In urma cu o saptamana, cotidianul nostru aducea in atentia cititorilor viata mizera pe care cateva sute de oameni o duc in Caminul de locatari al Santierului Naval Militar Mangalia.

Exasperati de mizeria de nedescris, mucegaiul si mirosul greu de suportat, dar si de insectele sau rozatoarele care au ajuns sa faca deja parte din tabloul cotidian, oamenii sunt hotarati sa nu se lase evacuati si sa lupte pentru spatiile care le deservesc drept casa.

40 dintre acestia au luat deja atitudine, actionand in judecata Santierul Naval Mangalia si au cerut sa cumpere imobilele in conditiile prevazute de actele normative in vigoare.

Dat in folosinta cu cateva zeci de ani in urma, Caminul de locatari al Santierului Naval Militar Mangalia a devenit saptamana trecuta, pentru a doua oara intr-un singur an, un camp de razboi intre conducerea unitatii si cei care locuiesc, cu chirie, in acesta.

Dupa colapsul santierului, angajatii si-au cautat, asa cum era normal, locuri de munca mai bine platite si chiar daca unii dintre ei au reusit sa obtina un astfel de post, nu si-au putut permite sa-si cumpere un apartament sau o garsoniera, investind insa, in total, aproape doua miliarde de lei vechi in renovari.

Dat fiind preturile impuse de piata imobiliara in Mangalia, mai toti fostii angajati ai santierului s-au transformat in chiriasi in caminul de locatari, au investit bani in reabilitarea locuintelor si in plata chiririilor, de altfel destul de piperate avand in vedere conditiile precare in care sunt nevoiti sa-si petreaca timpul cateva zeci de copii.

Nu exista nici o familie care sa nu fi avut vreunul dintre copii internati in spital cu astm bronsic, pneumonie sau alte boli respiratorii. Ultimele etaje sunt pur si simplu acoperite cu mucegai, iar peretii sunt scorojiti de atata clor folosit pentru a-l distruge.

Blocul s-a inclinat periculos de mult, din cauza apei de la subsol, gunoiul este ridicat la cateva zile o data, timp in care acopera o suprafata impresionanta din jurul CMZ-ului, iar tabloul se poate contura in continuare cu imagini la fel de dezolante.

Doua miliarde de lei vechi, imbunatatiri de la chiriasi

Conducerea santierului se spala pe maini, sustine ca institutia nu este una sociala si nu este obligata sa se gandeasca la ceea ce vor face actualii chiriasi in perspectiva vanzarii apartamentelor.

Avand in vedere preturile impuse de evaluator, perspectiva locuitorilorilor CMZ-ului ar urma sa fie strada, insa acestia nu sunt dispusi sub nici o forma sa se lase tarati intr-o astfel de situatie, drept urmare au actionat in judecata conducerea santierului.

40 dintre locatarii caminului cer instantei sa oblige Santierul Naval Mangalia la incheierea contractului de vanzare-cumparare al locuintelor, prin care chiriasii sa le poata cumpara la pretul stabilit de actele normative in vigoare in materie, cu respectarea criteriilor prevazute de Decretul 61 din 1991 si nu pretul prietei libere, dar si la obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata.

De asemenea, potrivit celor 40 de locatari semnatari ai actiunii, conducerea institutiei i-a anuntat ca vrea sa vanda locuintele deoarece are datorii mari si cu acesti bani le vor acoperi, netinand insa cont de dreptul preferential al chiriasilor de a cumpara locuintele.

Reclamantii sustin ca au facut numeroase imbunatatiri si extinderi ale locuintelor, astfel ca daca la inceput aveau o baie comuna, acum fiecare locuinta are baie individuala interioara. Valoarea lucrarilor a depasit suma de doua miliarde de lei vechi, suma care potrivit legii ar trebui sa fie scazuta din pretul locuintei, in perspectiva cumparararii acestora de catre actualii chiriasi.

Lucru destul de greu de realizat pentru acestia, mai ales ca pretul fixat de evaluator, de 10.000 de euro, are in vedere pretul pietei imobiliare fara a lua insa in considerare ca garsonierele si apartamentele din camin nu se ridica nici pe departe la standardele necesare.