extras de carte funciara conform caruia terenul apartine de comuna noastra.

Drept urmare, suprafata de pamant a fost luata in evidenta Primariei Floresti. Ambele parti detin acte care se bat cap in cap. Exista acolo un conflict, care poate fi rezolvat doar in instanta, deoarece uneori apar situatii in care Florestiul, daca e sa ne luam dupa acte, se intinde si peste parau”, a concluzionat primarul Ioachim Vancea.

In ciuda insistentelor noastre, nu am reusit sa vorbim cu Pavel Oprea, acesta aflandu-se in strainatate. Nici avocatul lui Oprea nu a dorit sa ne ofere informatii cu privire la procesul aflat pe rol.